Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 12

Netylant kalboms, jog „Sidabrinės gervės“ šiemet nebus, Lietuvių kino akademija atsitvėrė tylos siena

Nors Lietuvių kino akademija (LiKA) balandžio mėnesį teigė, jog dėl organizacijos pertvarkos „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai šalies kino kūrėjams bus įteikti tik rudenį, panašu, jog 2019 metais apdovanojimai rengiami nebus.
„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai
Paskelbti 2018 metų Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ nominantai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min šaltinių teigimu, pagrindinė priežastis – finansinės įstaigos problemos, tačiau pati LiKA situacijos žiniasklaidai nekomentuoja. Tarybos pirmininkė Gražina Arlickaitė ir tarybos narys Kęstutis Drazdauskas teigia, kad „informacija ruošiama“ ir organizacijos poziciją teigė pristatysiantys ne anksčiau kaip kitos savaitės pabaigoje.

Birželio viduryje šalies kino kūrėjus vienijančios LiKA nariai gavo laišką, kuriame teigiama, jog bandymas išspręsti finansines organizacijos problemas nepavyko: „Todėl tiek Tarybos, tiek Lietuvos kino centro bendru sutarimu, šiais metais apdovanojimai nebus rengiami. Lietuvos kino apdovanojimai turės vienerių metų pertrauką ir, susiklosčius palankesnei situacijai, sugrįš 2020 m. pavasarį.“

Prieš keletą savaičių dėl šio laiško turinio susisiekus su LiKA atstovais, buvo teigiama, jog organizacija vis dar ieško išeičių. Nors šią savaitę du šaltiniai 15min pranešė, jog galutinis sprendimas jau priimtas ir „Sidabrinės gervės“ 2019-aisiais veikiausiai nebesulauksime, LiKA Taryba ir toliau yra atsitvėrusi tylos siena.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų svečiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų svečiai

Kaip 15min teigė vienas LiKA narys, nenorėjęs viešinti savo pavardės, organizacija turi skolų, kurias buvo siūloma padengti patiems akademijos nariams, tačiau šis planas neišdegė.

„LiKA sudaro penkių žmonių taryba, direktorė ir asamblėja. Tai, ką nusprendžia asamblėja, nebūtinai būna įgyvendinama. Pavyzdžiui, per asamblėją vienbalsiai buvo nuspręsta paremti LiKA: seniesiems nariams, įstojusiems iki 2018 m., pervesti po 100 eurų, kad pavyktų panaikinti skolas ir galėtų įvykti „Sidabrinė gervė“. Kadangi skolą padengti žadėjo ir kelios kino kompanijos, problema būtų buvusi išspręsta. Bet galiausiai iš 100 narių pinigus pervedė gal tik 30 – dalis narių nenorėjo tų senų skolų dengti, nes galvojo, kad čia ne jų atsakomybė. Kino kompanijos dabar pinigų irgi nebesiūlo, nes pati LiKA neįdeda savo dalies“, – sakė LiKA narys.

Jo teigimu, šiuo metu teigiama, kad palankiai susiklosčius situacijai, „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai bus rengiami kitais metais: „Bet aš nelabai suprantu tos palankesnės situacijos, nes iš esmės vėl bus renkama asamblėja, ir vėl lieka pinigų klausimas. Ir jo per pusę metų nepavyko išspręsti.“

Šaltinių teigimu, skolos susidarė dėl prieš keletą metų pasiskolintų pinigų „Sidabrinės gervės“ organizavimui, taip pat – dėl to, kad buvusiai direktorei buvo pažadėtas didesnis atlyginimas, nei leido LiKA išgalės.

15min šaltinio žiniomis, skolos neturėtų siekti daugiau nei 10 000 eurų, tačiau šio klausimo pati LiKA nekomentuoja, o finansinių ataskaitų už 2018 metus Registrų centrui nėra pateikusi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai

LiKA nario teigimu, „Sidabrinės gervės“ nebepavyktų suorganizuoti ir dėl to, kad kita asamblėja, kuri reikalinga siekiant suorganizuoti apdovanojimus, numatoma vasaros pabaigoje: „Tačiau „Sidabrinių gervių“ organizavimui reikia daugmaž trijų mėnesių, nes reikia paskelbti darbų siuntimą, reikia, kad komisija išrinktų nominantus, o tuomet įvyktų balsavimas.“

Kalbinto LiKA nario teigimu, metai be „Sidabrinės gervės“ reikštų didelę žalą organizacijos reputacijai: „Neturėtų būti taip, kad filmų daugėja, o „Gervės“ nerengiamos. Kartu tai reiškia, kad kiti metai bus dvigubi ir į geriausio filmo nominaciją pretenduos kokie šeši filmai. Viskas susigrūs. Atsitiks taip, kad dalis tų filmų, kurie buvo geri ir nusipelnę, bus neįvertinti. O apdovanojimą gali gauti filmas, kuris buvo išleistas prieš pusantrų metų, filmas, kurio žmonės net neprisimins. Toks lengvas chaosas, kuris neatspindi būklės pačioj industrijoj. Anksčiau būdavo, kad filmų nėra, bet vykdavo „Gervės“ – didelis, pompastiškas renginys, kuriame nėra ką apdovanoti. Šiemet kaip ir būtų ką apdovanoti visose nominacijose, bet patys apdovanojimai nevyksta.“

Apdovanojimų tvarką nuostatais reglamentuoja, nustato datą, vykdo atranką ir laimėtojus renka Lietuvių kino akademija. Lietuvos kino centras yra apdovanojimų partneris. Jo direktorius Rolandas Kvietkauskas šiuo metu atostogauja, todėl jo komentaro gauti nepavyko.

„Sidabrinė gervė“ – Lietuvos kino apdovanojimai, kasmet skiriami labiausiai nusipelniusiems aktoriams, režisieriams bei kino specialistams. Nuo 2008 metų rengiami apdovanojimai yra vieninteliai šalyje, apjungiantys visas kinematografų gildijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius