Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 13

Prestižiniame Lokarno kino festivalyje – lietuviško filmo sėkmė

Šveicarijoje pasibaigusiame 71-ajame Lokarno kino festivalyje ant nugalėtojų pakylos žengė ir kino kūrėja iš Lietuvos. Režisierės Rugilės Barzdžiukaitės filmas „Rūgštus miškas“ pripažinimo sulaukė Pirmojo ilgametražio filmo kategorijoje – jo autorei įteiktas „First Feature Swatch Art Peace Hotel Award“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Dovydas Korba ir Rugilė Barzdžiukaitė
Dovydas Korba ir Rugilė Barzdžiukaitė / S.Golay nuotr,

„Už tai, kad atvėrė mums nepažintą gamtą ir parodė, koks, priklausomai nuo mūsų suvokimo, gražus ar bjaurus gali būti pasaulis“, – taip stebint 8000 žiūrovų po atviru dangumi „Piazza Grande“ vykusioje apdovanojimų ceremonijoje filmo režisierę į sceną pakvietė žiuri narė Funa Maduka, „Netflix“ kūrybos ir pirkimų vadovė.

„Džiugu, kad „Rūgštus miškas" festivalyje buvo parodytas penkis kartus, kad prieš seansus į ekraną įsėlindavo leopardas, Lokarno festivalio simbolis. Mūsų filmo protagonistai – taip pat gyvūnai, bet tarprūšinė hierarchija čia apverčiama aukštyn kojomis, bent jau formos lygmenyje. Šio filmo pastebėjimas ir įvertinimas Lokarne – mums labai svarbus paskatinimas“, – įspūdžiais dalinosi filmo režisierė R.Barzdžiukaitė.

Kuršių nerijoje kurta kino esė paukščio žvilgsniu pasakoja apie turistus, atvykstančius į kormoranų kolonijoje įrengtą apžvalgos aikštelę. Matydami paukščių išmatų išdegintą mišką žmonės pateikia vis kitokius šio gamtos reiškinio vertinimus. Apokaliptiškas, bet ir ironiškas kūrinys parodo skirtingas kultūrines reakcijas bei kelia painius moralinius klausimus.

Kadras iš filmo „Rūgštus miškas“
Kadras iš filmo „Rūgštus miškas“

„Šis filmas mums buvo vienas įspūdingiausių netikėtumų – jis lyg dokumentikos apie gamtą, trilerio, komedijos ir siaubo filmo sintezė“, – Lokarne vykusios pasaulinės premjeros vakarą pristatydamas lietuvių kūrinį sakė vienas iš šio A klasės festivalio programos sudarytojų Sergio Fantas.

„Rūgštus miškas“ yra pirmasis lietuviškas ilgametražis dokumentinis filmas, patekęs į oficialią vieno seniausių pasaulyje kino festivalių programą. Pripažinimo sulaukusio filmo autoriai pakviesti į 3–6 mėn. trukmės menininkų rezidenciją Šanchajuje.

VIDEO: Filmo „Rūgštus miškas“ anonsas

Filmo prodiuseris ir bendraautoris – audiovizualinių ir teatro kūrinių gamybos kompanijos „Neon Realism“ (buvusios „A Laukas“) steigėjas Dovydas Korba.

Pagrindinis filmo „Rūgštus miškas“ rėmėjas – Lietuvos kino centras. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos Kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius