Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 22

„Saugoti negalima išmesti“. Koks likimas laukia tūkstančių filmų, likvidavus „Lietuvos kiną“?

Sausio 24 d., 10 val., Ozo kino salėje (Ozo g. 4, Vilnius, 2 a.) rengiama spaudos konferencija, kurioje bus pristatyta likviduojamo UAB „Lietuvos kino“ filmų kolekcija, pristatytos jos išsaugojimo problemos bei panaudojimo galimybės. Spaudos konferencijoje dalyvaus UAB „Lietuvos kino“ vadovai, inventorizaciją vykdę ir filmus aprašę ekspertai, kurie atsakys į klausimus. Po spaudos konferencijos dalyviams numatoma ekskursija po archyvą ir trumpa filmų peržiūra, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Filmų bazė
Filmų bazė / „Lietuvos kino“ nuotr.

2018 m. gruodžio 5 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu buvo pritarta UAB „Lietuvos kinas“ likvidavimui. UAB „Lietuvos kinas“, iki Nepriklausomybės atkūrimo vadintas Respublikine kino filmų nuomojimo kontora, visą sovietmetį buvo vienintelis kino filmų platintojas Lietuvoje. Vaidybiniai, animaciniai, dokumentiniai filmai buvo platinami visoje šalyje, todėl bendrovė turėjo padalinius didžiuosiuose Lietuvos miestuose, taip pat ir savo filmų archyvą, filmų restauravimo, subtitravimo, reklamos padalinius. Būtent čia buvo leidžiami lietuviškų filmų plakatai, mėnesinis žurnalas „Kinas“ ir savaitraštis „Savaitės ekranas“. Kontora rengdavo filmų premjeras ir pristatymus, 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiais - kino šventes įvairiuose Lietuvos miestuose. Tokias šventes užbaigdavo kino koncertai, kurių režisieriais buvo Henrikas Šablevičius, Vytautas Kernagis, Rimas Tuminas.

Suprantama, kad tokia veikla yra įmanoma tik turint didžiulį kino juostų archyvą, kuris ir pristabdė bendrovės likvidavimo procedūras, turėjusias prasidėti 2019 m. gruodžio mėn. Atkreipus į tai vienintelio bendrovės savininko - Kultūros ministerijos, dėmesį, 2019 m. pradžioje Lietuvos Respublikos kultūros ministerija įpareigojo UAB „Lietuvos kinas“ peržiūrėti bendrovės patalpose saugomas kino juostas ir įvertinti, kurios iš jų turėtų būti išsaugotos. Atlikus archyvo inventorizaciją esami skaičiai vis dar stebina - archyve saugoma per 12 tūkst. 35mm ir 16mm filmų kopijų, kurios kartu sudaro apie 65 tūkst. saugojamų vienetų. Tai vaidybinės, dokumentinės, animacinės, mokslo populiarinimo juostos. Be kino juostų, bendrovėje taip pat sukaupta didelė VHS vaizdo kasečių kolekcija, fotografijos (kadrai iš filmų ar filmavimo aikštelių, Lietuvos aktorių, režisierių portretai), lietuviškų filmų montažiniai lapai, kino scenarijai, autoriniai kino plakatai, žurnalų „Kinas“ rinkinys, įvairi kino rodymo įranga. Likviduojant UAB „Lietuvos kiną“ iškilo viso šio archyvo saugojimo klausimai, nes tokios apimties nėra pasirengęs priimti nė vienas Lietuvos archyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius