Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15

„Scanorama“ meta inkarą Klaipėdoje: repertuare – populiariausi festivalio filmai

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ penktadienį skelbia gero kino šventės pradžią Klaipėdoje. Uostamiesčio žiūrovų laukia ryškiausi festivalio programos filmai, sulaukę didelio atgarsio sostinėje.
Renginio akimirka
Penktadienį Klaipėdoje prasideda Scanorama. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiais metais „Scanoramą“ Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje atveriame tuo pačiu filmu. Juo tapo vieno ryškiausių šiuolaikinių vokiečių režisierių Christiano Petzoldo juosta „Tranzitas“, kurianti alegoriją apie dabartinę Europą. Uostamiesčio gyventojams puikiai pažįstama tranzito būsena, todėl filmas, Antrąjį pasaulinį karą perkeliantis į šiuolaikinį Marselį, klaipėdiečiams turėtų būti gerai suprantamas ir artimas“, – teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

VIDEO: TRANSIT (Offizieller Trailer)

Plačių galimybių aktorius Franzas Rogowskis, atliekantis pagrindinį vaidmenį „Tranzite“, kartu su garsiojo Maren Ade filmo „Tonis Erdmanas“ (2016) žvaigžde Sandra Hüller pasirodo ir kito vokiečių režisieriaus, Thomo Stuberio, juostoje „Krautuvų valsas“, Berlyne pelniusioje Kino gildijos apdovanojimą ir Ekumeninės žiuri prizą. Filmas – tikra odė humanizmui, nutvieskianti pilką darbininkų gyvenimą kasdienės magijos ir vilties blyksniais.

Klasikinio kino gerbėjams vertėtų nepraleisti vengrų režisieriaus László Nemeso, 2016 m. pelniusio „Oskarą“ už geriausią filmą užsienio kalba „Sauliaus sūnus“, juostos „Saulėlydis“, Venecijos kino festivalyje įvertintos kino kritikų gildijos FIPRESCI apdovanojimu. Režisierius, negailestingu žvilgsniu verdamas istorinį laiką, vaizduoja žmogiškumo nuosmukį ir gęstančią gražiąją epochą – visuotinį saulėlydį, po kurio Europa negrįžtamai pasikeis.

VIDEO: Filmo „Saulėlydis“ anonsas

„Scanoramoje“ stiprias pozicijas išlaikantis Šiaurės šalių kinas šiais metais gali pasidžiaugti tarptautinių įvertinimų gausa. Kanų kino festivalio programoje „Kritikų savaitė“ pristatyta islandų režisieriaus Benedikto Erlingssono juosta „Kariaujanti moteris“ pelnė LUX kino apdovanojimą ir buvo nominuota Europos kino apdovanojimuose geriausios aktorės kategorijoje. Gyvas ir nuotaikingas filmas pasakoja apie nedalomą žmogaus ir gamtos vienovę, kurios apsuptyje mažomis kovomis pasiekiamos didelės pergalės.

Įsimintinas danų režisieriaus Gustavo Möllerio debiutas, įtemptas trileris „Kaltė“ Europos kino apdovanojimuose nominuotas geriausio aktoriaus, geriausio scenarijaus ir Europos kino atradimo kategorijose, įtraukia į klaustrofobišką tikrovės ir vaizduotės pasaulį, atskleidžia realybės dvilypumą ir pavaldumą akimirkos galiai. Filmas laimėjo publikos apdovanojimus Sandanso ir Roterdamo kino festivaliuose.

VIDEO: Filmo "Kaltė" anonsas

Norvegų režisierės Tuvos Novotny debiuto „Akloji zona“, San Sebastiano kino festivalyje įvertinto už geriausią aktorės vaidmenį (Pia Tjelta), emocinė įtaiga prilygsta garsiajam Edvardo Muncho paveikslui „Šauksmas“, o sudėtingas patirtis nepriekaištingai artikuliuojantys aktoriai neišvengiamai priverčia žiūrovus patirti katarsį.

VIDEO: BLIND SPOT Trailer | TIFF 2018

Dokumentikos flangui Klaipėdoje atstovaus vienos žymiausių vokiečių kino režisierių Margarethe von Trotta ir Felixo Moellerio juosta „Ingmaro Bergmano beieškant“. Motinos ir sūnaus duetas suteikė žodį kūrėjams, kuriuos I. Bergmano asmenybė arba filmai įkvėpė galynėtis su amžinaisiais klausimais didžiajame ekrane. Savo mintimis apie kino metrą dalijasi aktorė ir režisierė Liv Ullmann, prancūzų režisierius ir knygos apie I. Bergmaną bendraautoris Olivier Assayas, prancūzų režisierė Mia Hansen-Løve ir režisierius Rubenas Östlundas, kuris oponuodamas garsiajam tėvynainiui, savitai, bet taip pat negailestingai ir giliai skrodžia šiuolaikinę visuomenę. Filmas buvo įvertintas „Auksinės akies“ apdovanojimu už geriausią dokumentiką Kanų kino festivalyje.

VIDEO: Film Trailer: Searching for Ingmar Bergman

Paskutinę festivalio dieną Klaipėdos žiūrovai turės progą išvysti dokumentinio kino meistro Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristine Briede juostą „Laiko tiltai“, pristatytą Karlovi Varų festivalio konkursinėje dokumentikos programoje ir pelniusią „Didžiojo Kristupo“ apdovanojimą Nacionaliniuose latvių kino apdovanojimuose. Režisierių duetas kuria meditatyvią kinematografinę poemą apie praėjusį laiką, kino poeziją ir poetus kine, atskleisdami poetinės dokumentikos raidą Baltijos šalyse.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ Klaipėdoje vyks lapkričio 16–22 dienomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius