Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 04 19

„Sidabrinės gervės“ Lietuvos kino kūrėjams šiemet bus įteiktos tik rudenį

Nuo 2008 m. rengiami nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ kasmet vykdavo gegužės–birželio mėnesiais, tačiau šiemet Lietuvos kino kūrėjams jų teks palaukti iki rudens. Renginį organizuojanti Lietuvių kino akademija (LiKA) išgyvena vidines permainas – dėl šios priežasties apdovanojimus teko nukelti.
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų svečiai
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų svečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiuo metu LiKA direktoriaus pareigas laikinai einantis Kęstutis Drazdauskas teigia, jog organizacijoje vykstanti pertvarka užtruko.

„Buvo tam tikrų procesinių reikalų, keitėsi [LiKA] vadovybė. Vyko vidinis persitvarkymas, kuris užtruko, nes ne viskas taip paprastai pasidaro, buvo visokių biurokratinių reikalų. Kadangi veikiame pagal įstatus, įstatai suponuoja tam tikrą procesų trukmę, įskaitant visuotinės narių asamblėjos sušaukimą ir panašius dalykus. Tai lėmė, kad mes negalėjom išspręsti klausimų taip, kad „Sidabrinės gervės“ įvyktų, kaip visados įvyksta. Nebepataikėme į tas datas, kurios buvo anksčiau. O datų vėlinimas savaime iškėlė kitus klausimus – negalėjome pavėlinti ceremonijos savaite, turėjom vėlinti gan stipriai, nes po to prasideda vasaros atostogos, kiti kino renginiai ir panašiai“, – 15min sakė K.Drazdauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Drazdauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Drazdauskas

Pasak jo, buvo iškeltas pasiūlymas, kad „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija būtų perkelta į rudenį – tam pritarė narių asamblėja. Tiesa, ši permaina yra vienkartinė. K.Drazdausko teigimu, asamblėjos nariai mano, kad kitąmet vertėtų grįžti prie ankstesnių datų ir ceremoniją organizuoti vasaros pradžioje.

„Yra LiKA kaip organizacija, ir yra patys apdovanojimai yra atskiras renginys. Organizacija veikia pagal įstatus, o apdovanojimai yra rengiami pagal nuostatus, kurie yra tvirtinami kiekvienais metais. Nuostatuose numatomas ir nominacijų kiekis, ir datos, ir procesai, kada skelbiamas konkursas, ir pan.

Šiemet, nepaisant to, kad renginys vyks rudenį, pretenduoti [į apdovanojimus] galės tik per metus sukurti ir paviešinti kūriniai. Tai sakau su tam tikra atsargumo doze, nes nuostatai dar nėra patvirtinti, bet valia išreikšta tokia, kad rudenį nebūtų apdovanojami filmai už pusantrų metų. Tuomet, jei kitais metais grįžtume į ankstesnę apdovanojimų datą, vėl turėtume metų trukmės derlių“, – kalbėjo K.Drazdauskas.

Pasiteiravus, ar LiKA permainos lems ir apdovanojimų permainas – pokyčius filmų atrankos ar vertinimo procese – K.Drazdauskas teigė, jog esminių pokyčių nenumatoma.

„Pernai buvo pirmi metai, kai Lietuvos kino centras taip aktyviai dalyvavo rengiant apdovanojimus. Valia yra išlaikyti tą naują procesą. Apdovanojimai turėtų atrodyti panašiai kaip pernai. Pernai, aišku, pirmą kartą buvo toks apdovanojimų formatas, išmokom tam tikrų klaidų nebedaryti. Bet kažkokių esminių pokyčių neturėtų būti. Viskas turėtų vykti panašiai – tiek kalbant apie nominacijas, tiek apie atrankos principus“, – sakė K. Drazdauskas.

LiKA tarybos pirmininkė Gražina Arlickaitė sakė neabejojanti, jog visi trukdžiai bus išspręsti: „Asamblėja įvyko, priimti sprendimai. <...> Viskas vyks, tik ne taip anksti, kaip visada. Apdovanojimai turėtų vykti rugsėjį arba spalį – iki tol akademija turėtų susitvarkyti savo vidinius reikalus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Arlickaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Arlickaitė

15min atsiųstame Lietuvos kino centro komentare teigiama: „Lietuvių kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ apdovanojimų tvarką nuostatais reglamentuoja, nustato datą, vykdo atranką ir laimėtojus renka Lietuvių kino akademija. Lietuvos kino centras yra apdovanojimų partneris. LiKA centrą informavo, kad šiuo metu vyksta organizacijos pertvarka, todėl apdovanojimai šiais metais planuotu laiku negalės vykti.

Lietuvių kino akademija įsipareigojo artimiausiu metu informuoti apie pasirengimą toliau vykdyti nacionalinių kino apdovanojimų darbus. Kino centras yra pasirengęs dalyvauti reikšmingame apdovanojimų projekte suderinus galimus pasikeitimus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius