Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 11 22

„Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose triumfavo K.Kaupinio „Nova Lituania“

„Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose sekmadienį triumfavo režisieriaus Karolio Kaupinio vaidybinis filmas „Nova Lituania“, nugalėjęs šešiose kategorijose.
Karolis Kaupinis
Karolis Kaupinis / Mariaus Žičkaus nuotr.

Debiutinis K.Kaupinio ilgametražis vaidybinis filmas „Nova Lituania“, pasakojantis apie utopinį planą sukurti atsarginę Lietuvą, laimėjo geriausio 2020 metų filmo, scenarijaus autoriaus ir režisieriaus apdovanojimus.

Aktoriams Rasai Samuolytei ir Vaidotui Martinaičiui „Sidabrinės gervės“ įteiktos už „Nova Lituania“ antraplanius aktorės ir aktoriaus vaidmenis. Sidabrinė gervė“ už geriausią kino dailininko darbą šiame filme buvo skirta a. a. Audriui Dumikui. Šį apdovanojimą atsiėmė režisierius K.Kaupinis.

„Nova Lituania“ iš viso pretendavo į daugiausiai – 12 apdovanojimų. Devyniolikoje kategorijų iš viso varžėsi beveik 40 filmų, pranešė organizatoriai.

Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka
Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka

Kadangi nacionaliniai kino apdovanojimai grįžo po pertraukos, atrankos komisija nusprendė atskirai apdovanoti geriausius ir 2019-ųjų, ir 2020-ųjų kino kūrinius.

Geriausiu 2019-ųjų filmu išrinktas režisierės Marijos Kavtaradzės filmas „Išgyventi vasarą“ įveikė konkurentus ir „Vox Populi“ kategorijoje. Šiame filme vieną pagrindinių vaidmenų sukūrusi aktorė Indrė Patkauskaitė buvo apdovanota „gerve“ už geriausią aktorės vaidmenį.

Šių metų ceremonijos naujiena buvo „Žalioji gervė“. Specialaus apdovanojimo statulėlė buvo pagaminta iš ekologinių medžiagų, o teikiama už filmą, kuris ragina gyventi harmonijoje su aplinka. Apdovanojimas atiteko filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjams.

Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka
Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka

„Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui teko a. a. prodiuseriui Kęstučiui Petruliui, kuris kinui atidavė 40 metų. Prisiminimų filme apie jį pasakojo buvę bendražygiai – aktorius Vidas Petkevičius, režisieriai Audrius Stonys ir Janina Lapinskaitė, operatorius Algimantas Mikutėnas, prodiuseris Arūnas Stoškus.

Ilgametražis vaidybinis filmas „Izaokas“ pelnė dvi „Sidabrines gerves“. Operatoriaus apdovanojimą atsiėmė Narvydas Naujalis bei kompozitorių duetas – Agnė Matulevičiūtė ir Domas Strupinskas.

Prodiuseris Lukas Trimonis apdovanotas už geriausią bendros gamybos filmą „Olegas“, tiek kuriuo dirbo Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Prancūzijos kūrėjai.

geriausią aktoriaus vaidmenį filme „Olegas“ buvo apdovanotas Valentinas Novopolskis.

Tris „Sidabrines gerves“ pelnė dokumentinio filmo „Animus animalis“ kūrėjos Aistė Žegulytė ir Giedrė Burokaitė, garso režisierius Jonas Maksvytis bei montažo režisierius Mikas Žukauskas.

Trumpametražio filmo kategorijoje nugalėjo filmas „Kolektyviniai sodai“, jo kūrėjai – prodiuserė Viktorija Seniut ir režisierius Vytautas Katkus.

Geriausio animacinio filmo kategorijoje laimėjo „Žonglierius“, kurį sukūrė Skirmanta Jakaitė ir Agnė Adomėnė.

Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka
Mariaus Žičkaus nuotr. /„Sidabrinių gervių“ akimirka

Apdovanojimą už geriausią profesinę meistrystę pelnė virtualios realybės filmo „Angelų takais“ kūrėjai Kristina Buožytė ir Vitalijus Žukas.

„Sidabrinės gervės kiaušiniu“ buvo apdovanoti du studentų darbai. Geriausiu 2019 metų filmu šioje nominacijoje pripažinta juosta „Nacionalinės premijos laureatų vaikai“ (režisierė Kamilė Milašiūtė), o 2020-ųjų metų – „Šeima“ (režisierius Titas Laucius).

Planuota, kad kino apdovanojimai vyks „Siemens“ arenoje Vilniuje, tačiau dėl koronaviruso grėsmės statulėlės įteiktos saugioje aplinkoje, o pati ceremonija nufilmuota. Sekmadienį per TV3 buvo parodytas jos įrašas.

Kino apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ organizuoja Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA, pernai laimėjusi konkursą ir įgijusi teises į šiuos apdovanojimus bei statulėlę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius