Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 10 19

Šįmet Lietuvos pretendentu siekti „Oskaro“ tapo G.Žickytės „Šuolis“

JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintos „Oskaro“ komisijos Lietuvoje sprendimu šiemet Lietuvos pretendentu siekti prestižinio „Oskaro“ tapo dokumentinis Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ (prod. Giedrė Žickytė, Uldis Cekulis, Catherine Siméon, Daniel J.Chalfen). Šiam filmui bus suteikta galimybė pretenduoti ir į geriausio tarptautinio, ir į dokumentinio filmo nominacijas „Oskaro“ apdovanojimuose. Pretendento į „Oskarą“ rinkimų atranką organizuoja Lietuvos kino centras ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“ / Asmeninio archyvo nuotr.

„Dėkoju komisijai už pasitikėjimą „Šuoliu“. Laisvės tema man visada buvo svarbi, ir Simo drąsus šuolis, Šaltojo karo metais sujaudinęs ir suvienijęs tūkstančius žmonių abipus Atlanto, įkvėpė mane papasakoti jo istoriją. Tikiuosi, kad jis įkvėps ir kitus dabartiniame neramiame pasaulyje. Ši istorija parodo, kad kiekvienas žmogus, kiekvienas poelgis yra svarbus ir turi prasmę, ir kad laisvės troškimas nesunaikinamas net ir tamsiausią valandą“, – džiaugiasi filmo režisierė Giedrė Žickytė.

Šiais metais dėl teisės kandidatuoti į prestižinį apdovanojimą rungėsi keturi lietuviški filmai, jau pastebėti ir įvertinti tarptautiniuose kino renginiuose: „Izaokas“ (rež. Jurgis Matulevičius, prod. Stasys Baltakis), „Bėgikė“ (rež. Andrius Blaževičius, prod. Marija Razgutė, Vratislav Šlajer, Jakub Košťál), „Žmonės, kuriuos pažįstame“ (rež. Tomas Smuklis, prod. Dagnė Vildžiūnaitė) ir komisijos favoritu tapęs „Šuolis“.

Filmas „Šuolis“ kone daugiausia tarptautinių kino festivalių aplankęs ir apdovanojimų sulaukęs pastarųjų metų lietuviškas kino filmas. Dokumentinė istorija pasakoja apie lietuvių jūreivį Simą Kudirką, kurio likimą sprendė net du JAV prezidentai – Richardas Nixonas ir Geraldas Fordas, po to, kai jis gūdžiais tarybiniais laikais išdrįso peršokti iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį ir paprašyti politinio prieglobsčio.

Atrankos komitetą Lietuvoje šiemet sudarė komisijos pirmininkas, režisierius Linas Mikuta, kino kritikė Živilė Pipinytė, režisierius Algimantas Puipa, animacinio kino kūrėjas ir prodiuseris Valentas Aškinis, kino kritikė Lolita Bytautaitė, prodiuseris Arūnas Stoškus ir garso režisierius Jonas Maksvytis.

„Tai jaudinantis bei meistriškai sukurtas dokumentinio kino pasakojimas apie paprasto žmogaus nepaprastą drąsos aktą. Filmas išsiskiria savo profesionalumu ir įtaigumu ir, be abejonės, yra vienas ryškiausių pastarojo laiko kino kūrinių Lietuvoje. Tai filmas, kuris praktiškai neturi trūkumų. Linkime jam sėkmingo šuolio už Atlanto!,“ – apie komisijos pasirinką pasakojo komisijos pirmininkas L.Mikuta.

Filmui tapus oficialiu Lietuvos kandidatu į „Oskarą“, kelias iki nominacijos į apdovanojimą dar nesibaigia. Akademijos komitetai iš visų pasaulio šalių nominuotų pretendentų atrinks geriausius užsienio šalių filmus ir paskelbs finalinį penketuką, kuris ir pateks į galutinį nominuojamų filmų sąrašą, tik vienas jų pelnys „Oskarą“.

Pastaruosius metus Lietuvai atstovavo Alantės Kavaitės „Sangailės vasara” (2015 m.), Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“ (2016 m.), Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“ (2017 m.), Arūno Matelio filmas „Nuostabieji Lūzeriai. Kita planeta“ (2018), Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristīne Briede dokumentinis filmas „Laiko tiltai“ (2019), o praėjusiais metais pretendentu išrinktas lietuvių režisieriaus Karolio Kaupinio vaidybinis filmas „Nova Lituania“ (2020).

JAV kino meno ir mokslo akademijos „Oskaro“ premijų įteikimo 94-oji ceremonija vyks 2021 m. kovo 27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius