-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 18

„Šokis dykumoje“ primins Ivanauskaitę

Trečiadienio vakarą kino centre „Forum Cinemas Vingis“ buvo pristatytas režisierės Agnės Marcinkevičiūtės dokumentinis biografinis filmas „Šokis dykumoje“, pasakojantis apie prieš dvejus metus Anapilin iškeliavusią rašytoją Jurgą Ivanauskaitę.
Filmo „Šokis dykumoje“ premjera
Filmo „Šokis dykumoje“ premjera / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kurdami filmą supratome, kad yra daug rakursų, kuriais Jurgą galima pažinti. Man Jurga – žmogus, imponavęs valstybiškumu. Ji buvo ne tik menininkė, užsidariusi savo kūrybinėje laboratorijoje, ji nebijojo eiti į viešumą ginti valstybės arba viešąjį interesą. Jurga labai daug paliko Lietuvos kultūrai, išmokė atvirumo, man ji – valstybės pilietis“, – prieš filmo premjerą sakė antrasis režisierius Vytautas V.Landsbergis.

„Šokis dykumoje“ buvo kuriamas dvejus metus. Radvilė Racėnaitė, rašytojos sesuo, pastebėjo, kad daug dalykų buvo sukurta ar padaryta būtent todėl, kad J.Ivanauskaitės nebėra ir prisipažino, jog kartais artimiesiems visa tai gana skausminga, nes prie dažno renginio galima prirašyti žodžius In Memoriam.

„Malonu, kad šis filmas yra paženklintas ir pačios Jurgos dalyvavimu. Ji kartu su V.V.Landsbergiu rašė scenarijų, aptarinėjo galimas filmavimo vietas – tai tarsi gija, kuri mus tiesiogiai sieja su filmu. Įdomu vėl išvysti Jurgos veidą, išgirsti jos intonacijas. Mirties metinių laikotarpiu varčiau nuotraukų albumus ir pati sau pripažinau, kad ji mano atminty virsta idealizuotu vaizdiniu, nes jau tiksliai nebeatsimenu jos raukšlelių, jai būdingų gestų, juoko. Filmas man bus labai brangi galimybė vėl išvysti ją“, - sakė J.Ivanauskaitės sesuo Radvilė.

Dokumentiniame filme prisiminimais apie J.Ivanauskaitę dalijasi ne tik jos artimiausi žmonės – mama Ingrida Korsakaitė ir sesuo Radvilė, bet ir draugai bei bičiuliai – Nėrius Pečiūra, Algirdas Kaušpėdas, Julius Sasnauskas, Vanda Juknaitė, Dalia Ibelhauptaitė ir kt.

Filme J.Ivanauskaitė pristatoma kaip rašytoja, dailininkė, keliautoja, ieškotoja, visuomeninė veikėja.

J.Ivanauskaitė – prozininkė, eseistė, dramaturgė, dailininkė, poetė. Ji parašė septynis romanus, pasakų vaikams, kelionių trilogiją apie Himalajus, eseistikos ir publicistikos rinkinių, pokalbių knygą, du poezijos rinkinius. J.Ivanauskaitės knygos išverstos į latvių, anglų, lenkų, rusų, vokiečių kalbas.

2007 metais vasario 17 dieną rašytoja mirė po sunkios onkologinės ligos – sarkomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius