Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 03

Studija „Kinema“ sulaukė kaltinimų: už darbą Š.Barto filme neatsiskaitoma jau metus

Aktorius Marius Povilas Elijus Martynenko savo feisbuko paskyroje trečiadienį paskelbė, jog studija „Kinema“ neatsiskaito su aktoriais. 2019 m. pasirodžiusiame filme „Sutemose“, kuriam Lietuvos kino centras (LKC) skyrė daugiau nei pusę milijono eurų, vaidino bent septyni aktoriai, kurie jau metus negauna viso sutarto atlygio. Studija „Kinema“ savo ruožtu tvirtina, jog laukia pinigų iš tarptautinio fondo.
Kadras iš filmo „Sutemose“
Kadras iš filmo „Sutemose“

M.P.E.Martynenko: žmonės yra šeriami pažadais

Aktorius Marius Povilas Elijus Martynenko savo feisbuko paskyroje teigia žinantis, kad žmonių, su kuriais neatsiskaitė „Kinema“, yra daug – jis ragino kreiptis visus, kuriems nebuvo sumokėtas sutartyje įrašytas atlygis, kad kartu būtų galima kreiptis į LATGA (Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociaciją) bei antstolius.

15min M.P.E.Martynenko teigė, kad su juo pačiu už vaidmenį filme „Sutemose“ atsiskaityta buvo, tačiau jis žino, kad kolegų situacija yra kitokia.

„Aš pradėjau kalbėtis su aktoriais, nes dabar repetuoju teatre, ir daug man artimų žmonių atlygio negavo. Šiandien žinau jau septynis aktorius. Daug žmonių sako, kad jiems sumokėjo tik pusę sumos, kai kuriems dar mažiau. Jie yra šeriami pažadais, yra meluojama apie tą patį LKC ir pan. Yra labai daug purvo visame tame. <...> Aš esu įsitikinęs, kad su daugeliu žmonių, kurie filmavosi masinėse scenose, irgi nebuvo atsiskaityta.

Alinos Lu nuotr./Marius Povilas Elijas Martynenko
Alinos Lu nuotr./Marius Povilas Elijas Martynenko

Su manimi už filmą buvo atsiskaityta, nors man irgi labai ilgai reikėjo maldauti tų pinigų. Tai žeminanti situacija. Artėjo mano vestuvės, bet aš neturėjau pakankamai pinigų, nes man nebuvo sumokėjusi „Kinema“. Nors jau buvo vasara ir po filmavimų buvo praėję daug laiko. Visą laiką buvo meluojama“, – sakė M.P.E.Martynenko.

Su manimi už filmą buvo atsiskaityta, nors man irgi labai ilgai reikėjo maldauti tų pinigų. Tai žeminanti situacija.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, jog finansavimas šiemet buvo skirtas naujo Š.Barto filmo gamybos darbams, kai tuo tarpu su žmonėmis, dirbusiais prie ankstesnio filmo, lig šiol neatsiskaityta.

„LKC žmogui, kurio morale man – ir ne man vienam – daug daug sykių teko suabejoti, vėl skiria finansavimą. <...> Kalbėdamas apie moralę, turiu omeny darbo etiką, tai, kaip yra elgiamasi aikštelėje, kaip yra elgiamasi su žmonėmis ir kitomis įstaigomis, kurios teikia rekvizitą ar paslaugas kino gamybai. Viskas daroma be skrupulų, tai yra visiškas kitų žmonių interesų nepaisymas. Bet nesinori vėl įnikti į tą purvą ir vėl prisiminti tas nuoskaudas. Dabar turbūt esminis interesas yra finansinis“, – kalbėjo vienas pagrindinių filmo aktorių.

„Sutemose“ filmavęsi aktoriai teigia, jog šis atvejis – išskirtinis

Aktorius Julius Žalakevičius teigė, kad pagal pasirašytą sutartį su juo atsiskaityta turėjo būti praėjus mėnesiui nuo filmavimų – nuo to laiko praėjo jau metai.

„Kinema“ ilgai nemokėjo išvis jokių pinigų. Aš suprantu, kaip vyksta kino gamyba, tad beveik po metų parašiau laišką, kad būtų jau malonu [gauti atlygį], nes praėjo laikas, išėjo premjera. Parašiau, kad būtų gerai gauti pinigus, kuriuos užsidirbau. Pasakė, kad viskas tvarkoj. Praėjo dar truputį laiko, tada aš parašiau, kad vis tiek nenurimsiu, nes tai mano uždirbti pinigai. Pasakė, kad sumokės. Praėjus dar mėnesiui pinigų negavau. Vėl pasakė, kad sumokės, bet sumokėjo tik pusę sumos“, – teigė J.Žalakevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Žalakevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Žalakevičius

Aktorius Vaidas Jočys sako studijai skambinantis kas savaitę ir klausiantis, kokia situacija: „Man vis patvirtina, kad sumokės kitą savaitę. Ir taip jau metai laiko. Dalis sumos – gal trečdalis – sumokėta, kita dalis liko kyboti ore. <...> Aš žmogus kantrus esu. Dar nespaudžia, kad badaučiau. Bet čia jau principo reikalas“, – sakė V.Jočys.

Jis teigia, kad ši situacija jo karjeroje – pakankamai išskirtinė. Jam antrina ir aktorius Salvijus Trepulis: „Galėčiau pasakyti, kad tai vienas retesnių atvejų, kada yra taip ilgai delsiama ir neatsiskaitoma. Su kitomis kino kompanijomis labai tvarkingai vyksta atsiskaitymai.“

Galėčiau pasakyti, kad tai vienas retesnių atvejų, kada yra taip ilgai delsiama ir neatsiskaitoma. Su kitomis kino kompanijomis labai tvarkingai vyksta atsiskaitymai.

S.Trepulis teigia susidūręs su tokia pačia situacija kaip ir jo kolegos – atsiskaityti delsiama, iki šiol nesumokėtas trečdalis jo honoraro. Jis taip pat priduria girdėjęs, jog neatsiskaityta ne tik su kai kuriais aktoriais, bet ir su dalimi technikų.

Ar ateityje jis dar svarstytų bendradarbiauti su „Kinema“? Aktorius teigia, kad bendradarbiauti būtų galima, tačiau reiktų persvarstyti pasirašomą sutartį, kad tokios situacijos nesikartotų: „Aš suprantu, kad gali būti įvairiausių finansinių sunkumų, bet yra kažkokie nevienodi standartai. Tai yra mano nuomonė. Nes, ko gero, su kartu dirbusiais užsieniečiais buvo atsiskaityta, gal čia tik su mūsiškiais galima taip elgtis.“

15min susisiekus su aktoriumi Ryčiu Saladžiumi, jis teigė, jog „Kinema“, skolinga trečdalį jo honoraro, jam teigia turinti finansinių bėdų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rytis Saladžius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rytis Saladžius

Vis tik tokia situacija jo karjeroje taip pat yra išimtinė: „Nėra taip buvę. Netgi mažos kompanijos, neturinčios didelių biudžetų, stengiasi sumokėti labai greitai. Čia gal pirmas atvejis, kai taip ilgai nesumoka honoraro.“

Paklaustas, ar po šios situacijos ateityje svarstytų tęsti bendradarbiavimą su „Kinema“, R.Saladžius teigia šiuo metu apie tai negalvojantis: „Kai filmavausi, jokių priekaištų neturėjau. Dirbo labai įdomi komanda, darbas buvo malonus. Dėl šitos finansinės situacijos kažkas man nelabai suprantama.“

„Kinemos“ direktorė: „Eini visą laiką į priekį ir kažkokie mokėjimai velkasi iš paskos“

Studijos „Kinema“ direktorė ir viena iš filmo „Sutemose“ prodiuserių Jurga Dikčiuvienė teigė, jog nors kuriant Š.Barto filmą „Sutemose“ ji pati su finansais nedirbo, jos žiniomis, atsiskaityta su „beveik visais žmonėmis“.

Pasiteiravus, dėl kokių priežasčių kai kurie aktoriai vis dar nesulaukia savo honorarų, J.Dikčiuvienė teigė: „Dalis finansavimo – turiu omeny Lietuvą, neturiu omeny koprodiuserių – yra iš LKC, kita dalis iš mokestinės lengvatos, kuri yra sunkiau prognozuojama. Mūsų prognozės nepasiteisino ir mes ją gavom labai vėlai. Ją pradėjome gauti puse metų vėliau, nei kad buvo gamyba. Turėjom skolintis pinigus.

Esame penkios koprodukcinės šalys. Jos visos susiduria su tokiu pačiu sunkumu – kadangi tai yra didelė koprodukcija, mes turim galimybę kreiptis į „Eurimages“, europinį koprodukcijos forumą. Mes į jį kreipėmės ir gavom palaikymą. Turėjom gauti sumą pinigų, kuri yra pervedama trimis etapais. Šiai dienai esame gavę tik pirmo etapo [lėšas], nesam gavę dar dviejų mokėjimų. Jie yra nemaži. <...> Trečia dalis paprastai mokama, kai išeina tarptautinė premjera ir filmas išleidžiamas visose koprodukcijos šalyse.

Rimanto Oičenkos nuotr./Jurga Dikčiuvienė
Rimanto Oičenkos nuotr./Jurga Dikčiuvienė

Viskas nusikėlė ir dėl COVID-19. Filmas gal būtų išėjęs [kitose šalyse] jau dabar ir būtų kažkaip lengviau prognozuoti. Dabar viskas toliau kaba. Bet visiems dabar kaba. Visiems dabar yra sudėtingas laikas. Ir skolintis šiai dienai yra labai sunku“, – teigė „Kinemos“ direktorė.

Anot jos, tam, kad dideli finansiniai atsiskaitymai įvyktų vos baigus filmavimą, reiktų „turėti nemažą užnugarį“.

„Turėtų seife gulėti pinigai, kuriuos gali, reikalui esant, panaudoti. Taip ne visą laiką būna. Dažniausiai taip nebūna. Eini visą laiką į priekį ir kažkokie mokėjimai velkasi iš paskos. Tai, aišku, labai atsiliepia viskam. Nemažai grupės žmonių, ir iš tų žmonių, kurie dirbo dieną naktį, nėra iki galo gavę pinigų“, – sakė J.Dikčiuvienė.

Turėtų seife gulėti pinigai, kuriuos gali, reikalui esant, panaudoti. Taip ne visą laiką būna. Dažniausiai taip nebūna.

Pasiteiravus, kokia šiuo metu yra trūkstama pinigų suma, J.Dikčiuvienė jos įvardyti negalėjo: „Tačiau visa bendra suma buvo gal 148 tūks. eurų – tai dalis, kuri buvo skirta Lietuvos koprodiuseriui iš „Eurimage“.

Kada planuojama atsiskaityti su žmonėmis, kuriems dar nesumokėtas visas honoraras? „Aš, kiek žinau, finansininkas ir pats Šarūnas [Bartas] derina viską su žmonėm konkrečiai. Aš tų dalykų nederinu. Su pinigais prie šito projekto nedirbu. Todėl nelabai galiu pasakyti, kokie yra numatyti terminai. Bet žinau, kad kada ką gauna, iš kažkur pasiskolina, iškart išdalina ir atiduoda“, – teigė J.Dikčiuvienė.

Už paramą LKC atsiskaityta

LKC 15min informavo, kad „Kinema“ nustatyta tvarka pateikė ataskaitas 2018 m. gruodį ir 2019 m. gruodį už valstybės skirtą finansavimą. Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, jog filmai iš LKC biudžeto finansuojami tik iš dalies – šio filmo atveju valstybės parama bendros gamybos su užsienio šalimis filmui negalėjo viršyti 60 proc. bendro filmo biudžeto.

„Privalomose pateikti nepriklausomų auditorių išvadose konstatuota, kad projekto vykdytojas išleido skirtą valstybės finansavimą laikydamasis sutarties sąlygų ir finansavimo taisyklių. 2018 m. planuotos iš valstybės lėšų sumokėti atlikėjams sumos ir faktiškai išmokėtos sutampa, o 2019 m. skirtumas tarp planuotų ir faktiškai išmokėtų – 1,06 proc. (100,6 euro).

Paraiškovas atsakingas už pateikiamos informacijos tikslumą, o nepriklausomas auditorius – už šios srities nustatytų standartų ir teisės aktų laikymąsi”, – teigiama LKC atsiųstame atsakyme.

Gegužės mėnesį paskelbus naują kino projektų vertinimo ekspertų komisijos sudėtį į Vaidybinių filmų gamybos darbų vertinimo ekspertų komisiją yra įtraukta ir J.Dikčiuvienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras

Pagal finansavimo tvarką „LKC nustačius, kad projekto vykdytojas lėšas panaudojo ne pagal paskirtį, pažeidė LKC direktoriaus įsakymu taikomą projekto didžiausią valstybės pagalbos finansavimo intensyvumą, arba nustačius Kino įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje nurodytus pažeidimus, projekto vykdytojas privalo grąžinti LKC jo permokėtas ar pažeidžiant Kino įstatymo, Taisyklių ar finansavimo sutarties reikalavimus panaudotas lėšas. Šios lėšos grąžinamos į LKC nurodytą sąskaitą finansavimo sutartyje nurodytais terminais. Negrąžintos lėšos išieškomos Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka, o projekto vykdytojui penkerius metus nuo sprendimo išieškoti negrąžintas lėšas dienos neskiriamas kino valstybinis finansavimas.“

VIDEO: SUTEMOSE (2019) | režisierius Šarūnas Bartas

Kuo skiriasi „Sutemose“ ir „Dovydo akmuo“?

Filmas „Sutemose“ buvo sukurtas pagal Vinco Giedros romaną „Sviesk, Dovydai, akmenį“. Š.Barto projektas „Dovydo akmuo“, kurtas pagal tą patį romaną, taip pat buvo finansuotas ir LKC. Tiesa, jis taip ir nebuvo sukurtas, o vietoj jo režisieriui buvo leista imtis kitos juostos – taip 2017 m. pasirodė filmas „Šerkšnas“.

Vis tik tiek „Kinema“, tiek LKC teigia, jog „Sutemose“ ir „Dovydo akmuo“ nėra tas pats projektas ir finansavimas už jį du kartus skirtas nebuvo.

Kadras iš filmo „Sutemose“
Kadras iš filmo „Sutemose“

„Nors filmo tema yra apie pokario kovas, 2011 m. Kultūros ministerijai pateiktas filmo „Dovydo akmuo“ scenarijus (scenarijaus autorius Šarūnas Bartas) ir 2017 m. Lietuvos kino centrui pateiktas filmo „Sutemose“ scenarijus (scenarijaus autoriai Šarūnas Bartas ir Aušra Giedraitytė) yra skirtingi kūriniai“, – 15min siųstame atsakyme teigia LKC atstovai.

Anot J.Dikčiuvienės, skirtumai tarp „Dovydo akmens“ ir „Sutemų“ yra esminiai: „Dovydo akmens“ scenarijus paremtas knygos siužetu, filmo „Sutemose“ scenarijuje panaudota keletas romano motyvų, taip pat kai kurie veikėjų vardai. Jei pakeistume pagrindinių filmo veikėjų pavardes, romaną ir filmą būtų sunku susieti.“

Tiesa, norint įsitikinti, kad LKC finansavimui buvo pateikti skirtingi projektai, paprašius susipažinti su paraiškomis šio prašymo LKC ir „Kinema“ nepatenkino.

2019 m. filmui „Sutemose“ pagaminti LKC skyrė 650 000 eurų. 2011–2013 m. filmo „Dovydo akmuo“ projektui Kultūros ministerija skyrė 612 546 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius