Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08

Su Lietuvos kino centro parama bus kuriami 23 filmai

Lietuvos kino centras paskirstė šių metų pirmojo konkurso finansavimą kino projektams. Iš viso paremti 23 kino projektai, o bendra jiems skirta suma – 2010200 eurų. Paramą gavo 18 prodiuserių kompanijų, savo sumanymus įgyvendins 23 režisieriai.
Lietuvos kino centras
Lietuvos kino centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos kino centras paskirstė šių metų pirmojo konkurso finansavimą kino projektams. Iš viso paremti 23 kino projektai, o bendra jiems skirta suma – 2010200 eurų. Paramą gavo 18 prodiuserių kompanijų, savo sumanymus įgyvendins 23 režisieriai.Bus finansuojami 11 vaidybinių ilgametražių, 9 dokumentiniai ilgametražiai, 2 animaciniai trumpametražiai ir 1 interaktyvus kino projektas.

46000 eurų skirta penkiems parengiamųjų darbų projektams kino projektams. Režisieriai imasi naujų temų savo filmams: Audrius Stonys kurs filmą „Kitoje pasaulio pusėje“, pasakojantį apie Urugvajuje veikiantį folklorinių šokių kolektyvą ir jo bandymus išsaugoti ir auginti lietuviško nacionalinio identiteto likučius, o Romas Zabarauskas filme „Advokatas“ nagrinės kūrėjui artimas homofobijos ir ksenofobijos temas.

Iš paremtų nacionalinių filmų gamybos projektų 14 filmų yra kuriami su kino kompanijomis iš Latvijos, Nyderlandų, Latvijos, Vokietijos, Bulgarijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ukrainos, Airijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovėnijos, Italijos, Švedijos. Tarp kino projektų - režisierės Linos Lužytės filmas „Pilis“, režisieriaus Marat Sargsyan filmas „Tvano nebus“ bei režisieriaus Audriaus Mickevičiaus filmas „Pavyzdingas elgesys“.

Du dokumentinio ir trys vaidybinio ankstesniais metais finansavimą gavę kino projektai, kurie buvo įgyvendinami pagal numatytus planus ir tinkamai atsiskaitė už anksčiau gautą paramą gavo finansavimą filmų užbaigimui. 2017-2018 metais turėtų būti sukurti šie filmai: režisieriaus Audriaus Juzėno vaidybinis filmas „Pelėdų kalnas“, režisieriaus Igno Jonyno vaidybinis filmas „Nematoma“, režisierės Ramunės Kudzmanaitės dokumentinis filmas „Seserys Chodakovskos. Lietuvos byla“, režisieriaus Artūro Jevdokimovo dokumentinis filmas „Second Hand“ ir ukrainiečių režisieriaus Sergėjaus Loznitsos filmas, kurį prodiusuoja lietuvių prodiuserinė kompanija, „Nuolankioji“.

Lietuvos kino centras prisideda prie užsienio kino projektų gamybos. 145000 eurų finansavimas skirtas 3 vaidybiniams ir vienam dokumentiniam filmui, prie kurių mūsų šalies prodiuseriai dirbs kartu su kino kūrėjais iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos ir Vengrijos. Vienas šių projektų, – vieno garsiausių Lenkijos kino kūrėjų Krzysztof Zanussi režisuojamas filmas. Kitų filmų režisieriai Inara Kolmane, Eva Neiman ir Laila Pakalnina. Pasak Lietuvos kino centro direktoriaus Rolando Kvietkausko, skirdami paramą mažumos bendros gamybos filmams sudaroma galimybė Lietuvos prodiuseriams dalyvauti reikšminguose tarptautiniuose projektuose, plėtoti ilgalaikius ryšius su užsienio šalių kino kūrėjais ir gamintojais, ir didinti šalies kino žinomumą. Visos LKC skirtos valstybės biudžeto lėšos šiems projektams privalo būti išleistos Lietuvoje, taip pat užsienio filmų kūrėjai ne tik privalo turėti bendragamintoją Lietuvoje, bet ir pasitelkti bent vieną mūsų šalies kino kūrėją ar aktorių.

Lietuvos kino centras taip pat siekia sudaryti palankias sąlygas atsiskleisti naujiems talentams. Suteikus paramą pagal debiutinio filmo ir pirmojo trumpametražio filmo projektų kategorijas savo sumanymus galės įgyvendinti režisierius Tomas Smulkis (vaidybinis ilgametražis filmas „Žmonės, kuriuos pažįstam“), režisierius Tomas Vengris (vaidybinis ilgametražis filmas „Gimtinė“) bei režisierius Robertas Nevecka su pirmuoju trumpametražiu animaciniu filmu „Sniego pastogė“.

Antrasis šių metų kino projektų parengiamųjų ir gamybos darbų finansavimo konkursas bus paskelbtas balandžio 3 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius