-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 21

Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje – socialinės temos ir dėmesys žmogui

Rugsėjo 22-ąją prasideda jau 8-ąjį kartą rengiamas Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). „Skalvijos“ kino teatre buvo pristatyta šiųmetė programa.
Kadras is filmo „Barzakh“
Kadras is filmo „Barzakh“ / Organizatorių nuotr.

„Skalvijos“ kino teatro vadovė bei VDFF programos sudarytoja Vilma Levickaitė džiaugėsi, jog pirmą kartą buvo sulaukta tiek daug dėmesio: „Mūsų širdis džiaugiasi ir dainuoja, nes nei per vieną spaudos konferenciją „Skalvijos“ kino teatre nėra buvę tiek daug žmonių. Matyt tai yra dėka mūsų įdirbio“. Festivalio struktūra įsitvirtino per daug metų – kaip ir kasmet, žiūrovų laukia pagrindinė, teminė (specialioji), autoriaus (retrospektyvos) programos ir ketvirtą kartą rengiamas Baltijos šalių dokumentinių filmų konkursas. Laukiama nemažai svečių iš užsienio, o smalsiausiųjų kino gerbėjų lauks nemokami meistriškumo kursai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Audrius Stonys
Audrius Stonys

Šių metų VDFF atidarys režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Raminas“. Tai pirmasis bendras Latvijos, Lietuvos ir Gruzijos filmas, kurį finansavo Latvijos ir Gruzijos valstybės. Filmo tema – dokumentinė pavėluota imtynininko meilės istorija ir pasak paties režisieriaus, tai bus geriausias laikas ir vieta filmo premjerai. „Trijų valstybių bendradarbiavimo modelis pasiteisino, ateityje planuojame ir platesnę produkciją“ – pristatydamas savo filmą kalbėjo A.Stonys.

Filmas „Stebuklų laukas“ atidarys tarptautinį Kauno kino festivalį, o štai VDFF baigsis šiuo seansu. Filmo prodiuserė Giedrė Beinoriūtė pristatė „Stebuklų lauko“ režisierių Mindaugą Survilą: „Jaunas režisierius ketverius metus brandino filmą apie tuomet dar veikusio Kariotiškių sąvartyno gyventojus. Šis kinas – tarsi paminklas tiems žmonėms, nes daugelis jų jau nesulaukė filmo premjeros. Su didele kantrybe ir atsidavimu jis stebėdavo ir filmuodavo paukščius bei žvėris“. Būtent išlauktas ir ilgai – keturis metus kurtas filmas „Stebuklų laukas“ suteikė galimybę kantraus stebėjimo dėka vaizduoti tų žmonių gyvenimą.

Festivalio organizatoriai pripažino, jog Lietuva jau drąsiai yra įsitvirtinusi pasaulyje su savo dokumentika. VDFF tikslas yra parodyti, kokia įvairi ir marga yra dokumentika. „Mes norime atpalaiduoti žiūrovus nuo stereotipinės nuomonės, o festivalio programa yra paremta įvairumu“ – kalbėjo programos sudarytojai. Festivalis pasižymi dvejomis kryptimis: viena – akcentuoti autorius, kurie yra tikri dokumentikos atstovai, kiti – žiūroviški filmai. Pagrindinėje programoje laukia devyni filmai iš JAV, Nyderlandų, Prancūzijos, Čekijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos bei Gruzijos. Specialiosios programos tema šiemet – „(Ne)realybės dokumentika“, kurioje bus rodomi filmai apie žmogaus sukurtus pasaulius, paremtus principu realu-nerealu.

Festivalio organizatoriai pripažino, jog Lietuva jau drąsiai yra įsitvirtinusi pasaulyje su savo dokumentika. VDFF tikslas yra parodyti, kokia įvairi ir marga yra dokumentika.

Konkursinėje programoje dalyvaus dvylika filmų iš Baltijos šalių. Organizatoriai pažymėjo, jog šiais metais laukia labai daug stiprių filmų, kurie pretenduotų net į pagrindinę programą. Nugalėtojus išrinks tarptautinė žiuri, o premijoms bus išdalinta 13 000 litų. Baltijos šalių dokumentinių filmų konkurse vyraus socialinės temos, filmo herojai stebimi iš labai arti. VDFF atstovai pasidžiaugė, jog festivalis jau atrado savo stabilų žiūrovą, nes bilietai į seansus yra perkami iš anksto, taip pat įvesta abonementinė bilietų sistema.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis atidaromas rugsėjo 22 dieną ir tęsis iki spalio 2 dienos. Seansai vyks kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“. VISĄ FESTIVALIO PROGRAMĄ RASITE PASPAUDĘ ČIA.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Konferencijos akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius