Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25 knygos, kurios neturėjo virsti filmais

Knygų ekranizacijos ne visada sulaukia tiek susidomėjimo, kiek patys literatūriniai kūriniai. Tokios knygų serijos kaip J.R.RTolkieno „Žiedų valdovas“ ir Joanne Rowling „Haris Poteris“ gali tapti puikiais sėkmės pavyzdžiais. Tačiau esama ir prastų ekranizacijų – būtent tokias išskyrė britų leidinys „Independent“.
Tomas Hanksas ir Leonardo DiCaprio
Tomas Hanksas ir Leonardo DiCaprio / Kadrai iš filmų „Da Vinčio kodas“ ir „Didysis Getsbis“

Jūsų dėmesiui – 25 knygos, kurios, pasak „Independent“, neturėjo būti ekranizuotos. Ir tam yra įvairių priežasčių – vienus iš šių kūrinių tapo tiesiog per sudėtinga perkelti į kino ekranus, kitų perkėlimas nuvylė tiek kritikus, tiek skaitytojus, tiek ir kino gerbėjus. Kai kurios iš šių knygų buvo sėkmingos, o kai kurios, kaip ir pagal jas sukurti filmai – nieko gero skaitytojams nežadėjo.

„Kopa“ („Dune“)

1984 metais pasirodęs filmas, kurį režisavo garsusis Davidas Lynchas. Tiesa, pats režisierius vėliau išsigynė filmo. Kino juosta sukurta remiantis 1965 metais išleista amerikiečių rašytojo Franko Herbeto tokio paties pavadinimo knyga. Šiemet turėtų pasirodyti dar viena romano ekranizacija.

VIDEO: Filmas „Kopa“ („Dune“)

„Tuštybių liepsna“ („The Bonfire of the Vanities“)

1990 metais pasirodžiusi komedija, kurią režisavo Brianas De Palma. Nors kino juostoje vaidino tokios žvaigždės kaip Bruce'as Willisas, Melanie Griffith ir Tomas Hanksas, tačiau sėkmės jai tai negarantavo – filmas sutiktas kritiškai. Kino juosta sukurta pagal 1987 metais išleistą Tomo Wolfe'o satyrinę tokio paties pavadinimo knygą, kuri vos pasirodžiusi tapo bestseleriu.

VIDEO: Filmas „Tuštybių liepsna“ („The Bonfire of the Vanities“)

„Bilis Batgeitas“ („Billy Bathgate“)

1991 metais pasirodęs filmas, kurį režisavo Robertas Bentonas, sukurtas pagal dvejais metais anksčiau sukurtą tokio paties pavadinimo amerikiečių rašytojo E.L.Doctorowo romaną. Nors filme vaidino tokie aktoriai kaip Dustinas Hoffmanas ir Nicole Kidman, jis susilaukė daug kritikos ir tapo nuostolingu. Tačiau to negalima pasakyti apie knygą, kuri sulaukė ne vieno apdovanojimo.

VIDEO: Filmas „Bilis Batgeitas“ („Billy Bathgate“)

„Raudonoji raidė“ („The Scarlet Letter“)

1995-ųjų romantinė drama, kurioje vaidino Demi Moore ir Gary Oldmanas. Kino juosta, kurią režisavo britų režisierius Rolandas Joffe'as, sulaukė net septynių Auksinės avietės nominacijų – šis apdovanojimas skiriamas blogiausiems filmams ir aktoriams. Kino juosta sukurta remiantis 1850 metais išleistu Nathanielo Hawthorne'o tokio paties pavadinimo kūriniu.

VIDEO: „Raudonoji raidė“ („The Scarlet Letter“)

„Kovos laukas: žemė“ („Battlefield Earth“)

2000-ųjų metų mokslinės fantastikos filmas, paremtas tokio paties pavadinimo rašytojo L.Rono Hubbardo kūriniu. Filmą režisavo Rogeris Christianas, jame vaidino Johnas Travolta, o pats filmas vadinamas viena blogiausių visų laikų kino juostų. Įdomu yra tai, kad knygos autorius yra scientologijos mokymo sumanytojas, o ir pats filme vadinęs J.Travolta yra įsijungęs į šį judėjimą, kuris dažnai įvardijamas kaip sektantiškas. Knyga pirmą kartą išleista 1982 metais.

VIDEO: „Kovos laukas: žemė“ („Battlefield Earth“)

„Kapitono Korelio mandolina“ („Captain Corelli's Mandolin“)

2001-ųjų karinis filmas, kuris sukurtas pagal tokio paties pavadinimo britų rašytojo Louiso de Berniereso romaną, kuris buvo išleistas 1994 metais. Knyga buvo sėkminga – 2003 metais BBC rengtoje geriausių knygų apklausoje „The Big Read“ ji pateko į 19 britų visų laikų mėgstamiausių knygų vietą. Tačiau filmas, kurį režisavo Johnas Maddenas, o vaidino tokie aktoriai kaip Nicolas Cage'as ir Penelope Cruz, sulaukė daug kritikos.

VIDEO: „Kapitono Korelio mandolina“ („Captain Corelli's Mandolin“)

„Laiko mašina“ („The Time Machine“)

Režisieriaus Simono Wellso kurtas mokslinės fantastikos filmas, kuris žydruosius ekranus pasiekė 2002 metais. Kino juosta sukurta pagal tokio paties pavadinimo H.G.Wellso romaną. Tuo metu, kai filmas silaukė kritikos strėlių, knyga, pasirodžiusi 1985 metais, tapo tikru įkvėpimu keliavimo laiku tematika – po knygos pasirodymo sukurtas ne vienas kūrinys ar kino juosta, kalbanti apie tokias keliones. Kartu šis romanas tapo mokslinės fantastikos literatūros klasika.

VIDEO: „Laiko mašina“ („The Time Machine“)

„Sapnų gaudyklė“ („Dreamcatcher“)

Mokslinės fantastikos filmas sukurtas 2003 metais, jį režisavo Lawrence'as Kasdanas. Kino juosta sukurta pagal tokio paties pavadinimo siaubo literatūros meistru vadinamo Stepheno Kingo romaną, kuris buvo išleistas 2001 metais. Filmas nesulaukė kritikų palaikymo ir buvo nepalankai įvertintas, o vėliau pats S.Kingas prisipažino, kad ir knyga, pagal kurią kurta kino juosta, taip pat nėra viena jo mėgstamiausių.

VIDEO: Dreamcatcher (2003) Official Trailer #1 - Donnie Wahlberg Movie HD

„Nenugalima meilė“ („Enduring Love“)

Dviprasmiškai vertinama kino juosta, kuri kino mėgėjus pasiekė 2004 metais. Psichologinį trilerį režisavo Rogeis Michellas, o jame vaidino Danielis Craigas, vėliau tapęs garsiuoju Džeimso Bondo aktoriumi. Vieniems kino juosta netapo išskirtine, o štai leidinys „Empire“ jį įtraukė tarp 500 geriausių visų laikų filmų. Tiesa, jam skirta tik 426 vieta. Filmas sukurtas pagal tokio paties pavadinimo 1997-ųjų britų rašytojo Iano McEwano romaną.

VIDEO: Filmas „Nenugalima meilė“ („Enduring Love“)

„Aistringas pomėgis“ („Fever Pitch“)

Kino juosta, sukurta pagal tokio paties pavadinimo britų autoriaus Nicko Hornby 1992 metais pasirodžiusią autobiografinę knygą. 2005 metais pasirodęs filmas priešingai, nei ankstesnė romano ekranizacija, kalba ne apie futbolą, o beisbolą. Romantinėje komedijoje vaidino Drew Barrymore ir Jimmy Fallonas.

VIDEO: Filmas „Aistringas pomėgis“ („Fever Pitch“)

„Da Vinčio kodas“ („The Da Vinci Code“)

2006-ųjų trileris, kurį režisavo Ronas Howardas, o vadino Tomas Hanksas ir Audrey Tautou. Tai pirmoji serijos apie Robertą Langdoną ekranizacija, sukurta pagal tokio paties pavadinimo garsųjį amerikiečių rašytojo Dano Browno romaną. Nors filmas buvo finansiškai pelningas, tačiau nuvylė gerbėjus. Priešingai nei knyga, kurios visame pasaulyje parduota per šimtą milijonų egzempliorių, ir visame pasaulyje įplieskė daug diskusijų.

VIDEO: „Da Vinčio kodas“ („The Da Vinci Code“)

„Eragonas“(„Eragon“)

2006 metais kino gerbėjams pristatytas filmas, kurį režisavo Stefenas Fangmeieris – tai buvo jo kaip režisieriaus debiutas. Filmas vadinamas viena prasčiausių pristatytų 2006 metais kino juostų. Priešingai nei tokio paties pavadinimo romanas, pagal kurį ir buvo sukurtas. 2002 metais išleista knyga ilgai nesitraukė iš bestselerių sąrašų. Jos autorius - amerikiečių rašytojas Christopheris Paolinis.

VIDEO: Filmas „Eragonas“(„Eragon“)

„Lenktynės su žirklėmis“ („Running With Scissors“)

Komiška drama, kuri sukurta 2006 metais. Ją režisavo Ryanas Murphy, o vaidino tokie aktoriai Alecas Baldwinas ir Gwyneth Paltrow. Kino juosta sukurta pagal tokio paties pavadinimo amerikiečių rašytojo Augusteno Burroughso memuarų knygą, kuri buvo išleista 2002 metais. Knyga aštuonias savaites laikėsi „The New York Times“ bestselerių sąraše.

VIDEO: Filmas „Lenktynės su žirklėmis“ („Running With Scissors“)

„Auksinis kompasas“ („The Golden Compass“)

2007 metais sukurtą fantastinį nuotykių filmą režisavo Chrisas Weitzas, o jame vaidino Nicole Kidman, Danielis Craigas, Eva Green ir Ianas McKellenas. Kino juosta sukurta pagal rašytojo Philipo Pullmano romaną „Šiaurės pašvaistė“ („Northern Lights“) – tai pirmoji trilogijos dalis. Šios knygos susilaukė daug skaitytojų dėmesio. Pavyzdžiui, BBC rengtoje apklausoje „The Big Read“ užėmė trečią vietą tarp mėgstamiausių visų laikų britų knygų – nusileido tik J.R.R.Tolkieno „Žiedų valdovo“ trilogijai ir Jan Austen knygai „Puikybė ir prietarai“ („Pride and Prejudice“).

VIDEO: „Auksinis kompasas“ („The Golden Compass“)

„Keliautojo laiku žmona“ („The Time Traveler's Wife“)

2009 metais pristatytas mokslinės fantastikos filmas, kurį režisavo Robertas Schwentke'as. Nors filmas sulaukė dviprasmiškų vertinimų, jis neprilygo knygos, pagal kurią buvo sukurtas sėkmei. 2003 metais išleista debiutinė amerikiečių rašytojos Audre Niffenegger tokio paties pavadinimo knyga pelnė ne vieną literatūrinį apdovanojimą.

VIDEO: Filmas „Keliautojo laiku žmona“ („The Time Traveler's Wife“)

„Debesų žemėlapis“ („Cloud Atlas“)

2012 metais pristatytą filmą režisavo Lana ir Lilly Wachowski bei Tomas Tykweras. Kino juosta, kurioje vaidino tokie aktoriai kaip Tomas Hanksas ir Halle Bery, dažnai patenka į geriausių arba blogiausių filmų sąrašus. Filmas sukurtas pagal tokio paties pavadinimo britų rašytojo Davido Mitchello knygą, kuri buvo išleista 2004 metais.

VIDEO: Debesų žemėlapis

„Hobitas“ („The Hobbit“)

Trys fantastiniai pasakojimai, pasirodę 2012-2014 metais, nors ir buvo sėkmingi, sulaukia kritikos dėl per daug išplėstos istorijos. Filmus režisavo Peteris Jacksonas. Visos trys kino juostos sukurtos pagal vieną J.R.R.Tolkieno knygą, kuri pirmą kartą buvo išleista 1937 metais. Pirmas knygos leidimas buvo vos 310 puslapių.

VIDEO: Filmas „Hobitas“ („The Hobbit“)

„Knygų vagilė“ („The Book Thief“)

2013 metais pristatyta drama apie Antrąjį pasaulinį karą, kurią režisavo Brianas Percivalas sukurta pagal tokio paties pavadinimo australų rašytojo Markuso Zusako 2005 metais išleistą knygą. Romanas išties buvo sėkmingas – tapo tarptautiniu bestseleriu, yra išverstas į daugiau nei 60 užsienio kalbų, o jo visame pasaulyje parduota daugiau nei 15 mln. egzempliorių.

VIDEO: Filmo "Knygų vagilė" anonsas

„Didysis Getsbis“ („The Great Gatsby“)

2013 metais pasirodžiusioje kino juostoje, kurią režisavo Bazas Luhrmannas, vaidino Leonardo DiCaprio. Ir nors filmas sulaukė susidomėjimo, tačiau kritikuojamas dėl to, kad nesugebėjo perteikti tikrosios rašytojo F.Scotto Fitzgeraldo sukurto pasakojimo esmės. Knyga, pagal kurią sukurtas filmas, išleista 1925 metais ir vadinama literatūros klasika.

VIDEO: Filmo „Didysis Getsbis“ anonsas

„Siuntėjas“ („The Giver“)

2014 metais pasirodęs mokslinės fantastikos filmas, kurį režisavo Phillipas Noyce'as, tapo dar viena paauglių literatūros ekranizacija. Kino juosta sukurta pagal tokio paties pavadinimo distopinį Lois Lowry romaną, kuris buvo išleistas 1993 metais ir sulaukė sėkmės. Tuo metu filmui negailėta kritikos.

VIDEO: Filmas „Siuntėjas“ („The Giver“)

„Nužudyti savo draugus“ („Kill Your Friends“)

Britų juodojo humoro komedija buvo pristatyta 2015 metais ir ją režisavo Owenas Harrisas. Filmas sukurtas pagal tokio paties pavadinimo Johno Niveno knygą, kuri buvo išleista 2008 metais. Romanas buvo lyginamas su Breto Eastono Eliso kūriniu „Amerikos psichopatas“ („American Psycho“), tačiau kino juosta tokių garsių palyginimų nesulaukė.

VIDEO: Filmas „Nužudyti savo draugus“ („Kill Your Friends“)

„Mergina traukiny“ („The Girl on the Train“)

2016 metais pasirodžiusį filmą režisavo Tate'as Tayloras, o jame pagrindinį vaidmenį atliko aktorė Emily Blunt. Mistiška drama sukurta pagal tokio paties pavadinimo Paulos Hawkins romaną, kuris buvo išleistas 2015 metais. Filmas buvo finansiškai sėkmingas, tačiau kritikai apie jį atsiliepė dviprasmiškai.

VIDEO: The Girl on the Train Official Teaser Trailer #1 (2016) - Emily Blunt, Haley Bennett Movie HD

„Aš prieš tave“ („Me Before You“)

Romantinė drama kino gerbėjus pasiekė 2016 metais. Ją režisavo Thea Sharrock – tai buvo jos režisūrinis debiutas. Knyga sukurta pagal tokio paties pavadinimo 2015 metais išleistą Jojo Moyes knygą. 2018 metais buvo išleistas šio romano tęsinys „Still me“.

VIDEO: Me Before You Official Trailer #1 (2016) - Emilia Clarke, Sam Claflin Movie HD

„Tamsusis bokštas“ („The Dark Tower“)

Fantastinį filmą režisavo Nikolajus Arcelis. Kino juosta pristatyta 2017 metais ir buvo sukurta pagal tokio paties pavadinimo aštuonių knygų seriją, kurią parašė garsusis Stephenas Kingas. Ši serija išleista 1982-2012 metais, o jos bendra apimtis siekia daugiau nei 4 tūkst. puslapių.

VIDEO: Filmas „Tamsusis bokštas“ („The Dark Tower“)

„On Chesil Beach“

2017 metais pristatyta britų drama, kurią režisavo Dominicas Cooke'as. Filmas sukurtas pagal tokio paties pavadinimo Iano McEwano romaną, kuris buvo išleistas 2007 metais ir pretendavo į prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą.

VIDEO: Filmas „On Chesil Beach“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius