Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

7 knygos, geresnės nei pagal jas sukurti serialai

Kiekvienas knygų mėgėjas dažnai šypsodamasis sako: knyga geriau nei filmas. Tačiau dažnai pamirštame, kad knygos virsta ne tik filmais, bet ir serialais. O kaip šios literatūrinių kūrinių adaptacijos?
Emilia Clarke seriale „Sostų karai“
Emilia Clarke seriale „Sostų karai“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Yra bent keli serialai, kurie neprilygsta knygoms, pagal kurias jie ir buvo sukurti. Kaip tinklalapyje bustle.com rašo apžvalgininkė Charlotte Ahlin, šios knygos yra milijoną kartų geresnės. Žinoma, nebūtinai tai, kas patinka vieniems, turi patikti ir kitiems žmonėms.

„Anė iš Žaliastogių“

Kanados rašytojos Lucy Maud Montgomery knyga vaikams „Anė iš Žaliastogių“ išleista dar 1908 metais ir laikoma vienu sėkmingiausių autorės kūrinių. Knyga iš viso išversta į dvi dešimtis kalbų, o jos pardavimai per visą laiką siekia dešimtis milijonų egzempliorių. Pagal šią knygą 2017 metais „Netflix“ pristatė serialą „Anne“. Jį kurti ėmėsi aktorė ir prodiuserė iš Kanados Moira Walley Beckett, kuri dirbo su serialu „Bręstantis blogis“ („Breaking Bad“).

VIDEO: Serialo „Anne“ anonsas

Kaip rašo serialą vertinanti Ch.Ahlin, jis yra mažiau mielesnis nei pats kūrinys, pagal kurį buvo pastatytas, o tai gerokai iškreipia visą serialo atmosferą.

„Žemjūrės burtininkas“

Dar viena jaunimui skirta knyga, kuri pirmą kartą išleista 1968 metais. Jos autorė – amerikiečių rašytoja Ursula K.Le Guin. Ši knyga yra sulaukusi ir pačios Margaret Atwood pagyrų, pelniusi ne vieną literatūrinį apdovanojimą ir lyginama su tokiais kūriniais kaip J.R.R.Tokieno „Žiedų valdovas“ arba L.Franko Baumo „Ozo šalies burtininkas“.

VIDEO: Serialo „Earthsea“ anonsas

„Žemjūrės burtininką“ 2004 metais mėginta ekranizuoti ir paversti serialu „Earthsea“. Jis buvo rodomas per amerikiečių kabelinės televizijos kanalą „Syfy“, kuris yra skirtas mokslinės fantastikos gerbėjams. Visgi knygos ekranizavimas buvo pasmerktas – jį sukritikavo ir pati kūrinio autorė, kuri internete net buvo paskelbusi tekstą iškalbingu pavadinimu: „Kaip Sci Fi kanalas sugadino mano knygas“.

„Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“

Tai fantastinės literatūros klasika, kuri pirmą kartą išleista 1979 metais, o vos per tris mėnesius jos buvo nupirkta 250 tūkst. egzempliorių. Knygos autorius – Anglijos rašytojas Douglas Adamsas. Iš pradžių ši knyga savo auditoriją pasiekdavo kaip radijo laida – tik vėliau D.Adamsas, kuris ir vedė radijo laidą, išleido savo laidomis paremtą knygą, radusią savo vietą tarp klasinės literatūros kūrinių.

VIDEO: Serialo „The Hitchhiker's Guide to the Galaxy“ anonsas

1981 metais pagal knygą „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ buvo sukurtas serialas „The Hitchhiker's Guide to the Galaxy“, kuris, regis, tikriems D.Adamso gerbėjams turėtų patikti. Tačiau, pasak Ch.Ahlin, jį žiūrint nesunku suprasti, kad tokia istorija yra geriau perteikiama knygos arba radijo laidos pavidalu, o ne serialu.

„Istviko raganos“

Dažnai įsivaizduojama, kad tai yra tik kino filmas, tačiau net ir jis sukurtas remiantis amerikiečių autoriaus Johno Updike'o 1984 metais pasirodžiusiu tokio paties pavadinimo romanu. Pagal šį kūrinį sukurtas ne tik kino filmas, teatro spektaklis, bet ir ne vienas serialas.

VIDEO: Serialo „Eastwick“ anonsas

2009 metais pristatytas ir pagal knygą sukurtas serialas „Eastwick“, pasak Ch.Ahlin, nuo knygos atsilieka šviesmečiais. „Romanas yra šiek tiek baisus ir liūdnas, o serialas bando nusivylusias namų šeimininkes paversti raganomis“, – rašo ji.

„Drakula“

1897 metais išleistas gotikinis Bramo Stokerio siaubo romanas yra vienas iš tų literatūrinių kūrinių, kuris buvo ekranizuotas daug kartų. Apie šį garsųjį vampyrą kurti ir kino filmai, ir serialai, ir teatro spektakliai. Tai yra vienas žinomiausių literatūrinių personažų, kurį pasauliui padovanojo rašytojas iš Airijos.

VIDEO: Serialo „Dracula“ pristatymas

Visgi vienas iš serialų yra kiek kitoks. Ir jo bustle.com apžvalgininkė nerekomenduoja – tai 2013 metais pristatytas ir per NBC televiziją rodytas serialas „Dracula“. „Šioje versijoje veiksmas vyksta ne Transilvanijoje, o pats Drakula apsimeta amerikiečių verslininku. Tikiuosi, kad jis bent jau išliko vampyru?“, – ironiškai klausia serialą vertinanti straipsnio autorė ir priduria, kad serialas nėra blogas, tačiau lyginant su klasikiniu ir visiems gerai žinomu Drakulos personažu, atrodo keistas.

„Frankenšteinas“

Dar viena klasikinė knyga – 1818 metais išleistas gotikinis Anglijos rašytojos Mary Shelley siaubo romanas „Frankenšteinas“. Knyga vos pasirodžiusi susilaukė didelio populiarumo, kurį išlaiko iki šių dienų, o pats Frankenšteino personažas yra pasaulyje ne ką mažiau žinomas nei Drakula. Ekranizuotas taip pat ne kartą.

VIDEO: Serialo „The Frankenstein Chronicles“ pristatymas

2015 metais Didžiojoje Britanijoje pristatytas pagal knygą sukurtas serialas „The Frankenstein Chronicles“, tačiau jis kitoks, nei galima įsivaizduoti. Šiame seriale veiksmas sukasi apie policijos inspektorių, kuris bando sugauti serijinį žudiką. Šis žudikas, kaip manoma, ir yra paslaptingasis Frankenšteinas. „Vėlgi, tai nėra labai blogas serialas, tačiau turint tokią medžiagą serialui, jo scenarijus pakreiptas gana keistu kampu“, – rašo Ch.Ahlin.

„Šokis su drakonais“

Tai šešta amerikiečių rašytojo George'o R.R.Martino knygų serijos „Ledo ir ugnies giesmė“ dalis. Remiantis šios serijos knygomis kuriamas pasaulyje populiarus serialas „Sostų karai“ („Game of Thrones“). Tiesa, George'o R.R.Martino knygos yra ne ką mažiau populiarios.

VIDEO: Game of Thrones Season 5 Trailer (HD)

Gali kilti klausimas, kodėl toks garsus serialas pateko į šį sąrašą. „Manau, kad pirmos kelios knygos buvo puikiai adaptuotos serialui, tačiau priartėjus prie penktos knygos viskas tapo kiek sudėtingiau. Apie serialą galime pasakyti daug gerų dalykų, bet jį lyginant su knyga, matome, kad dingo daug svarbių personažų. Seriale taip pat atsirado perdėto smurto prieš moteris“, – savo pasirinkimą aiškina Ch.Ahlin.

TAIP PAT SKAITYKITE: Knygų ekranizacijos: kokie žinomi kūriniai šiemet virs filmais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius