TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Alternatyviai Nobelio premijai nominuotas H.Murakami jos nepanoro: nenori viešumo

Dėl kilusio seksualinio skandalo Švedijos akademijai paskelbus, kad šiais metais Nobelio literatūros premija teikiama nebus, organizacija „The New Academy“ įsteigė naują premiją, kuri šiais metais turėtų tapti atsvara Nobelio prizui. Po ilgo balsavimo buvo aiškūs ir keturi autoriai, pretenduojantys į šį prizą, tačiau vienas jų pats paprašė, kad jo pavardė iš pretendentų būtų pašalinta. Tai – Japonijos rašytojas Haruki Murakami.
Haruki Murakami
Haruki Murakami / Vida Press nuotr.

Pelno nesiekianti organizacija „The New Academy“ įsteigė apdovanojimą, turėsiantį šiais metais tapti atsvara prestižiniam Nobeliui. Daugiau nei 100 kultūros atstovų buvo pakviesti teikti alternatyvaus Nobelio premijos nominantus. Po teikimo vyko internetinis balsavimas, kuriame galėjo dalyvauti viso pasaulio skaitytojai ir žmonės, besidomintys literatūra.

Iš viso buvo nominuoti 47 rašytojai, iš kurių išrinkti keturi, tapę pagrindiniais pretendentais laimėti šį literatūrinį prizą. Tai – Prancūzijoje gimusi rašytoja Maryse Condé, autorė iš Vietnamo Kim Thúy, garsiojo romano „Amerikos dievai“ autorius, britas Neilas Gaimanas ir Japonijos rašytojas Haruki Murakami.

Būtent pastarasis rašytojas, kaip paskelbė organizacija „The New Academy“, po nominantų paskelbimo susisiekė su premijos organizatoriais ir paprašė, kad jo pavardė iš nominantų ketverto būtų pašalinta.

Kaip rašo „The Guardian“, H.Murakami su „The New Academy“ susisiekė elektroniniu paštu. Jis teigė, kad jam yra garbė būti nominuotam šiam literatūriniam prizui, tačiau jis nori išvengti žiniasklaidos dėmesio ir koncentruotis į savo kūrybą, tad norėtų, jog jo pavardė nebūtų minima tarp premijos nominantų.

Knygų „Norvegų giria“, „Kafka pakrantėje“, „Avies medžioklė“ ir kt. autorius H.Murakami kasmet artėjant Nobelio literatūros premijos laureato paskelbimui būdavo lažybininkų įvardijamas kaip vienas realiausių kandidatų laimėti šį prestižinį apdovanojimą.

Pasak „The New Academy“, apmaudu, kad H.Murakami priėmė tokį sprendimą, tačiau organizacija gerbia rašytoją.

Pretendentų į šį apdovanojimą sumažėjo iki trijų ir, kaip nurodo prizo organizatoriai, visi jie sutinka būti nominuoti bei yra sujaudinti tokios galimybės.

Alternatyvus Nobelio literatūrinio prizo laureatas bus paskelbtas spalio 12 dieną, o prizas jam bus įteiktas gruodžio 9 dieną specialios ceremonijos metu. Šios datos pasirinktos neatsitiktinai – būtent tuo metu ir turėjo būti paskelbtas ir apdovanotas Nobelio literatūros premijos laureatas.

Tikimasi, kad Nobelio literatūros premija bus teikiama 2019 metais. tuomet, kaip planuojama, bus paskelbtas ne vienas, bet iš karto du premijos laureatai. Švedijos akademija anksčiau šią premiją buvo atidėjusi septynis kartus: 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 ir 1949 metais.

Praėjusiais metais Nobelio literatūros premija atiteko britui Kazuo Ishiguro, kurio dvi knygos – „Neleisk man išeiti“ (knygos apžvalgą rasite čia) ir „Dienos likučiai“ – yra išverstos į lietuvių kalbą.

Vos paskelbus, kad būtent jis laimėjo šį literatūrinį prizą, lažybininkai iš karto pradėjo spėlioti, kas premiją laimės 2018 metais. Tuomet tarp lažybų bendrovės „Ladbrokes“ sudaryto favoritų ketverto buvo minimas ir H.Murakami. O visas favoritų ketvertas atrodė taip: Kenijos poetas Ngugi Wa Thiong'as, japonas H.Murakami, Kanados rašytoja, knygos „Tarnaitės pasakojimas“ autorė Margaret Atwood ir ispanas Javieras Marias.

VIDEO: Rašytojo portretas: kuo įdomus ir išskirtinis Haruki Murakami?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius