-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į prestižinę „Man Booker“ premiją taikosi literatūros vilkai Margaret Atwood ir Salmanas Rushdie

Paskelbtas prestižine vadinamos „Man Booker“ premijos trumpasis šešių knygų sąrašas, kuriame – ir šią premiją jau anksčiau laimėję rašytojai. Premijos laimėtojas paaiškės spalio 14 dieną ir be literatūrinės šlovės jam atiteks 50 tūkst. svarų sterlingų piniginis prizas, rašo „The Guardian“.
Margaret Atwood ir Salmanas Rushdie
Margaret Atwood ir Salmanas Rushdie / „Scanpix“/AP nuotr.

„Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos:

  • Margaret Atwood knyga „The Testaments“
  • Lucy Ellmann knyga „Ducks, Newburyport“
  • Bernardine Evaristo knyga „Girl, Woman, Other“
  • Chigozie Obioma knyga „An Orchestra of Minorities“
  • Salmanas Rushdie knyga „Quichotte“
  • Elif Shafak knyga „10 Minutes 38 Seconds in This Strange World“

M.argaret Atwood Romano „Tarnaitės pasakojimas“ tęsiniu vadinama knyga „The Testaments“ į premijos trumpąjį sąrašą pateko nepaisant to, kad beveik niekas jos nėra perskaitęs – knyga oficialiai knygynuose pasirodys tik rugsėjo 10 dieną. „Man Booker“ komisijos pirmininkas Peteris Florence'as sako, kad buvo sudėtinga gauti galimybę prieiti prie šios knygos. Jis apibūdindamas šią M.Atwood knygą apsiriboja abstrakčiomis frazėmis: „nuožmus ir gražus romanas“.

Beje, tai jau šeštas kartas, kai Kanados rašytoja M.Atwood taikosi į „Man Booker“ apdovanojimą. Kartą premiją ji yra laimėjusi – 2000 metais su knyga „Aklasis žudikas“ („The Blind Assassin“).

Į premiją taikosi ir dar vienas šį literatūrinį prizą anksčiau laimėjęs rašytojas – tai indų kilmės Salmanas Rushdie, kuris premiją gavo dar 1981 metais už knygą „Vidurnakčio vaikai“ („Midnight's Children“). Šiemet autorius į prizą taikosi su legendinio Don Kichoto perkėlimu į šių laikų visuomenę knygoje „Quichotte“.

Į premiją taip pat pretenduoja Škotijoje gyvenanti rašytoja Lucy Ellmann ir knyga „Ducks, Newburyport“. Kūrinys išsiskiria savo apimtimi – jį sudaro 1000 puslapių, tačiau, pasak premijos komisijos, knygos puslapiai praskrieja greitai, o pats romanas yra radikalios literatūrinės formos pavyzdys.

Britų rašytojos Bernardine Evaristo romanas „Girl, Woman, Other“ komisijos vadinamas „įspūdingu ir nuožmiu“. Šis kūrinys taip pat išrinktas į „The Gordon Burn“ literatūrinio prizo trumpąjį sąrašą, o pati autorė yra gavusi eilę kitų premijų ir apdovanojimų.

Kiti du pretendentai į „Man Booker“ premiją – rašytojas iš Nigerijos, „New York Times“ vadinamas Chinua Achebe įpėdiniu – Chigozie Obioma su knyga „An Orchestra of Minorities“ ir autorė iš Turkijos Elif Shafak su „10 Minutes 38 Seconds in this Strange World“.

Premijos laureatas šiemet paaiškės spalio 14 dieną. Praėjusiais metais prestižinę premiją laimėjo rašytoja iš Šiaurės Airijos Anna Burns ir jos knyga „Milkman“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anna Burns
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anna Burns

Premija ir pripažinimas

Literatūrinė „Man Booker“ premija nuo 1969 metų kasmet skiriama autoriui už Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą anglų kalba. Tai vienas svarbiausių literatūros anglų kalba apdovanojimų visame pasaulyje.

Premijos laureatui atitenka 50 tūkst. svarų sterlingų čekis, o kiekvienam autoriui, patekusiam į trumpąjį premijos sąrašą, kuriame būna išskirtos šešios knygos, atitenka po 2500 svarų sterlingų prizas. Be piniginių prizų autoriai ir jų knygos, patekusios į „Man Booker“ sąrašus, atkreipia viso pasaulio skaitytojų dėmesį ir padeda autoriams išpopuliarėti bei padidinti savo kūrinių pardavimus.

Šį apdovanojimą yra gavę tokie garsūs rašytojai kaip Williamas Goldingas, J.M.Coetzee ir kiti. Pastarasis autorius kaip ir Hillary Mantel bei Peteris Carey šią premiją yra gavę po du kartus.

VIDEO: Rugpjūčio TOP-11: knygos, kurias verta perskaityti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius