Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas taps Nobelio literatūros premijos laureatu? Minimas ir M.Houellebecq'as, ir H.Murakami

„Jei laimės Haruki Murakami, suvalgysiu vienus iš jo prabangių marškinėlių“, – apie Nobelio literatūros premijos galimus laureatus ironizuoja leidinio „The New Republic“ autorius Alexas Shephardas. Neatsitiktinai savo apžvalgą jis pradeda nuo šio garsaus rašytojo iš Japonijos kandidatūros paminėjimo, mat H.Murakami jau daugybę metų minimas tarp galimų Nobelio literatūros premijos laureatų. Ir daugybę metų lieka tik pretendentu. Tad kas premiją pelnys šiemet?
Michelis Houellebecqas
Michelis Houellebecqas / Philippe Matso / „Flammarion“/ Leidyklos nuotr.

Nuspėti – neįmanoma

Šių metų Nobelio literatūros premijos laureatas bus paskelbtas spalio 6 dieną, ketvirtadienį.

2021 metų Nobelio literatūros premija buvo paskirta prozininkui Abdulrazakui Gurnah. Prestižinė premija tanzaniečių rašytojui paskirta „už jo bekompromisį ir užuojautos kupiną įsigilinimą į kolonializmo padarinius ir pabėgėlio likimą prarajoje tarp kultūrų ir žemynų“.

Kaip prieš savaitę kultūros tinklalapyje „Literary Hub“ akcentavo autorė Emily Temple, Nobelio premijų laureatai yra sunkiai nuspėjami. Štai kasmet prieš premijų teikimą lažybininkai bando nuspėti galimus laureatus, tačiau pernai tarp jų sudaryto pretendentų sąrašo į premiją ją laimėjusio A.Gurnah net nebuvo.

Prieš dvejus metus, 2020 metais, situacija buvo panaši, kai premiją laimėjo amerikiečių poetė Louise Glück, tapusi vos 16-a moterimi, gavusia šį apdovanojimą. Tuomet jos kandidatūra, lažybininkų akimis, nebuvo priskiriama prie favoritų.

Tad „The New Republic“ leidinio autoriaus A.Shephardo ironizavimas apie H.Murakami yra tiek pat pranašingas, kiek gali būti ir netikėtas. Nors literatūros ekspertai jau eilę metų skelbia, kad H.Murakami neturi jokių realių galimybių laimėti Nobelio literatūros premiją.

Visgi užsienio lažybininkai vis tiek lieka tais, kurie brėžia savą liniją, kuri prieš premijos teikimą leidžia susidaryti bent šiokį tokį vaizdą, kokios rašytojų pavardės figūruoja tarp galimų pretendentų į Nobelio literatūros premijos laureatus. Bet, kaip rašė jau minėta E.Temple: „Jūsų pinigai su Nobeliu niekada nėra saugūs.“

Kas minimi tarp galimų laureatų?

Žvelgdami į lažybininkų favoritus, pasinaudokime „Nicer Odds“ sistema, kuri palygina įvairių britų lažybininkų prognozes – žinoma, bene kiekvienas jų turi savo favoritus, tačiau palyginus juos kartu aiškėja panašios tarpininkų tendencijos. Šios sistemos prognozuojamus duomenis skelbė ir jau minėtas leidinys „Literary Hub“.

Kaip „Literary Hub“ rašė E. Temple: „Jūsų pinigai su Nobeliu niekada nėra saugūs.“

Remiantis šia lažybininkų palyginimo sistema, šiemet ryškiausiu favoritu laikomas prancūzų rašytojas Michelis Houellebecq'as, kuris yra puikiai pažįstamas ir lietuvių skaitytojams. Manoma, kad jis turi realiausias galimybes tapti šių metų Nobelio literatūros premijos laureatu.

Bene tokia pati lažybininkų prognozė, kad laureate gali tapti Kanados poetė Anne Carson, tačiau ties jos pavarde yra šiokio tokio lažybininkų nuomonės išsiskyrimo.

Po šių dviejų autorių seka prancūzų rašytoja Annie Ernaux ir indų kilmės rašytojas Salmanas Rushdie, į kurio gyvybę šiemet buvo pasikėsinta.

Linos Ever nuotr./Salmanas Rushdie
Linos Ever nuotr./Salmanas Rushdie

Toliau sutinkame sirų poetą Adunį, kuris daugybę metų įvardijamas tarp realiausių pretendentų premijai laimėti.

Į dešimtuką taip pat patenka irgi daugybę metų lažybininkų sąrašuose figūruojantis Kenijos rašytojas Ngũgĩ wa Thiong'o, prancūzų prozininkė Maryse Condé, rašytoja iš Kanados Margaret Atwood, norvegų rašytojas Jonas Fosse'as ir jau minėtas japonų autorius H.Murakami.

VIDEO: Rašytojo portretas: kuo įdomus ir išskirtinis Haruki Murakami?

Įdomu yra tai, kad dar prieš savaitę skelbtoje „Literary Hub“ apžvalgoje tarp dešimtuko pretendentų buvo patekęs ir siaubo meistru vadinamas Stephenas Kingas. Tačiau, bent jau šiuo metu, jo galimybės vertinamos kiek kukliau. Tačiau greta jo yra dar vienas lietuvių skaitytojams puikiai pažįstamas rašytojas – norvegų literatūros žvaigždė Karlas Ove Knausgårdas.

Tikėtina, kad, artėjant ketvirtadieniui, lažybininkų favoritai gali keistis, kaip jau ne kartą yra nutikę.

Visgi literatūros pasaulis per daugybę metų įsitikino, kad nuspėti, kas laimės Nobelio literatūros premiją – beveik neįmanoma. O kas laureatu taps šiemet – sužinosime jau ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius