-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą apie „Lituanica“ skrydį pristačiusi Gražina Sviderskytė tikisi išsklaidyti mitų rūką

Pasitraukusi iš televizijos Gražina Sviderskytė nėra į kitas veiklas. Viena jų – „Lituanicos“ skrydžio istorijos tyrinėjimai, kurie sugulė į monografiją „Lituanica. Nematoma pusė“ (leidykla „Aukso žuvys“). Vilniaus knygų mugėje vykusiame knygos pristatyme autorė kalbėjo, kad legendinis lietuvių skrydis per Atlanto vandenyną vis dar apipintas mitais, kuriuos galbūt ateityje padės išsklaidyti atliktas tyrimas, kuris ir sugulė į knygą.
Gražinos Sviderskytės knygos – dokumentinės istorinės monografijos „Lituanica: nematomoji pusė“– pristatymas
Gražinos Sviderskytės knygos – dokumentinės istorinės monografijos „Lituanica: nematomoji pusė“– pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip rašoma anotacijoje, knygoje „Lituanica. Nematoma pusė“ pateikiama kol kas išsamiausiai ir kruopščiausiai išnagrinėta „Lituanicos“ istorija. Autorė pasakoja istoriją, tuomet aprėpusią tris valstybes – Jungtines Valstijas, Vokietiją ir Lietuvą. Ji pati apsilankė daugiau nei dvidešimtyje archyvų ir perskaitė tūkstančius dokumentų, tarp kurių nemažai iki šiol apskritai neskelbtų ir netyrinėtų šaltinių. Septynerius metus atidaus darbo ir paieškų G.Sviderskytė sudėjo į knygą.

Beje, knyga įvertinta Lietuvos mokslo tarybos stipendija ir Lietuvos mokslų akademijos premija.

VIDEO: Vasario TOP knygos: rekomendacijos Vilniaus knygų mugei

Knygos pristatyme G.Sviderskytė prisiminė, kaip vaikystėje lankydamasis pas dėdę pamatė ant sienos kabantį ir jau legenda tapusį Stepono Dariaus ir Stasio Girėno plakatą, apie kurio kilmę sužinojo tik atlikdama mokslinį tyrimą, kuris vėliau virto knyga.

Paklausta, kaip gimė ši knyga, autorė pasakojo, kad ją parašyti paskatino istorikas Nerijus Šepetys. Jis padėjo suformuoti mokslinio darbo projektą, nes autorė su pačiu tyrimu dirbu jau kurį laiką.

„Taip atsidūriau Istorijos fakultete. Tai buvo didelė garbė ir iššūkis“, – apie naują etapą kalbėjo knygos autorė.

Regis, apie S.Dariaus ir S.Girėno skrydį per Atlantą žinome viską, tačiau, kaip knygos pristatyme kalbėjo istorikas Norbertas Černiauskas, tai nėra tiesa. Būtent tai parodė savo darbu G.Sviderskytė.

Paklaustas, kodėl tuomet niekas iki šiol nuodugniai netyrė „Lituanica“ skrydžio aplinkybių, N.Černiauskas juokdamasis kartojo: „Nes visi galvojo, kad viską žinome“.

Kaip nurodoma ir knygos anotacijoje, „Lituanica. Nematoma pusė“ iki galo neatskleis paslapties, tačiau ta paslaptis bus išgryninta ir liks tik vienas neatsakytas klausimas. Didžioji dalis nematomos pusės bus apšviesta ir paaiškinta.

Pati monografijos autorė kalbėjo, kad aplink šį legenda jau tapusį skrydį apipinta daug mitų, kurie nėra tiesa.

„Mūsų stereotipinis pasakojimas yra toks – du lietuviai, žemaičiai, kurie mažu lėktuvėliu perskrido per vandenyną, nes tokia mintis jiems šovė į galvą“, – kalbėjo G.Sviderskytė.

Tačiau, pasak jos, niekas nekalba apie tai, kad šie lietuviai buvo natūralizuoti ir jie skrido visai ne mažu lėktuvėliu. Kaip ir niekas nekalba apie aplinkybes, kurių apgaubtas šis skrydis įvyko bei galimas jo pasekmes.

G.Svideskytė, viliasi, kad galbūt po kurio laiko šį skrydį apipintų mitų sumažės. O tai gali padėti padaryti jos monografija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius