-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Knygos nugarėlė“: „Kiborgų žemė“ – netikėtai jautrus pasakojimas, primenantis gerą trilerį

Kai žurnalistas Dovydas Pancerovas paskelbė, kad rašys knygą apie Ukrainą, tikėjausi, jog jis parengs reportažų ciklą iš savo kelionių po Maidaną bei frontą. Arba parašys ekspertinę-publicistinę knygą, kurioje bus daug skaičių, faktų, situacijos vertinimų.
Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų  žemė“ Vilniaus knygų mugėje
„Kiborgų žemė“ Vilniaus knygų mugėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tačiau knyga „Kiborgų žemė“ buvo visiškai kitokia nei tikėjausi. Nors D.Pancerovą pažįstu asmeniškai (tegul kiekvienas tai turi omenyje, skaitydamas recenziją), nesitikėjau, kad jis sukurs tokį jautrų ir nuo pat pirmų puslapių įtraukiantį pasakojimą, kurį skaitai tartum gerą trilerį.

D.Pancerovas ne kartą lankėsi Ukrainoje ir iš Maidano bei Rytų Ukrainoje vykstančio karo fronto ruošė reportažus, tad natūralu tikėtis, kad knyga bus tų reportažų tęsinys. Tačiau pasakyti, kad knyga pasakoja apie žurnalisto darbo užkulisius Ukrainoje būtų tas pats kaip nepasakyti apie ją nieko.

„Kiborgų žemė“ yra ne „už kadro“ žiniasklaidoje likusios istorijos, o iki tol neaprašyti paties autoriaus jausmai, potyriai ir kaip revoliucijos bei karo Ukrainoje sukrėtimai jį pavertė kitu žmogumi. Tai pasakojimas, kaip naivus vaikinas susiduria su tikru skausmu bei iš arti pamato, kaip atrodo iškankinti ukrainiečiai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų  žemė“ Vilniaus knygų mugėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų žemė“ Vilniaus knygų mugėje

Knygoje autorius ne skaičiais ir faktais, o būtent jausmais perteikia Maidano ir karo žiaurumą, atskleidžia, kas tokio ten vyko, kad žurnalistui po to susijaukė gyvenimas ir prireikė psichologo patarimų.

Skaitydamas „Kiborgų žemę“ nejučia rašymo stilių ėmiau lyginti su knyga apie Šiaurės Korėją „Neturime ko pavydėti“. D.Pancerovas taip pat nepastebimai skaitytoją vedžioja nuo savo jausmų pasaulio prie sutiktų pakeleivių istorijų, o po to grąžina atgal.

Ketinau kritikuoti D.Pancerovą, kad nepasistengė „Kiborgų žemę“ paversti išliekamąją vertę turinčiu kūriniu. Tai yra, neaprašė Ukrainos ir Rusijos politinio konteksto taip, kad net ir po dvidešimties metų atsivertęs knygą skaitytojas suprastų, kas vyksta ir kodėl. Tačiau pagalvojau, kad Antrojo pasaulinio karo dalyvių atsiminimai taip pat nėra paversti istorijos vadovėliais ir vis vien juos su malonumu skaitau. Matyt, autorius nusprendė neapsunkinti teksto papildomais faktais ir datomis, o ateityje ši knyga vis vien bus įdomi Ukrainos įvykiais besidomintiems žmonėms.

„Kiborgų žemė“ turėtų sudominti ne vien politika ar karais besidominčius žmones, bet ir tuos, kuriems patinka gerai sukonstruotos istorijos ir įtraukiantis rašymo stilius.

Šis tekstas buvo publikuotas tinklaraštyje knygosnugarele.lt

VIDEO: D.Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“ tiražą išpirkę skaitytojai paaiškino, kodėl juos sudomino ši knyga

„Kiborgų žemės“ pelnas – Lietuvos kariams

15min pradeda paramos kariuomenei iniciatyvą ir kviečia pasirūpinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių gerove. Per paramos iniciatyvą surinktomis lėšomis 15min kartu su partneriais batalione įrengs dvi šiuolaikiškas erdves, skirtas karių poilsiui ir edukacijai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų  žemė“ Vilniaus knygų mugėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydas Pancerovas ir jo knyga „Kiborgų žemė“ Vilniaus knygų mugėje

Prisidėti ir paaukoti projekto tikslui galite dviem būdais.

Pirmasis – įsigyti 15min žurnalisto D.Pancerovo knygą „Kiborgų žemė“, pasakojančią apie jo keliones per revoliucijos ir karo ištiktą Ukrainą, nuotykius ir sukrėtimus karo zonose. Visas knygos pelnas bus skirtas Kęstučio mechanizuotajam pėstininkų batalionui.

Antrasis būdas – iniciatyvos puslapyje portale 15min galite tiesiogiai skirti 5, 10, 20, 30 eurų ir didesnę sumą. Skiriantiems 30 ir daugiau eurų 15min dovanoja knygą „Kiborgų žemė“.

Visi surinkti pinigai bus skirti tam, kad Sakalinės miške pilietinę pareigą garbingai atliekantys ir mūsų valstybės gynybai besiruošiantys kariai turėtų visavertį ir įdomų laisvalaikį.

PRISIDĖKITE: Prisijunkite prie 15min paramos iniciatyvos ir kartu pasirūpinkime Kęstučio bataliono karių gerove

VIDEO: Dovydas Pancerovas pristatė debiutinę knygą „Kiborgų žemė“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius