-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lengviau nebūna: kaip perskaityti 100 knygų per metus?

Jei dažnai pagalvojate, kad turėtumėte daugiau skaityti knygų, nusiraminkite. Tokios mintys kyla ne jums vieniems. Turbūt dažnai sau kėlėte tikslą perskaityti 100 knygų per metus. Tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pradžių, observer.com rašo konsultantas Darius Forouxas.
Skaitanti moteris
Skaitanti moteris / Vida Press nuotr.

Tam, kad per metus perskaitytumėte bent 100 knygų, jums reikia laikytis keleto patarimų.

1. Nusipirkite daug knygų

Kaip rašo D.Forouxas, pirmas žingsnis, kurį jums derėtų žengti, yra įsigyti daug knygų. Kuo įvairesnių, tuo geriau. O jei abejojate, ką reikėtų perskaityti – Senekos ar Marko Aurelijaus kūrybą – įsigykite abiejų autorių knygas.

Kodėl? Viskas, kaip sako D.Forouxas, yra labai paprasta – vos perskaitę vieną knygą turėtumėte didelį pasirinkimą, kokią knygą skaityti dabar. Gali nutikti taip, kad jei neturėsite tą dieną sau artimos knygos, visai nustosite skaityti.

2. Nuolat skaitykite

Jei norite pasiekti savo tikslą – turite nuolat skaityti. Kiekvieną dieną skaitymui turite skirti mažiausiai 1 valandą. Taip pat turite pamiršti visus pasiteisinimus, kad esate pavargę ar neturite nuotaikos.

Skaityti nuolat reiškia, jog turite skaityti viešajame transporte, pusryčiaudami, stovėdami eilėje pas gydytoją arba bet kurią akimirką, kurią visi išnaudoja veltui. Pavyzdžiui, tikrindami, ką naujo draugai paskelbė „Facebook“ tinkle.

„The Guardian“ anksčiau skelbė tyrimą, kurio metu nustatyta, kad per valandą žmogus vidutiniškai perskaito 50 knygos puslapių, o jei per savaitę skaitymui skirsite 10 valandų, tuomet per metus perskaitysite 26 tūkst. puslapių. Jei knygą sudaro 250 puslapių, tuomet per metus būsite perskaitę 104 knygas. Paprasta, tiesa?

3. Skaitykite patinkančias knygas

Jei skaitydami atradote žanrą arba autorių, kurio kūryba jums patinka, tuomet nieko nekeiskite. Stenkitės skaityti panašią literatūrą.

Pasaulyje yra išleista daug knygų, tačiau ne visos jos gali jums patikti. Net ir bestseleriai arba Nobelio literatūros premijos laureatų knygos gali jūsų nesužavėti.

Skaitykite tai, kas jums patinka ir nešvaistykite laiko veltui skaitydami apie dalykus, kurie jums visai neįdomūs.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 romanų, kuriuos turite perskaityti per savo gyvenimą

4. Kelios knygos vienu metu

Kaip rašo D.Forouxas, jis visiems pataria skaityti kelias knygas vienu metu. Kodėl?

Dažnai būna, kad ryte pradėta skaityti knyga vakare jau būna mums per „sunki“ – jaučiame nuovargį ir negalime susikaupti skaitymui. Dėl šios priežasties prieš miegą geriau skaityti nesudėtingus kūrinius, o pirmoje dienos pusėje – sudėtingesnius.

Skaitanti moteris
Skaitanti moteris

5. Kaupkite žinias

Knygos suteikia ne tik malonumą, bet ir žinias. Būtent jas reikėtų gerai įsisavinti. Štai keletas patarimų, kuriuos panaudokite skaitydami knygas:

  • Skaitydami knygoje su pieštuku pasižymėkite įdomiausias mintis.

  • Jei citata yra didelės apimties – užlenkite puslapio kampą arba pasinaudokite skirtuku. Tokiu žymėjimu išryškinsite didesnės apimties citatas ar jums įdomias teksto dalis.

  • Perskaitę knygą trumpai aprašykite ją, ant lapelio išdėstykite patarimus arba idėjas, apie kurias kalbėjo autorius.

Tikslas yra ne nukopijuoti knygos idėjas, o jas lengviau įsiminti. O tai tikrai būtina, jei norite per metus perskaityti bent 100 knygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius