Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų romanistė O.Tokarczuk laimėjo „Man Booker“ tarptautinę premiją

Lenkų romano „Bėgūnai“ (Bieguni), kuriame pasakojimai apie keliones persipina su žmogaus kūno tyrinėjimais, vertimas į anglų kalbą antradienį buvo paskelbtas prestižinės „Man Booker“ tarptautinės premijos laimėtoju.
Lenkų romanistė O.Tokarczuk laimėjo „Man Booker“ tarptautinę premiją.
Lenkų romanistė O.Tokarczuk laimėjo „Man Booker“ tarptautinę premiją. / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Olgos Tokarczuk romanas, kurį išvertė Jennifer Croft, 50 tūkst. svarų (57 tūkst. eurų) premiją laimėjo išrinktas iš šešių galutiniam vertinimo etapui pateiktų kūrinių.

Pinigai bus padalyti autorei ir vertėjai.

„O.Tokarczuk yra nuostabiu sąmoju, vaizduote ir literatūrine elegancija pasižyminti rašytoja“, – per laureato paskelbimo ceremoniją Londone sakė vertinimo komisijos pirmininkė Lisa Appignanesi.

„Bėgūnuose“ (angl. „Flights“), kuriuos nuostabiai išvertė Jennifer Croft, virtine stulbinamų sugretinimų ji skraidina mus per atvykimų ir išvykimų, istorijų ir nukrypimų galaktiką, ... kur mirtingumo išvengia tik plastikas“, – pridūrė L.Appignanesi.

„Bėgūnuose“ pasakojama XVII amžiaus istorija apie olandų anatomą Philipą Verheyeną, kuris pjaustė ir piešė savo paties amputuotą koją, ir XIX amžiaus istorija apie Frederico Chopino širdį, po jo mirties sesers slapta vežamą iš Paryžiaus į Varšuvą.

Britų laikraštis „Financial Times“ rašė: „Amžinai keliaujančios moters istorija yra filosofinis mūsų pašėlusių laikų pasakojimas.“

O.Tokarczuk yra parašiusi aštuonis romanus ir du apsakymų rinkimus, o J.Croft yra pripažinta vertėja iš lenkų, ispanų, ir ukrainiečių kalbų.

„Man Booker“ tarptautine premija pagerbiami tarptautinės literatūros kūrinių vertimai į anglų kalbą.

Į lietuvių kalbą yra išverstos dvi O.Tokarczuk knygos „Praamžiai ir kiti laikai“ ir „Dienos namai, nakties namai“ (vertė Vyturys Jarutis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius