-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Literatūros kalendorius: kas svarbaus pasaulyje įvyks birželį?

Nepasiklysti literatūros pasaulyje nėra paprasta – kiekvieną mėnesį skaitytojus pasiekia nauji autorių kūriniai. Kurie iš jų verti dėmesio? Kviečiame šiuos literatūrinus reiškinius sekti drauge – „The Guardian“ siūlo atkreipti dėmesį į birželio mėnesio literatūros įvykius.
Važiuoti ir skaityti gali toli gražu ne kiekvienas
Važiuoti ir skaityti gali toli gražu ne kiekvienas / 123rf.com nuotr.

Negrožinė literatūra

„The Guardian“ išskiria kelias negrožinės literatūros knygas, kurios pasirodys birželį ir yra vertos skaitytojų dėmesio. Susipažinkime su šiomis knygomis.

Škotijos rašytojas Andrew O'Haganas pristato dar vieną kūrinį – „The Secret Life: Three True Stories“. Šioje daug žadančioje knygoje pasakojama apie garsius žmones, savo veiklą vykdančius internete. Tiesa, ši veikla – prieštaringai vertinama. Knygoje skaitytojai galės iš arčiau susipažinti su tokiomis asmenybėmis kaip „Wikileaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as ar bitkoinų sumanytojas Satoshi Nakamoto. Pats A.O'Haganas jau spėjo atkreipti įvairių šalių skaitytojų dėmesį – jo knygos išverstos į 15 užsienio kalbų.

Knygos viršelis/Knyga „The Secret Life: Three True Stories“
Knygos viršelis/Knyga „The Secret Life: Three True Stories“

58-erių buvusi pirmoji pasaulio teniso raketė Johnas McEnroe pristato dar vieną autobiografinę knygą. Amerikietis prieš 15 metų buvo išleidęs biografinę knygą „Serious“, kuri tapo bestseleriu. Šiais metais jis išleidžia antrą prisiminimų knygą „But Seriously“, kurioje skaitytojams ir gerbėjams papasakos apie savo gyvenimą po tenisininko karjeros pabaigos.

Knygos viršelis/Knyga „But Seriously: An Autobiography by John McEnroe“
Knygos viršelis/Knyga „But Seriously: An Autobiography by John McEnroe“

Ispaniškas gripas, siautęs 1918-1920 metais, pareikalavo per 50 mln. žmonių gyvybių. Ši pandemija laikoma greičiausiai išplitusia ir daugiausiai aukų pareikalavusiu žmonijos istorija. Žurnalistė Laura Spinney savo knygoje „Pale Rider“ nagrinėja šią pandemiją ir teigia, kad šis gripas žmonijai turėjo tokį patį didelį poveikį kaip ir netrukus kilęs Pirmasis pasaulinis karas. Kaip pasikeitė pasaulis po šios pandemijos – tai kertinė knygos idėja.

Knygos viršelis/Knyga „Pale Rider“
Knygos viršelis/Knyga „Pale Rider“

Grožinė literatūra

Po dvi dešimtis metų trukusios tylos vėl prabilo Indijos rašytoja Arundhati Roy, kuri pristato knygą „The Ministry of Utmost Happiness“, kurią „The Guardian“ apibūdina taip: „Turbūt laukiamiausia metų knyga“. Pati rašytoja išgarsėjo 1997 metais su pasirodžiusia knyga „Mažmožių Dievas“. Ši debiutinė knyga išleista daugiau nei 20-yje pasaulio šalių, Lietuvoje taip pat, o rašytojai pelnė prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą.

Knygos viršelis/Knyga „The Ministry of Utmost Happiness“
Knygos viršelis/Knyga „The Ministry of Utmost Happiness“

Nors amerikiečių autoriaus Jeffo Van der Meero knyga „Borne“ JAV skaitytojus pasiekė dar balandį, „The Guardian“ šį kūrinį mini tarp vertų dėmesio knygų, kurios Didžiąją Britaniją, o kartu ir Europos skaitytojus, pasieks šį mėnesį. Apie šį romaną pakankamai pasako tokie leidiniai kaip „The New York Times“, „The Huffington Post“, „Publishers Weekly“: „Viena laukiamiausių metų knygų“. Belieka tikėtis, kad „Nabula“ ir kitų literatūrinių apdovanojimų sulaukęs J.VanderMeeras pateisins skaitytojų viltis.

Knygos viršelis/Knyga „Borne“
Knygos viršelis/Knyga „Borne“

Anglijos rašytojas ir žurnalistas Willas Selfas yra parašęs per dešimt knygų. 2012 metais jo romanas „Umbrella“ pateko į trumpąjį „Man Booker“ premijos sąrašą, tačiau apdovanojimo nelaimėjo. Bet pats W.Selfas yra mėgiamas skaitytojų. Šiemet autorius pristato satyrišką pasakojimą apie šiuolaikinį pasaulį „Phone“.

Knygos viršelis/Knyga „Phone“
Knygos viršelis/Knyga „Phone“

Įvykiai

7 dieną bus paskelbta „Baileys“ premijos laureatė. Literatūrinis apdovanojimas skiriamas už anglų kalba parašytą grožinės literatūros knygą, kurios autorė yra moteris. Trumpąjį premijos sąrašą sudaro šešios autorės ir jų knygos: Ayọ̀bámi Adébáyọ̀̀ („Stay With Me“), Naomi Alderman („The Power“), Linda Grant („The Dark Circle“), C.E.Morgan („The Sport of Kings“), Gwendoline Riley („First Love“) ir Madeleine Thien („Do Not Say We Have Nothing“). Praėjusiais metais premiją laimėjo Lisa McInerney ir knyga „The Glorious Heresies“.

„Scanpix“ nuotr./Rašytoja Lisa McInerney
„Scanpix“ nuotr./Rašytoja Lisa McInerney

14 dieną bus paskelbtas tarptautinės „Man Booker“ premijos laureatas. Į prizą ir 50 tūkst. eurų premiją pretenduoja šeši autoriai ir jų knygos: Amosas Ozas („Judas“), Davidas Grossmanas („A Horse Walks Into a Bar“), Samanta Schweblin („Fever Dream“), Roy Jacobsenas („The Unseen“), Dorthe Nors („Mirror, Shoulder, Signal“) ir Mathias Énardas („Compass“). Praėjusiais metais premiją laimėjo Pietų Korėjos rašytoja Han Kang ir jos knyga „Vegetarė“.

„Man Booker“ premijos teikėjų nuotr./Tarptautinės „Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos
„Man Booker“ premijos teikėjų nuotr./Tarptautinės „Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos

26 dieną sukanka dvidešimt metų nuo pirmos J.K.Rowling serijos apie Herį Poterį pasirodymo. Pirma sagos dalis „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ pasirodė 1997 metais. Seriją iš viso sudaro 7 knygos ir praėjusiais metais išleistas spektaklio scenarijus „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“. Skaičiuojama, kad visų serijos knygų pasaulyje nupirkta daugiau nei 400 mln. egzempliorių.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pirma Hario Poterio serijos knyga
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pirma Hario Poterio serijos knyga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius