-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Literatūros kalendorius: kas svarbaus pasaulyje įvyks gegužę?

Nepasimesti literatūros pasaulyje nėra paprasta – kiekvieną mėnesį skaitytojus pasiekia nauji autorių kūriniai. Kurie iš jų verti dėmesio? Kviečiame šiuos literatūrinus reiškinius sekti drauge – „The Guardian“ siūlo atkreipti dėmesį į gegužės mėnesio literatūros įvykius.
Japonijos rašytojas Haruki Murakami
Japonijos rašytojas Haruki Murakami / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Negrožinė literatūra

Tarp „The Guardian“ minimų dėmesio vertų ne grožinės literatūros kūrinių, kurie pasirodys šį mėnesį, minima buvusio Graikijos finansų ministro Yanio Varoufakio biografinė knyga „Adults in the Room“, kurioje jis pasakoja apie politinę kovą su Europos Sąjunga ir tarptautiniais kreditoriais. Knygose epicentre – Graikija ekonominės krizės gniaužtuose.

Knygos viršelis/Knyga „Adults in the Room“
Knygos viršelis/Knyga „Adults in the Room“

Britų biografas ir rašytojas Peteris Ackroydas skaitytojams pristato dar vieną knygą apie Londoną. Šį kartą kūrinyje „Queer City“ autorius analizuoja Londono homoseksualų gyvenimą – nuo seniausių laikų iki šių dienų. P.Ackroydas garsus savo kūriniais apie kultūrinį Londono gyvenimą.

Knygos viršelis/Knyga „Queer City“
Knygos viršelis/Knyga „Queer City“

Šiais metais pasaulis mini 100-ąsias britų romanistės Jane Austen mirties metines. Neatsitiktinai apie šią rašytoją išleidžiama ir daug literatūros kūrinių. Dar vienu tokių tampa britų istorikės Lucy Worsley knyga „Jane Austen at Home“, kurioje kalbama apie erdves, vaidinusias svarbų vaidmenį J.Austen gyvenime ir kūryboje. Tai dar viena biografija, tačiau kitu kampu žvelgianti į garsios rašytojo gyvenimą.

Knygos viršelis/Knyga „Jane Austen at Home“
Knygos viršelis/Knyga „Jane Austen at Home“

Chinas Mieville‘as žinomas kaip fantastikos žanro rašytojas, tačiau šį kartą jis pristato istorinę knygą apie Rusijos revoliuciją „October: The Story of the Russian Revolution“. Pats knygos autorius neslepia, kad jau kuris laikas jo įkvėpimo šaltiniu buvo šis istorinis reiškinys, kuriam šiais metais sukanka 100 metų.

Knygos viršelis/Knyga „October: The Story of the Russian Revolution“
Knygos viršelis/Knyga „October: The Story of the Russian Revolution“

Grožinė literatūra

Tarp gegužę skaitytojus pasieksiančių knygų „The Guardian“ išskiria kelis grožinės literatūros kūrinius.

Daug dėmesio turėtų sulaukti Japonijos autorius Haruki Murakami, kuris pristato pirmą knygą anglų kalba nuo 2013 metų, kai buvo išlestas romanas „Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai“ (knygos apžvalgą rasite čia). Tuomet šis kūrinys tapo perkamiausia knyga Japonijoje. Šių metų gegužę pasaulyje populiarus autorius pristato apsakymų rinkinį anglų kalba „Vyrai be moterų“ („Men Without Women“). Kūrinį sudaro septyni apsakymai.

Įdomu yra tai, kad šis rinkinys lietuvių kalba jau buvo išleistas 2015 metais (kūrinio apžvalgą rasite čia) – H.Murakamis mėgstamas Lietuvoje ir dažnai jo knygų vertimai į lietuvių kalbą pasirodo greičiau nei į anglų. Beje, tai nėra pirmas H.Murakami apsakymų rinkinys. Jau anksčiau buvo išleistas 17 apsakymų rinkinys „Dramblys pradingsta“.

Knygos viršelis/„Vyrai be moterų“
Knygos viršelis/„Vyrai be moterų“

Garsaus amerikiečių rašytojo, romano „Didysis Getsbis“ autoriaus Franciso Scotto Fitzgeraldo gerbėjai pagaliau turės galimybę susipažinti su dar neskelbtais autoriaus kūriniais. Į knygą „I'd Die for You and Other Lost Stories“ sugulė 16 baigtų ir vienas nebaigtas autoriaus dar niekur neskelbtas apsakymas.

Knygos viršelis/Knyga „I'd Die for You and Other Lost Stories“
Knygos viršelis/Knyga „I'd Die for You and Other Lost Stories“

Amerikiečių bestselerių autorė Tracy Chevalier pristato naują romaną „New Boy“, kuriame Williamo Shakespeare'o kūrinio „Otelas“ veiksmą perkelia į šių laikų amerikiečių vidurinę mokyklą. Rašytoja išgarsėjo savo romanu „Mergina su perlo auskaru“ („Girl with a Pearl Earring“), pagal kurį 2003 metais sukurtas tokio pat pavadinimo kino filmas. Jame pagrindinius vaidmenis atliko Scarlett Johansson ir Colinas Firthas.

Knygos viršelis/Knyga „New Boy“
Knygos viršelis/Knyga „New Boy“

Britų kultūros istorikė Lucy Hughes-Hallett skaitytojams pristato kvapą gniaužiantį pasakojimą, apimantį 300 metų istorijos – nuo XVII amžiaus iki Berlyno sienos griuvimo. Tai debiutinis autorės grožinės literatūros kūrinys „Peculiar Ground“. Tiesa, tai nėra pirma L.Hughes-Hallett knyga – už italų autoriaus Gabriele D‘Annunzio biografiją ji 2013 metais buvo apdovanota „Costa“ ir Samuelio Johnsono literatūriniais prizais.

Knygos viršelis/Knyga „Peculiar Ground“
Knygos viršelis/Knyga „Peculiar Ground“

„Into the Water“ – naujausias Paulos Hawkins kūrinys. Tai antra autorės išleista knyga. Jos debiutinis psichologinis romanas „The Girl on the Train“ tapo „New York Times“ bestseleriu, o savo scenarijumi, kuriame nagrinėjamos smurto artimoje aplinkoje, narkotikų, alkoholizmo temos, sudomino ir kino kūrėjus – pagal romaną 2016 metais sukurtas ir kino filmas. Naujausias autorės romanas skaitytojams žada dar vieną intriguojantį pasakojimą.

Knygos viršelis/Knyga „Into the Water“
Knygos viršelis/Knyga „Into the Water“

Poezija

Pablo Nerudos gerbėjai turėtų džiaugtis – dienos šviesą išvys 21 dar niekur nepublikuota poeto poema apie meilę ir politiką. Viskas nuguls knygoje „Then Come Back: The Lost Neruda Poems“. Šiuos anksčiau niekur neskelbtus kūrinius archyvarams pavyko atrasti 2014 metais. Pats P.Neruda buvo vadinamas vienu garsiausių XX amžiaus poetų, o 1971 metais jis apdovanotas Nobelio literatūros premija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Neruda
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Neruda

Įvykiai

Gegužės 19 dieną sukanka 75 metais nuo Albert'o Camus knygos „Svetimas“ išleidimo. Egzistencinis romanas pirmą kartą išleistas 1942 metais Prancūzijoje. Šis romanas prancūzų autoriui pelnė tarptautinį pripažinimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Albert'as Camus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Albert'as Camus

Gegužės 25 dieną prasideda Velse vykstantis Hėjaus knygų ir meno festivalis, kuris truks iki birželio 4 dienos. Festivalis pradėtas rengti 1988 metais, nors pats Hėjaus nuo 1962 metų, kai čia buvo atidarytas pirmas knygynas, garsėjo kaip knygų miestas.

Šią dieną taip pat tradiciškai bus minima Rankšluosčių diena. Šią dieną rašytojo Douglaso Adamso gerbėjai su savimi nešiojasi rankšluostį, taip pagerbdami autoriaus atminimą. Kodėl rankšluostis? Tai garsios D.Adamso knygos „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ simbolis. Diena pradėta minėti 2001 metais, po D.Adamso mirties.

Gegužės 30 dieną sukanka 50 metų nuo garsaus Kolumbijos rašytojo Gabrielio García Márquezo romano „100 metų vienatvės“ išleidimo. Pirmą kartą knygą buvo išleista 1967 metais, o dabar įvardijama kaip viena geriausių ne tik autoriaus, bet ir visų laikų knygų. Beje, šiais metais Lietuvos knygynų lentynose pasirodė naujo leidimo Kolumbijos autoriaus knygos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Garcia Marquezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Garcia Marquezas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius