-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /10:29

„Man Booker“ komisija laužo taisykles – prestižinė premija keliauja į dviejų rašytojų rankas

Šių metų „Man Booker“ komisijos nariai nepaisė premijos teikimo nuostatų ir prestižinį literatūrinį prizą įteikė dviem rašytojoms – Margaret Atwood už knygą „The Testaments“ ir Bernardine Evaristo už kūrinį „Girl, Woman, Other“, rašo „The Guardian“.

„Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos:

  • Margaret Atwood knyga „The Testaments“
  • Lucy Ellmann knyga „Ducks, Newburyport“
  • Bernardine Evaristo knyga „Girl, Woman, Other“
  • Chigozie Obioma knyga „An Orchestra of Minorities“
  • Salmanas Rushdie knyga „Quichotte“
  • Elif Shafak knyga „10 Minutes 38 Seconds in This Strange World“

Komisija dėl premijos laimėtojo diskutavo daugiau nei penkias valandas. Kaip rašo „The Guardian“, po tris valandas trukusios diskusijos komisijos nariai premijos organizatorių teiravosi, ar gali premiją padalinti dviem autoriams. Tačiau to nuostatai nenumato, tad buvo sulaukta neigiamo atsakymo. Po dar dviejų valandų diskusijų komisija savo sprendimo nepakeitė. Galiausiai pratęsę diskusijas komisijos nariai paskelbė, kad konsensusas paprastas – premija keliauja į dviejų rašytojų rankas.

Premijos laimėtojas buvo renkamas iš šešių knygų, kurios prieš kurį laiką buvo paskelbtos kaip premijos trumpojo sąrašo kūriniai.

Premiją laimėjusi B.Evaristo tapo pirmąja juodaode rašytoja, laimėjusia šią premiją. Kartu ji tapo ir pirma juodaode rašytoja brite, sulaukusia tokios sėkmės. O kanadietė M.Atwood tapo vyriausia „Man Booker“ laimėtoja – jai dabar 79-eri – ir tik ketvirta laimėtoja istorijoje, kuri sugebėjo šį prizą laimėti du kartus. Prieš tai M.Atwood „Man Booker“ premiją buvo laimėjusi 2000-aisiais su knyga „Aklasis žudikas“ („The Blind Assassin“).

VIDEO: „Man Booker“ komisija laužo taisykles – prestižinė premija keliauja į dviejų rašytojų rankas

Anksčiau „Man Booker“ premija yra du kartus atitekusi dviem rašytojams – 1974 metais ir 1992 metais. Po to į premijos teikimo taisykles buvo įtrauktas punktas, jog prizas negali būti dalijamas.

79 metų M.Atwood, kuri buvo su klimato aktyvistų grupės „Extinction Rebellion“ ženkleliu, laikė iškėlusi kitos laureatės ranką, kai jos abi ėjo ant pakylos.

„Aš labai nustebusi, maniau, kad esu per sena“, – sakė M.Atwood.

„Man nereikia dėmesio, tad esu labai patenkinta, kad dalį jo gaunate jūs“, – pasakė ji kolegei B.Evaristo ir pajuokavo, kad kanadiečiai nesistengia išgarsėti, nes „galvoja, kad tai blogas skonis, todėl būtų nesmagu būti čia vienai“.

B.Evaristo atsakė: „Nepaprasta dalytis tuo su Margaret Atwood, nes ji yra tikra legenda.“

„Aš esu pirmoji juodaodė moteris, laimėjusi šią premiją“, – pridūrė rašytoja, kurios tėvas yra iš Nigerijos. Auditorija šiuos jos žodžius palydėjo pritarimo šūksniais.

Vėliau B.Evaristo reporteriams sakė, jog „džiaugiasi pasidalijusi“ premija, nes jai patinka dalytis. Ji pridūrė, kad premijos pinigus skirs nekilnojamojo turto įkeitimui panaikinti.

Literatūrinė „Man Booker“ premija nuo 1969 metų kasmet skiriama autoriui už Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą anglų kalba. Tai vienas svarbiausių literatūros anglų kalba apdovanojimų visame pasaulyje.

Premijos laureatui atitenka 50 tūkst. svarų sterlingų čekis, o kiekvienam autoriui, patekusiam į trumpąjį premijos sąrašą, kuriame būna išskirtos šešios knygos, atitenka po 2500 svarų sterlingų prizas. Be piniginių prizų, autoriai ir jų knygos, patekusios į „Man Booker“ sąrašus, atkreipia viso pasaulio skaitytojų dėmesį ir padeda autoriams išpopuliarėti bei padidinti savo kūrinių pardavimus.

Šį apdovanojimą yra gavę tokie garsūs rašytojai kaip Williamas Goldingas, J.M.Coetzee ir kiti. Pastarasis autorius, kaip ir Hillary Mantel bei Peteris Carey, šią premiją yra gavę po du kartus.

VIDEO: Miglė Anušauskaitė ir jos mėgstamos knygos: apie Tadą Ivanauską, kriminalinius romanus ir komiksus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius