Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Man Booker“ premija: knygos, šiais metais pretenduojančios į prestižinį apdovanojimą

Ketvirtadienį bus paskelbtas prestižinės „Man Booker“ premijos trumpasis knygų sąrašas. Kol kas yra paskelbta trylika knygų pavadinimų – toks ilgasis šio literatūrinio prizo kūrinių sąrašas. O jis šiais metais yra bene labiausiai netikėtas per eilę metų – jame ne tik beveik nėra jau anksčiau premiją laimėjusių autorių, bet ir pirmą kartą įtrauktas grafinis romanas.
„Man Booker“ premijos ilgojo sąrašo knygos
„Man Booker“ premijos ilgojo sąrašo knygos / www.themanbookerprize.com nuotr.

Šių metų išskirtinumai

Kaip pastebi patys premijos rengėjai, šiemet „Man Booker“ yra kaip reta nenuspėjamas. Įpratai šio literatūrinio prizo ilgajame sąraše netrūkdavo autorių, anksčiau jau pelniusių šį apdovanojimą, pavardžių, tačiau šiemet toks autorius yra vos vienas – Kanados rašytojas ir poetas Michaelas Ondaatje, kuris 1992 premiją laimėjo už knygą „Anglas ligonis“ (tais pačiais metais jis prizą pasidalijo kartu su Anglijos rašytoju Barry Unsworthu, kuriam premiją pelnė istorinis romanas „Sacred Hunger“). Beje, knyga „Anglas ligonis“ šiais metais buvo išrinkta geriausiu „Man Booker“ premiją gavusiu literatūriniu kūriniu, kuris buvo išleistas per pastaruosius penkis dešimtmečius.

Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Michaelas Ondaatje
Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Michaelas Ondaatje

Anksčiau ilgajame premijos sąraše netrūkdavo ir autorių, kurių kūriniai būdavo tarp realių pretendentų gauti šį literatūrinį apdovanojimą – jie būdavo įtraukti į ilgąjį arba į trumpąjį premijos knygų sąrašą. Tačiau ir vėl, šiais metais yra tik vienas autorius, anksčiau su savo knyga patekęs į trumpąjį sąrašą – Kanados prozininkė Esi Edugyan, 2011 metais tarp geriausių knygų patekusi su kūriniu „Half-Blood Blues“. Ir yra tik trys rašytojai, anksčiau įtraukti į ilgąjį sąrašą: JAV prozininkas Richardas Powersas (2014 metais su knyga „Orfeo“) Airijos rašytojas Donalas Ryanas (2013 metais su knyga „The Spinning Heart“), dar viena rašytoja iš Airijos Anna Burns (2001 metais su knyga „No Bones“).

Pastaruosius dvejus metus premiją laimėjo rašytojai iš JAV – George'as Saundersas (2017 metais su knyga „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“) ir Paulas Beatty (2016 metais su knyga „Išpardavimas“ („The Sellout“). Būtent iš šios šalies kilę rašytojai pastaraisias metais buvo itin stiprūs pretendentai į literatūrinį prizą. Šiemet į ilgąjį sąrašą pateko viso labo trys JAV autoriai, po du iš Kanados ir Airijos. Tuo tarpu dominuoja rašytojai iš Didžiosios Britanijos – tokių ilgajame trylikos kūrinių sąraše yra net šeši.

VIDEO: Rugsėjo TOP knygos: nuo istorijų apie Vilnių iki H.Murakami apsakymų ar konfliktų Balkanuose

Tiesa, pastarąjį kartą rašytojas iš Didžiosios Britanijos „Man Booker“ premiją laimėjo 2012 metais – tuomet prizą su kūriniu „Pateikite kūnus“ („Bring up the Bodies“) pelniusi Hilary Mantel tapo pirmąja Didžiosios Britanijos rašytoja „Man Booker“ istorijoje, pelniusia šį apdovanojimą du kartus (pirmą kartą laimėjo 2009 metais su knyga „Vilkų menė“ („Wolf Hall“).

Šių metų pretendentai

Jau minėtas rašytojas iš Kanados M.Ondaatje, kuris yra vyriausias šių metų nominantas, į premiją taikosi su su knyga „Warlight“, kurioje skaitytojas perkeliamas 1945-ųjų Londoną, prieš pat šio miesto ataką karo metu. Iš Kanados yra ir minėta E.Edugyan – į prizą pretenduoja su knyga „Washington Black“, kurioje kalbama apie vergovę.

Taip pat jau minėtas rašytojas iš Airijos D.Ryanas, kuris yra tapęs „The Guardian“ Pirmosios knygos konkurso laureatu, šiais metais nominuotas su knyga apie pabėgėlių likimą „From a Low and Quiet Sea“. Kita šios šalies rašytoja Sally Rooney yra jauniausia šių metų pretendentė į „Man Booker“ premiją – jai 27-eri. S.Rooney premijai nominuota su knyga „Normal People“, kuri vadinama tiek meilės istorija, tiek giliu žvilgsniu į politinį gyvenimą. Beje, „Normal People“ yra dar tik antra S.Rooney knyga, o pati autorė vadinama savotiška paslaptimi tiek premijos komisijai, tiek skaitytojams.

Kitas garsus vardas, pretenduojantis patekti į „Man Booker“ trumpąjį sąrašą, – Pulitzerio premijos laureatas, taip pat jau minėtas amerikietis R.Powersas. Šiais metais į ilgąjį sąrašą pateko jo bestseleris „The Overstory“. Dar viena amerikietė – Rachel Kushner – į „Man Booker“ prizą taikosi su komisijos „bauginančiai autentiška“ pavadinta knyga „The Mars Room“, kurioje pasakojama apie gyvenimą moterų pataisos namuose. O trečias į premiją nusitaikęs amerikietis, kaip akcentuoja leidinys „The Guardian“, tapo tikra staigmena – tai Nickas Drnaso ir jo grafinis romanas „Sabrina“. Būtent grafinis romanas pirmą kartą pateko tarp ilgojo „Man Booker“ sąrašo knygų.

Trumpasis „Man Booker“ premijos sąrašas bus paskelbtas ketvirtadienį, o literatūrinio prizo laureatas – spalio 16 dieną.

Ne ką mažesne staigmena šiais metais tapo Didžiosios Britanijos rašytoja Belinda Bauer ir jos kriminalinis romanas „Snap“. Būtent kriminalinis romanas nėra dažnas svečias premijos ilguosiuose sąrašuose, tad šį kartą tai, kaip pastebi „Man Booker“ komisija, yra tarsi patvirtinimas, kad gera knyga yra gera knyga, nežiūrint į jos žanrą.

Kita britė – irgi jau minėta A.Burns – šiais metais komisijos dėmesį atkreipė su romanu „Milkman“, kuriame atskleidžia Airijos gyvenimo peripetijas, kurias analizuoja pasitelkdama jaunos moters žvilgsnį.

Dar trys britų autoriai tapo debiutuojančiais rašytojais, kurių knygos pateko į premijos ilgąjį sąrašą – tai talentingu nauju balsu literatūroje vadinamo Guy'aus Gunaratne'o knyga „In Our Mad and Furious City“, Sophie Mackintosh debiutinis romanas „The Water Cure“ ir klasikinio mitinio pasakojimo perkėlimu į šiuolaikinį pasakojimą pasižymintis debiutinis Daisy Johnson romanas „Everything Under“.

Prie debiutantų, kurie gali nustebinti, priskiriamas ir Robinas Robertsonas, nors šiam autoriui yra 63-eji. Aibę prizų pelnęs kūrėjas žinomas kaip poetas, o premijai nominuota jo knyga „The Long Take“ – debiutinis poeto romanas.

Lažybininkų favoritai

Ilgąjį premijos sąrašą, kuriame trylika knygų, komisija atrinko iš 171 kūrinio. Trumpasis „Man Booker“ premijos sąrašas bus paskelbtas ketvirtadienį, o literatūrinio prizo laureatas – spalio 16 dieną. Be tarptautinės šlovės, premijos laureatui atiteks ir piniginis prizas – 50 tūkst. svarų sterlingų.

Laukiant, kol bus paskelbtas trumpasis „Man Booker“ premijos knygų sąrašas, lieka tik spėlioti, kokie kūriniai į jį pateks. Kol kas britų lažybininkai bene sutartinai sutaria, kad ne tik į trumpąjį sąrašą, bet ir šių metų prizą tvirtas galimybes laimėti turi N.Drnaso grafinis romanas „Sabrina“.

Tarp lyderių priskiriamas jau anksčiau šią premiją laimėjęs M.Ondaatje ir knyga „Warlight“, jauniausia šių metų nominantė Sally Rooney ir knyga „Normal People“ ir amerikiečių autorius R.Powersas su knyga „The Overstory“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius