Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Man Booker“ premija paskirta britų rašytojui Julianui Barnesui

Britų rašytojas Julianas Barnesas antradienį ketvirtuoju bandymu, už romaną „Pabaigos jausmas“ („The Sense of an Ending“), laimėjo „Man Booker“ premiją – vieną prestižiškiausių anglų kalba leidžiamos literatūros apdovanojimų.
Julianas Barnesas apdovanotas literatūros premija
Julianas Barnesas apdovanotas literatūros premija / „Scanpix“ nuotr.

Šią premiją, kuria pagerbiamas kokio nors Sandraugos, Airijos ar Zimbabvės rašytojo geriausias grožinės literatūros darbas, sudaro 50 tūkst. svarų (197 tūkst. litų).

Per ceremoniją Londono Rotušėje J.Barnesas auditorijai sakė, kad dabar, pro pralaimėjimų 1984, 1998 ir 2005 metais, jaučia ir palengvėjimą, ir pasitenkinimą.

J.Barnesas taip pat užsiminė apie pasirengimą šiųmetei ceremonijai, kurį temdė konkuruojančios premijos įsteigimas protestuojant prieš esą populistinį „trumpojo“ šešių knygų sąrašo pobūdį.

„Norėčiau padėkoti žiuri, prieš kurį negirdėjau nė vieno žodžio, už jo išmintį, ir rėmėjams už jų čekį“, – sakė jis.

Lesteryje gimęs rašytojas juokavo, kad paranojos momentais įtardavo, jog kokia nors „nedidelė manufaktūra“ neleidžia jam laimėti šio apdovanojimo, į kurį anksčiau pretendavo jo knygos „Flobero papūga“ („Flaubert's Parrot“), „Anglija, Anglija“ („England, England“) ir „Artūras ir Džordžas“ („Arthur and George“).

65 metų J.Barnesas buvo lažybininkų favoritas; šiuo požiūriu jis lenkė Carol Birch su „Jamracho žvėrynu“ („Jamrach's Menagerie“) ir A.D.Millerį su „Snieguolėmis“ („Snowdrops“).

„Pabaigos jausmas“ pasakoja apie iš pažiūros paprastą žmogų, kuris gyvenimo pabaigoje perkrato savo gyvenimą ir supranta, kad jo atsiminimai netikslūs.

Knyga, kuri kalba XXI amžiaus žmonijai

Vertinimo komisijai pirmininkavo buvusi britų vidaus žvalgybos agentūros MI5 vadovė Stella Rimington, kuri prieš įteikdama apdovanojimą sakė, jog neatsiprašinėja už tai, kad į galutinį šių metų sąrašą įtraukė „lengvai skaitomus“ romanus.

Kritikus leidybos pasaulyje S.Rimington apkaltino tuo, kad jie primena „KGB klestėjimo metais“, nes naudoja „juodąją propagandą, destabilizavimo operacijas, sąmokslus ir dvigubus agentus“.

„Scanpix“ nuotr./Julianas Barnesas apdovanotas literatūros premija
„Scanpix“ nuotr./Julianas Barnesas apdovanotas literatūros premija

Skelbdama laureatą S.Rimington sakė, kad šią ploną knygelę galima skaityti kelis kartus, ir gyrė J.Barneso stilių.

„Pamanėme, kad tai nuostabiai parašyta knyga, pamanėme, kad tai knyga, kuri kalba XXI amžiaus žmonijai“, – sakė ji auditorijai.

Jonas Howellsas iš „Waterstone's“ – vienos didžiausių britų knygų pardavimo kompanijų – sakė, kad J.Barnesas, kuris kažkada šią premiją pavadino „snobišku laimėjimu“, jos nusipelnė.

„J.Barnesas yra vertas laimėtojas – tai nėra gero rašytojo ir prastos knygos sindromas, „Pabaigos jausmas“ yra nuostabus romanas, toks, kuris baigus skaityti dar ilgai sukasi skaitytojo galvoje“, – sakė jis.

Šiemetiniame „trumpajame“ sąraše taip pat buvo kanadiečių rašytojo Patricko de Witto „Broliai Sistersai“ („The Sisters Brothers“), taip pat kanadietės Esi Edugyan „Negrynakraujo bliuzas“ („Half Blood Blues“) ir britų rašytojo Stepheno Kelmano „Žargonas“ („Pigeon English“).

Praėjusią savaitę viena grupė, pasivadinusi „The Advisory Board of the Literature Prize“ („Literatūros premijos patariamoji taryba“), kurią įžeidė S.Rimington „skaitomumo“ propagavimas, pažadėjo nuversti „Booker“ nuo literatūrinio skonio etalono sosto.

Galės varžytis ir Amerikos rašytojai

Dėl naujai įsteigtos „Literatūros premijos“, kuri bus skiriama „geriausiam anglų kalba parašytam ir Jungtinėje Karalystėje tais metais išleistam romanui“, galės varžytis ir Amerikos rašytojų darbai.

S.Rimington sakydama savo kalbą atrėmė kaltinimus bukinimu: „Jei mūsų trumpasis sąrašas pradeda naujus debatus apie romano pobūdį, džiaugsimės“.

Kasmet teikiama „Booker“ premija laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje

„Daug geriau tai, nei tik globėjišku tonu kalbėti su žiuri nariais, įžeidinėti galutinio sąrašo rašytojus ar sudarinėti sąrašus, ką būtumėt pasirinkę, jei būtumėt vienintelis vertintojas. Visa tai man yra bukinimas“, – pridūrė buvusi žvalgybos vadovė.

„Booker“ premija garantuoja pasaulinę šlovę

Kasmet teikiama „Booker“ premija laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje. Ši 1969 metais įsteigta premija skiriama britų, airių ar Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Pernai „Booker“ grožinės literatūros premija buvo paskirta britų rašytojui Howardui Jacobsonui už jo satyrinį romaną „Finklerio klausimas“ („The Finkler Question“).

Tarp ankstesnių „Booker“ laureatų yra Salmanas Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Benas Okri ir Thomas Keneally.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius