Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Man Booker“ tarptautinė premija atiteko Izraelio rašytojui Davidui Grossmanui

Trečiadienį paskelbtas prestižinės „Man Booker“ tarptautinės premijos laureatas. Juo tapo autorius iš Izraelio Davidas Grossmanas ir jo romanas „A Horse Walks Into a Bar“. Romano autorius be tarptautinės šlovės, kuri, neabejojama, padidins jo knygos pardavimus, gaus ir 50 tūkst. svarų sterlingų piniginį prizą, kurį pasidalins su knygos vertėja Jessica Cohen.
Davidas Grossmanas
Davidas Grossmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Grossmanas buvo antrasis Izraelio rašytojas, kurio knyga pateko į premijos trumpąjį sąrašą. Kitas šios šalies autorius buvo Amosas Ozas ir jo alegorinis pasakojimas apie Jeruzalę „Judas“.

Knygoje „A Horse Walks Into a Bar“ yra pasakojama apie komikų gyvenimą ir ironiškus jų pokštus. Romano autoriaus D.Grossmano kūryba yra išversta į 36 užsienio kalbas.

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ apdovanojimas pradėtas teikti 2005 metais.

Šiais metais „Man Booker“ tarptautinei premijai buvo nominuotos 126 knygos, iš kurių į trumpąjį sąrašą atrinkti 6 kūriniai: Ayọ̀bámi Adébáyọ̀̀ („Stay With Me“), Naomi Alderman („The Power“), Linda Grant („The Dark Circle“), C.E.Morgan („The Sport of Kings“), Gwendoline Riley („First Love“) ir Madeleine Thien („Do Not Say We Have Nothing“). Praėjusiais metais premiją laimėjo Lisa McInerney ir knyga „The Glorious Heresies“.

Dar prieš paskelbiant premijos laimėtoją komisijos pirmininkas Nickas Barley interviu 15min teigė, kad šių metų literatūrinio prizo trumpasis sąrašas yra itin stiprus. „Aš galiu nuoširdžiai pasakyti – bet kuri iš šių knygų gali tapti premijos laimėtoja“, – tuomet sakė N.Barley.

Praėjusiais metais šią prestižinę premiją pasidalijo Pietų Korėjos rašytoja Han Kang ir jos knygos „Vegetarės“ („The Vegetarian“) vertėja Deborah Smith. Plačiau apie šią autorę ir jos knygą galite skaityti paspaudę čia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ apdovanojimas pradėtas teikti 2005 metais. Iki 2016 metų ši premija buvo teikiama už dabar gyvenančio rašytojo kūrybą, kuri išversta į anglų kalba. Tačiau nuo praėjusių metų šios kategorijos apdovanojimas teikiamas kiekvienais metais už į anglų kalba išverstą ir Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą, o patį 50 tūkst. svarų sterlingų vertės prizą pasidalija knygos autorius ir vertėjas.

Pagrindinės „Man Booker“ premijos ilgasis sąrašas bus paskelbtas liepos 27 dieną, trumpasis – rugsėjo 13 dieną. O premijos laureatas bus aiškus rudenį – spalio 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius