-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Metų knygos rinkimuose“ geriausia knyga suaugusiesiems pripažintas M.Gailiaus romanas „Oro“

Penktadienį paaiškėjo daug diskusijų viešojoje erdvėje sulaukusios akcijos „Metų knygos rinkimai“ laureatai – apdovanojimai geriausiai įvertintų knygų autoriams įteikti Vilniaus knygų mugės metu „Litexpo“ parodų rūmuose.
Domantas Gailius
Metų knygos apdovanojimų akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prozos suaugusiesiems kategorijoje nugalėjo Marijaus Gailiaus romanas „Oro“.

M.Gailius, atsakydamas į LRT laidos „Kultūros diena“ vedėjų klausimus, teigė, kad klimato kaitos tema, nagrinėjama savo romane, susidomėjo natūraliai, o ne sekdamas madomis. Autorius teigė, jog parašė sunkią knygą kaip žaidimą, bandydamas per prozą perteikti mokslinę temą.

„Mane stebina, kad parašiau knygą visiškai negalvodamas apie skaitytoją. Tai, kad neskaitytojiška knyga tapo skaitytojų išrinkta knyga, man yra paradoksas ir tai rodo, kokie jūs esate nuostabūs“, – sakė M.Gailius.

Daugiau apie romaną M.Gailius pasakoja interviu.

Prozos suaugusiesiems kategorijoje į nominantų sąrašą taip pat buvo atrinkta Virginijos Kulvinskytės knyga „Kai aš buvau malalietka“, Vido Morkūno „Pakeleivingų stotys“, Dainos Opolskaitės „Dienų piramidės“ ir Jurgos Tumasonytės „Undinės“.

Vytauto Kazielos „Alyvmedžiai“ buvo pripažinti geriausia metų poezijos knyga.

Gavęs apdovanojimą, autorius sakė: „Iš pradžių reikėjo statyti namus, mano atveju, auginti vaikus, o dabar aš jau galiu rašyti. Atsilikau truputį nuo savo kartos.“

Paklaustas, kas yra geras eilėraštis, V.Kaziela buvo lakoniškas: „Rašai ir pajauti, kada tau pavyksta o kada – ne.“

Poezijos kategorijoje į geriausiojo titulą taip pat pretendavo Vaivos Grainytės poezijos rinkinys „Gorilos archyvai“, Jurgitos Jasponytės „Vartai Auštrieji“, Giedrės Kazlauskaitės „Gintaro kambarys“ ir Alvydo Šlepiko „Mano tėvas žūsta“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Vytautas Kaziela
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Vytautas Kaziela

Geriausios knygos paaugliams kategorijoje apdovanojimą pelnė Ilonos Ežerinytės knyga „Skiriama Rivai“.

„Rašau tokiems paaugliams, kokius aš pažįstu, ir tai rodo, kad Lietuvoje normalių, gerų paauglių yra gerokai daugiau, negu kokių nors kitokių“, – sakė I.Ežerinytė.

Knygai kompozitorius Gediminas Kalinas specialiai parašė muziką – nors autorė teigė, jog retai kas nuskaito QR kodus ir klausosi muzikos telefonu skaitydami knygą, ne vieną kartą nuvykus į mokyklą pristatyti knygos atirasdavo norinčiųjų atlikti muziką gyvai.

Daugiau apie knygos atsiradimą skaitykite čia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ilona Ežerinytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ilona Ežerinytė

Dėl geriausios knygos paaugliams titulo taip pat varžėsi Vytauto V.Landsbergio „Žalčių karalienė“, Ingos Dagilės iliustruota pažintinė Audronės Meškauskaitės ir Aurinos Venislovaitės knyga „Istorijos skanėstai“ bei Kotrynos Zylės romanas „Sukeistas“.

Geriausia knyga vaikams pripažinta rašytojos Ignės Zarambaitės knyga „Stebuklingi senelio batai“, iliustruota Vandos Padimanskaitės.

Autorė teigė, jog pasaka atsirasti gali pačiu netikėčiausiu būdu ir recepto jai nėra. Tačiau I.Zarambaitė įsitikinusi – vaikų literatūroje slypi didžiausia išmintis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Ignė Zarambaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Ignė Zarambaitė

„Nėra lengva rašyti vaikams. <…> Ne kartą skambėjo mintis, kad iki vaikų literatūros reikia užaugti“, – sakė I.Zarambaitė.

Daugiau apie knygos atsiradimo procesą skaitykite čia.

Vaikų knygų kategorijoje tai pat buvo nominuotas Dalios Karpavičiūtės iliustruotas Tomo Dirgėlos pasakojimas „Benas – sapnų siuvėjas“, taip pat D.Karpavičiūtės iliustruota Vytauto V.Landsbergio „Pūkis karalius“, Jurgos Šulskytės iliustruota Pauliaus Norvilos „Strykt pastrykt!“ bei Jurgos Šarmavičiūtės iliustruota Dovilės Zavedskaitės pasaka „Lietus ir skafandras“.

Už ekspertų atrinktas knygas savo balsus atiduoti galėjo skaitytojai.

Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos iki einamųjų metų rugpjūčio 31 dienos

Akcijos tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą.

Metų knygos rinkimai vyksta nuo 2005 m.

Metų knygos rinkimus inicijavo Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija ir ją rengia kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija bei Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius