-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 11

Nušvitimo akimirkos ir tragiški nuopuoliai – ar alkoholis išliko bohemiško menininkų gyvenimo palydovu?

Laisvam ir maištingam, bohemiškai gyvenančiam ir visuomenės normas laužančiam menininko įvaizdžiui nuo seno tiko ir svaigulio būsena, sukelta alkoholio ar narkotikų. „Geriantis menininkas“ – tokia etiketė dar ne taip seniai ir Lietuvoje buvo suvokiama kaip visiška norma ir net būtina kuriančiojo tapatybės dalis.
Bohema
Bohema / Artūro Baryso-Baro archyvo nuotr. iš Gedimino Kajėno kolekcijos

Žymusis Paryžiaus dendis Charles'is Baudelaire‘as viename iš savo eilėraščių proza kvietė svaigintis ir nuolatos būti girtam – ir nesvarbu kuo – vynu, poezija ar dorybe, o alkoholinės literatūros meistro Charleso Bukowskio knygos tiesiog sklidinos girtuoklystės, visur besivoliojančių tuščių butelių ir nuolatinių pagirių jausmo.

Meno bei literatūros istorijoje, kur bedurtum, nesunkiai rasi žymių kūrėjų biografijose ar jų kūriniuose įamžintą svaigulio adoravimą, kūrybinį šėlsmą ir nesibaigiančius nuotykius, kuriuos paskatino bei įkvėpė apgirtimas.

Romualdo Požerskio nuotr./Kauno architektų namai. Karnavalas, 1996 m. gruodis
Romualdo Požerskio nuotr./Kauno architektų namai. Karnavalas, 1996 m. gruodis

Edgaras Allenas Poe, Williamas Faulkneris, Jamesas Joyceas, Jackas Keruacas, Hunteris S.Thompsonas, Dylanas Thomas, Dorothy Parker, Ernestas Hemingway – tai vos keletas didžiųjų pasaulio literatų, kuriems alkoholis tapo ne tik kūrybiniu įkvėpimu, nuolatiniu gyvenimo palydovu, bet ir skausminga degradacijos ar net savižudybės priežastimi.

Tokių – kūrybingų ir tragiškų – menininkų biografijų kupina ir Lietuvos literatūros bei meno istorija. Ypač – sovietmečiu, kai svaiginimasis, anot poeto Valdemaro Kukulo, buvo „patikimiausias asmenybės savisaugos būdas“. Vis dėlto, rašytojas teisus sakydamas, kad bohema, visų pirma, yra „jaunų ir kūrybingų žmonių privilegija, ir tik nedaugeliui pavyksta šią Dievo dovaną išsaugoti iki senatvės“, nes tai visada yra kelias skustuvo ašmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius