Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių kasdienybės sukrėsta islandė nori jiems įkurti biblioteką

Dar prieš kelis mėnesius Kristina Ros Kristjansdottir dirbo aktore viename Londono teatre. Tačiau dabar mergina ketina pabėgėlių stovykloje Graikijoje įkurti biblioteką, kurioje nuo karo baisumų Sirijoje bėgantys žmonės galėtų mokytis kalbų ir plėsti savo akiratį, rašo Islandijos portalas grapevine.is.
Vaikai pabėgėlių stovykloje
Vaikai pabėgėlių stovykloje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmą kartą į pabėgėlių stovyklą Graikijoje Kristina nuvyko šių metų pradžioje. Ji lankėsi Idomeni stovykloje, iš kurios vėliau dalis pabėgėlių buvo perkelti į mažesnes stovyklas.

Pamačiusi, kokiomis sąlygomis gyvena pabėgėliai, Kristina ilgai nedvejojo – praėjus savaitei po grįžimo į Londoną ji metė darbą ir nusprendė visą laiką skirti savanoriavimui pabėgėlių stovykloje.

„Mes ten darėme viską: tiekėme ir dalinome žmonėms maistą, drabužius, kūdikių maistą, vandens katilus – viską, ko tuo metu reikėjo“, – įspūdžiais iš pabėgėlių stovyklos dalijasi mergina ir priduria, kad taip puikiai pažino naujų kelių į gyvenimą ieškančius pabėgėlius iš Sirijos.

Ši patirtis merginą sukrėtė. Nusprendusi vien tik savanoriauti ir padėti pabėgėliams, ji užsibrėžė tikslą – stovykloje Salonikuose, Graikijoje, įkurti biblioteką arba mokyklą. Taip atsirado projektas „Books 4 Refugees“ („Knygos pabėgėliams“).

„Daugumą dienos meto jie (pabėgėliai – red. pastaba) tiesiog sėdi, laukia, tikisi ir svarsto apie tai, kas nutiks toliau, arba apie tai, kas galėjo nutikti kitaip. Turėdami knygų jie ne tik gali mokytis, bet kartu ir mintimis pasprukti nuo jų esamos situacijos“, – apie gyvenimą pabėgėlių stovykloje pasakoja mergina.

Kaip teigiama projekto aprašyme, beveik pusė pabėgėlių Salonikų pabėgėlių stovykloje yra jaunesni nei aštuoniolikos metų, o dauguma iš šių vaikų mokykloje nebuvo jau trejus metus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskui pabėgėlius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskui pabėgėlius

Kristina sako, kad knygos yra reikalingos ne tik vaikams stovykloje, bet ir vyresniems pabėgėliams. „Čia yra žmonių su skirtingais anglų kalbos lygiais. Jie yra aktyvesni. Tačiau tie, kurie nekalba angliškai – labiau užsidarę savyje, linkę į depresiją“, – pasakoja savanorė.

Daug savanorių organizacijų rūpinasi pabėgėlių knygomis, bet dažnai jos būna tik anglų kalba. Tuo tarpu Kristina siekia, kad tarp pabėgėliams duodamų knygų būtų ir arabų kalba.

„Labai svarbu mokytis kalbą ir pažinti tą kultūrą, kuri yra šalyje, į kurią jie vyksta. Tačiau nereikia pamiršti, kad jie turi ir savo kultūrą, kurioje užaugo. Pavyzdžiui, yra mažų vaikų, kurie auga visai kitokioje aplinkoje, ir aš manau, kad jie turi turėti teisę pažinti tai, kas jie yra iš tikrųjų“, – teigia mergina.

Bibliotekai įrengti reikia kiek daugiau nei 1000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius