Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta, kurios knygos 2016 metais buvo skaitomiausios bibliotekose

Suskaičiuota, kurios knygos Vilniaus bibliotekose buvo populiariausios praėjusiais metais, skelbiama portale vcb.lt.
Plungės dvaro pašonėje lietuviškas „tadžmahalas“ skaičiuoja laiką
Biblioteka / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Amerikiečių rašytojos, per 70 romanų, iš jų net 60 tapusių New York Times bestseleriais, detektyvinių trilerių autorės Sandros Brown knyga – „Skandalas“ pasakoja noro atkeršyti istoriją. Vieną lietingą vakarą užpulta trijų vietinių vaikinų Džeidė Speri patyrė baisiausią, košmarą. Atsidūrusi skandalo bei dramatiškų įvykių centre, mergina išvyko kaip įmanoma toliau nuo nelaimę primenančios vietos. Tačiau ji niekada nepamiršo mieguisto „vienos bendrovės miesto“, kuriame kiekvienas vyras, moteris ir vaikas priklauso nuo turtuolių Pačetų šeimos. Džeidė nepamiršo ir išlepinto šios šeimos sūnelio, kuris kartu su dviem draugais visam laikui pakeitė jos gyvenimą. Ji nenurims, kol atkeršys.

Populiari Didžiosios Britanijos rašytoja Santa Montefiore skaitytojams kasmet pristato bent po vieną naują knygą, kurių iš viso jau yra parašiusi 16. Bestseleris „Nepažįstamoji iš Paryžiaus“ – puikus pasirinkimas norintiems pabėgti nuo kasdienių rūpesčių į pasaulį, kupiną paslapčių ir romantikos. Antuanetė Džordžą labai mylėjo ir buvo tikra, kad jį pažįsta netgi geriau negu save. Todėl į vyro laidotuves atvykusi žavi nepažįstama mergina moterį išmuša iš vėžių – ji prisistato Fedros vardu ir pareiškia esanti Džordžo dukra, lygiateisė jo turto paveldėtoja. Tačiau kai kurių šeimos narių neapleidžia įtarimas, kad Fedra nepasakė visos tiesos. Ką dar slepia atvykėlė? Negana to, tarp Fedros ir vyriausiojo Antuanetės ir Džordžo sūnaus iškart užsimezga simpatija.

Kristin Hannah – labai populiari amerikiečių rašytoja, visi jos kūriniai – bestseleriai. Ji pelniusi daug literatūrinių apdovanojimų, tarp jų – Golden Heart, Maggie, skaitytojų premijų. Autorės knyga „Žiemos sodas“ pasakoja apie Mereditę ir Nina Vitson – labai skirtingas seseris. Viena namie augino vaikus ir prižiūrėjo šeimos obelų sodą, kita siekė savo svajonės ir keliavo po pasaulį, norėdama tapti fotožurnaliste. Šios dvi moterys vėl susitiko, kai susirgo jų mylimas tėvas Evanas. Su šalta, įtaria mama Ania vienintelis ryšys buvo sekama rusų pasaka. Gulėdamas mirties patale, tėvas išgauna iš artimų moterų paskutinį pažadą – kad pasaka būtų pasekta paskutinį kartą ir iki galo. Prasideda kelionė į tiesą apie mamos gyvenimą. Seserys sužino niekada anksčiau negirdėtą dalyką. Ši istorija suvienija tris moteris. Tiesa bus tokia baisi, kad sukrės šeimos pamatus ir pakeis nuomonę apie save.

Jo Nesbø – ne vieną prestižinį apdovanojimą gavęs kriminalinių istorijų meistras iš Norvegijos. Vertinamas ne tik savo šalyje, bet ir visame pasaulyje.

„Scanpix“ nuotr./Jo Nesbø
„Scanpix“ nuotr./Jo Nesbø

Kaip jau įprasta, Nesbø nesiliauja stebinęs stipraus siužeto kriminaliniais romanais. Vos tik užčiuopęs siūlo galą, skaitytojas paklaidinamas meistriškai sukurtame įvykių labirinte. Knygoje „Nemezidė“ pasakojama, kaip viename Oslo banke kaukėtas plėšikas įremia šautuvą banko darbuotojai į galvą ir liepia skaičiuoti iki dvidešimt penkių. Pinigai į krepšį sukrauti, tačiau keliomis sekundėmis per vėlai – darbuotoja nužudoma, o du milijonai Norvegijos kronų dingsta be pėdsakų. Žiaurūs bankų plėšimai tęsiasi. Ryte, po audringo vakaro su buvusia mergina Ana Betsen, detektyvas Haris Hūlė pabunda kamuojamas pagirių ir neatsimena, kas įvyko per pastarąsias keliolika valandų. Negana to, tą pačią dieną Ana randama negyva savo miegamajame – įtariama, kad tai savižudybė. Detektyvas Hūlė, nagrinėdamas Anos mirties aplinkybes, bankų plėšimo byloje atranda giją, vedančią į kalėjimą, kur bausmę atlieka vienas žinomiausių Norvegijos bankų plėšikų. Kuo labiau detektyvas gilinasi, tuo aiškiau mato, kad Anos mirtis kažkaip susijusi su įžūliais bankų plėšimais. Policijos inspektorius Haris Hūlė skaitytojams jau pažįstamas iš kriminalinių romanų: Raudongurklė (norvegų k. pasirodė 2000 m.), Gelbėtojas (norvegų k. pasirodė 2005 m.), Sniego Senis (norvegų k. pasirodė 2007 m.)

Amerikiečių rašytoja Diane Chamberlain – talentinga autorė, savo romanuose nepaprastai sumaniai narpliojanti žmogiškųjų santykių temas, todėl pagrįstai lyginama su Jodi Picoult. Knygoje „Slapti gyvenimai“ pasakojama apie Iden Raili – gražią moterį, garsią aktorę. Po skausmingų skyrybų su vyru ji nutaria pasinerti į praeitį ir sukurti filmą apie savo motiną – įžymią vaikų rašytoją Kateriną Svift. Ji žuvo, kai Iden buvo vos ketverių. Visų vadinama keistuole Katerina dažnai tūnodavo uoloje šalia namų, ten rašydavo ir slėpėsi nuo žmonių. Praeities įvykius padeda atkurti dėdės Kailo, motinos brolio, išsaugotas Katerinos dienoraštis. Rašytojos vaikystė buvo nelengva. Katerina gyveno užsisklendusi savo pasaulėlyje, ir tik dienoraštis bei besąlygiška brolio meilė gelbėjo ją nuo skaudžios vienatvės. Apsilankiusi savo vaikystės namuose Iden suvokia, koks dramatiškas buvo jos motinos gyvenimas. Čia ji iš naujo susipažįsta su praeitimi, kruopščiai slėptomis paslaptimis, susiduria su įsisenėjusiu melu. Ieškodama medžiagos filmo scenarijui, Iden susipažįsta su maloniu vyriškiu. Tačiau ir jis turi savų demonų bei paslaptį, grasinančią sužlugdyti jųdviejų ką tik susikurtą laimę. Iden tenka priimti širdį draskantį sprendimą: atsikratyti praeities šmėklų ir pradėti rūpintis savo pačios gyvenimu.

Jo Nesbø – vienas geriausių šių laikų kriminalinių romanų rašytojų pasaulyje ir jau visų pamėgto veikėjo Hario Hūlės knygų serijos rašytojas. Policijos inspektorius Haris Hūlė skaitytojams jau pažįstamas iš šių išleistų kriminalinių romanų: „Raudongurklė“, „Gelbėtojas“, „Sniego Senis“. „Sniego Senis“ – kriminalinis romanas su rafinuotais siaubo trilerio elementais. Tai viena šiurpiausių Jo Nesbø knygų. Iškritęs pirmasis sniegas prabangių namų rajoną apgaubė ramybe. Jo gyventojus Bekerius kiek suerzina kieme mįslingai atsiradęs sniego senis. Vėliau naktį Joną pažadina neaiškus garsas, jis eina ieškoti mamos, bet… namie jos nėra. Nedrąsiai pravėręs lauko duris berniukas žvilgsniu matuoja atstumą iki artimiausių kaimynų, kol jo akys užkliūva už priešais namą stovinčio sniego senio – šis ryši rožinį motinos šaliką. Detektyvas Haris Hūlė užčiuopia ryšį tarp savo pašto dėžutėje rasto laiško ir dingusios moters. Paaiškėja, kad per pastarąjį dešimtmetį be žinios dingo jau vienuolika moterų ir kaskart tuo pat metu – vos tik pasirodo pirmasis sniegas. Žudikas diktuoja žaidimo taisykles ir, rodos, iš arti stebi kiekvieną Hario Hūlės žingsnį.

Antroji Javier Iriondo knyga „Nesustok kelyje: praeitis nenulemia ateities“ akcentuoja, kad Tavo gyvenimas – ši akimirka. Jis laukia, kol iš tikrųjų pradėsi gyventi. Tau atėjo metas perrašyti savo istoriją, atsikratyti etikečių, kurias kiti ir tu pats sau klijuoji. Turi sulaužyti ligšiolines nuostatas, nuolat tave lydinčias ir peršančias mintį: „Aš nepakankamai geras, nepakankamai protingas, nesu tinkamai pasirengęs ar pasitikintis savimi, esu ribotas, pernelyg sunku, aš nevertas, gyvenime man nesiseka pasiekti, ko noriu…“

Davidas, patyręs alpinistas, išgyvena tragišką nelaimę: Himalajuose praranda draugą. Grįžęs namo negali sau atleisti ir panyra į gilią depresiją, bet jo gyvenime pasirodo Jošua, paslaptingas mokytojas. Su Jošua Himalajų vienuolyne Davidas išsivaduoja skausmo ir baimės, atranda naujų jėgų, atgauna viltį ir tikėjimą savimi. Tavo gyvenimas – ši akimirka. Jis laukia, kol iš tikrųjų pradėsi gyventi. Tau atėjo metas perrašyti savo istoriją, atsikratyti etikečių, kurias kiti ir tu pats sau klijuoji. Turi sulaužyti ligšiolines nuostatas, nuolat tave lydinčias ir peršančias mintį: „Aš nepakankamai geras, nepakankamai protingas, nesu tinkamai pasirengęs ar pasitikintis savimi, esu ribotas, pernelyg sunku, aš nevertas, gyvenime man nesiseka pasiekti, ko noriu…“

Eliane Fattal nuotr./Santa Montefiore
Eliane Fattal nuotr./Santa Montefiore

Populiari Didžiosios Britanijos rašytoja bestselerio „Sodininkas iš Prancūzijos“ autorė Santa Montefiore skaitytojų mėgstama dėl gebėjimo kurti meistriškus siužetus. Autorė skaitytojams kasmet pristato bent po vieną naują knygą, kurių iš viso jau yra parašiusi 16. Santa Montefiore sako, kad jos knygos turėtų priversti skaitytojus tiek pasijuokti, tiek ir paverkti, bet visų labiausiai – padėti trumpam pabėgti. Rašytojos pasakojamos įtraukiančios ir tikroviškos istorijos pagauna nuo pirmo puslapio ir nebepaleidžia iki pat knygos pabaigos. Knygoje „Neužmiršk manęs“ pasakojama apie įpusėjusio penktojo dešimtnečio laiką, neramumai pasaulyje baigėsi ir gyvenimas grįžta į įprastas vėžes. Buenos Airių Harlingamo klubas – maža Anglijos dalelė, kurioje buriasi nedidelė Argentinos anglų bendruomenė. Orios ir santūrios anglų šeimos renkasi arbatos su pyragaičiais, rengia pokylius ir aptarinėja šviežiausius gandus. Kasdienybė teka ramiai, kol vieną dieną ją sudrumsčia nauji atvykėliai – broliai Foresteriai. Vyresnėlis Sesilis iškart patraukia Harlingamo senbuvių Garnetų dėmesį – rimtas, solidžių planų turintis vaikinas labai tiktų į vyrus jaunutei jų dukrai Odrei. Tačiau mergina pamilsta jaunėlį Luisą – talentingą neramios sielos jaunuolį, kuriantį užburiančią muziką ir saugantį didelę paslaptį, kurią žino tik jo brolis. Ekscentriškas Luiso elgesys ir miglota jo praeitis Harlingame sukelia didžiulę apkalbų bangą, jaunuolių meilei nepritartų ir merginos šeima. Ir Odrė vis labiau spaudžiama priimti sprendimą, kurio atgarsiai ją lydės visą gyvenimą, paliesdami net jos vaikų likimą.

Amerikiečių rašytojos Diane Chamberlain kūriniai persmelkti paslapties ir netikrumo. Pagrindinė romanų tema yra santykiai – vyro ir moters, tėvų ir vaikų, brolių ir seserų. Knygoje „Nutraukta tyla“ pasakojama, kaip po tėvo mirties Lora Brendon jaučia pareigą išpildyti paskutinę jo valią: aplankyti slaugos namuose gyvenančią senyvą moterį. Šis prašymas užmena Lorai mįslę, o dar labiau ją nustebina priešiška sutuoktinio reakcija. Vis dėlto, nepaisydama vyro norų, Lora aplanko senutę Sarą. Tačiau sulaukia daugiau klausimų nei atsakymų. Grįžusi į namus ji randa klykiančią dukterį ir nusišovusį vyrą. Nuo to laiko penkiametė jos duktė neprataria nė žodžio. Prabėga aštuoni mėnesiai, Ema vis tyli. Lora prisimena pažadą tėvui ir darsyk apsilanko slaugos namuose. Siaubingi Saros pasakojimai šokiruoja. Ji nežino, tikėti jais ar ne, tačiau gal tai padėtų prisikasti prie tiesos? Tariamai nekaltas tėvo prašymas, sukėlęs virtinę nerimą keliančių įvykių, paskatina Lorą ieškoti biologinio Emos tėvo, nors buvo prisiekusi niekada to nedaryti. Tai pasakojimas apie meilę, šeimą, išdavystę ir žmonių tarpusavio santykius. Autorė sumaniai rutulioja dvi pasakojimo linijas. Vaiko tylėjimo ir blėstančių senyvos moters prisiminimų genamos jos abi pina sudėtingą meilės ir nusivylimo, drąsos ir nenusakomo blogio kupiną gyvenimo istoriją.

Amerikiečių rašytoja Jodi Picoult parašiusi dvidešimt dvi noveles, kurių didelė dalis puikuojasi New York Times bestselerių sąrašuose. Jos parašytų kūrinių repertuarą sudaro tokios garsios ir daugeliui skaitytojų žinomos knygos. Paprašyta trimis sakiniais apibūdinti savo kūrinius, rašytoja įvardijo juos kaip kontroversiškus, provokuojančius ir emocionalius. Knyga „Kai tu išeini“ apie tai, kokį kelią nueiname link tų, kurie mus paliko, apie visa įveikiančią meilės jėgą ir apie tai, kaip sužeistos sielos gali padėti išgyti viena kitai. Knygoje susipina kelios istorijos, keli dramatiški likimai. Džena Metkalf negali užmiršti savo motinos Alisos, kuri prieš dešimt metų paslaptingai dingo po nelaimingo atsitikimo dramblių prieglaudoje. Netikėdama, kad buvo tiesiog palikta, Džena atkakliai ieško motinos pėdsakų internete ir skaito senus mamos dienoraščius. Alisa buvo mokslininkė, ji tyrinėjo dramblius – kaip jie išgyvena netektį, kaip veikia jų motinystės instinktai ir atmintis. Alisa savo dienoraščiuose rašė tik apie dramblių, kurie stebėtinai panašūs į mus, žmones, elgesį, bet Džena tikisi juose rasti bent menkiausią užuominą apie tai, kas ir kodėl iš tikrųjų galėjo nutikti tą lemtingą naktį, kuri iš jos pačios atminties visiškai išsitrynė. Galiausiai mergina ryžtasi grįžti ten, kur kadaise įvyko tragedija, ir išsiaiškinti tiesą.

Sarah Jio – amerikietė žurnalistė, rašytoja, tarptautinių, USA Today ir New York Times bestselerių autorė. Jos straipsniai publikuojami tokiuose populiariuose žurnaluose kaip Redbook, The Oprah Magazine, Glamour, SELF, Real Simple, Fitness, Marie Claire ir kituose. Sarah Jio kuria romantiškas, jausmingas, gyvenimiškas istorijas, jos knygų siužetas įtraukiantis, o veikėjai – tikroviški. Sarah Jio knygos patiks visiems, mėgstantiems intriguojančius meilės romanus.

Knygoje „Gegužės pūga“ piešiamas 1933-iųjų Sietlas. Pasakojama, kaip apie vieniša motina Vera Rėj pabučiuoja savo trejų metukų sūnų Danielių, linkėdama saldžių sapnų, ir išskuba į naktinę pamainą viešbutyje. Ryte, nors tai ir gegužės 2-oji, krenta sniegas. Vera skuba namo žadinti Danieliaus, tačiau jo lovelė tuščia, o gatvėje guli sūnaus meškiukas. O toliau, Sietlas, mūsų laikai, gegužės 2-oji. Mieste vėl pūga. Sietlo laikraščio „Herald“ žurnalistei Klerei Oldridž patikėta užduotis parengti straipsnį apie pavasario pūgą. Domėdamasi šia tema ji 1933 metų laikraštyje aptinka Danieliaus dingimo istoriją – pasirodo, jos paslaptis taip ir liko neatskleista. Klerė pasiryžta išsiaiškinti tiesą ir netikėtai sužino, kad pati yra susijusi su Vera.

Michelis Bussi šiuo metu yra populiariausias prancūzų detektyvų autorius savo šalyje. Jo knygos išverstos į dvidešimt dvi kalbas. Rašytojas garsėja meistriškai, iki pat paskutinio puslapio audžiama itin gerai suregzta intriga. Knygoje „Niekada nepamiršti“ veiksmas veja veiksmą – autorius nė minutės neleidžia atitraukti dėmesio. Ir kai manai, kad mįslė pagaliau įminta, staiga nukrinta dar viena gudrios dėlionės detalė. Džamalas Salaju, pats išgyvenęs nelengvą vaikystę, dirba vaikų psichologinės terapijos institute.

Per atostogas, norėdamas pasiruošti Monblano ultramaratonui, jis atvyksta į mažą Prancūzijos pajūrio miestelį, garsėjantį įspūdingais kreidiniais skardžiais. Vieną rytą bėgiodamas pastebi ant tvoros pakibusį raudoną Burberry šaliką, o netrukus ir persigandusią merginą, kurios suplėšyta suknelė byloja apie nusikaltimą. Jie vieni. Laikas sustoja. Mėgindamas išgelbėti ant skardžio atbrailos stovinčią merginą, Džamalas ištiesia šaliką, tačiau mergina krinta žemyn.

Nubėgęs į apačią vaikinas paplūdimyje randa negyvą nepažįstamąją su raudonu šaliku ant kaklo ir du liudininkus. Tokia Džamalo versija. Tačiau kaip šalikas galėjo apsivynioti merginai aplink kaklą? Iš liudininko vaikinas tampa įtariamuoju. Nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės, o gal painus ir labai gerai apgalvotas nusikaltimas?

Populiarios vokiečių bestselerių rašytojos Corinos Bomann knyga „Plaštakės sala“ išversta į lietuvių kalbą sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Dianos santuokai byrant į šipulius, prie mirties slenksčio atsiduria jos teta. Prašmatniame tetos dvare Diana atranda stulbinančias praeities detales. Viena jų – išblukusi nuotrauka, kurioje jauna moteris stovi šalia palmių paunksmėje pasislėpusio namo. Ar tai galėtų būti prosenelė, kuri kadaise gyveno Šri Lankoje? Su teta atsisveikinti atvykusi Diana pasižada atskleisti seną šeimos paslaptį ir pėdsakais seka į egzotišką Indijos vandenyno salą. Būtent čia Diana susiduria su skaudžia jos šeimos likimą nulėmusia pranašyste, sužino apie uždraustą neblėstančią savo prosenelių meilę bei atskleidžia amžiaus senumo paslaptį, kuri pakeičia ir jos pačios gyvenimą.

Michael Connelly yra amerikiečių detektyvinių romanų rašytojas, kurio knygos išverstos net į 39 pasaulio kalbas. Autorius knygose pasakoja apie Los Andželo policijos detektyvo Hario Bošo narpliojamas bylas. Knygoje „Žymė“ pasakojama apie tikrovės neatitinkančią tiesą. Hariui Bošui suteikti treji metai, iki jis turės iš Los Andželo policijos departamento pasitraukti į pensiją, tad jis trokšta tirti kuo daugiau bylų. Ir vieną dieną jam tenka iškart dvi.

DNR iš 1989 metų išžaginimo ir nužudymo bylos atitinka dvidešimt devynerių metų amžiaus nuteisto prievartautojo. Buvo jis aštuonmetis žmogžudys ar naujoje regioninėje kriminalistikos laboratorijoje įvyko kokia nors baisi klaida? Pastaroji galimybė sukeltų abejones visomis jau teisme nagrinėjamomis bylomis. O paskui Bošas su savo parneriu iškviečiami į mirties įvykio, galbūt susijusio su vidaus politikos intrigomis, vietą. Municipaliteto tarėjo Irvino Irvingo sūnus nušoko ar buvo išstumtas iš viešbučio „Chateau Marmont“ balkono. Irvingas, ilgalaikė Bošo kerštingoji lemtis, pareikalavo, kad tyrimui vadovautų Haris. Atkakliai tirdamas iškart dvi bylas, Bošas atskleidžia du šiurpius dalykus: nežinomą žmogžudį, net tris dešimtmečius siautėjusį mieste, ir politinį sąmokslą, menantį tamsią policijos departamento istoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling

„Gegutės šauksmas“ – puikus J. K. Rowling, pasirašiusios Robert Galbraith slapyvardžiu, debiutas išmėginant detektyvo žanrą.

„Gegutės šauksmas“ – dėmesį prikaustantis intriguojantis detektyvas, panardinantis į Londono atmosferą: apgaulingos ramybės apgaubtos prabangių kvartalų gatvės, nuo pašalinės akies slepiamas Ist Endo naktinis klubų gyvenimas ir vibruojantis Soho šurmulys, pristatantis privatų tyrėją Kormoraną Straiką.

Kai prabangiame Londono rajone randama iš balkono iškritusi garsi manekenė Lula Landri, niekas neabejoja – ji nusižudė. Byla baigta. Tik Lulos brolis nenurimsta ir nusprendžia kreiptis į privatų detektyvą Kormoraną Straiką, Afganistano karo veteraną. Straikui šis pasiūlymas – pačiu laiku: pinigų kaip niekad trūksta, o sielą drasko nesėkmės asmeniniame fronte. Jis imasi tyrimo. Tačiau neriant gilyn į painų gražuolės Lulos Landri pasaulį jį pasitinka vis didesni pavojai.

Leidyklos nuotr./Kate Atkinson
Leidyklos nuotr./Kate Atkinson

Kate Atkinson – viena žymiausių šiuolaikinių britų rašytojų. Didžiulį susidomėjimą sukėlė Kate Atkinson knyga „Gyvenimas po gyvenimo“ – keista, sudėtinga ir labai ir įsimenanti istorija apie mergaitės Ursulos Tod gyvenimą, nutrūkstantį ir vėl prasidedantį iš naujo. „Gyvenimas po gyvenimo“ – nepaprasta istorija apie galimybę daug kartų pradėti gyventi iš naujo ir ištaisyti praeities klaidas. 1910 metų vasario vienuoliktoji, Anglijoje siaučiant pūgai pasiturinčio finansininko šeimoje gimsta mergaitė, Ursula Tod – trečiasis šeimos vaikas. Deja, naujagimė miršta net neįkvėpusi, nes daktaras per sniegą negali nusigauti iki gimdyvės. Tačiau Ursulos istorija nepaprasta – ji gauna dar vieną šansą pradėti gyvenimą. Viskas kartojasi, tik šįkart daktaras spėja laiku.

S.Brown
S.Brown

Dar viena amerikiečių rašytojos, per 70 romanų, iš jų net 60 tapusių New York Times bestseleriais, detektyvinių trilerių autorės Sandros Brown knyga – „Ypatinga klientė“, kuri pasakoja apie neišvengiamą kovą. Dodžas Hanlis – privatus detektyvas, nepaklūstantis jokioms taisyklėms. Todėl kaip tik į jį pagalbos kreipiasi Karolina King – jaunystėje sutikta moteris, ir po trisdešimties išsiskyrimo metų vis dar lankanti jį sapnuose. Karolina prašo gelbėti jųdviejų dukrą Berę, kurią Dodžas matęs vienintelį kartą – pro langą gimdymo namuose.

Dodžas rastų daugybę priežasčių nekreipti dėmesio į Karolinos skambutį, tačiau kaltė verčia viską mesti ir skristi į Teksasą pas dukrą. Berei pavojų kelia jos buvęs bendradarbis Orenas Starksas – jausdamas liguistą aistrą jis persekioja merginą. Beprotis ir genijus, puikiai sprendžiantis galvosūkius ir loginius žaidimus, Orenas Berės gyvenimą pavertė pragaru ir prisiekė ją nužudysiąs. Grėsminga padėtis dar labiau komplikuojasi, kai persekiotojas nužudo kelis žmones ir, palikęs ilgą įkalčių pėdsaką, nepaliaujamai artėja prie Berės. Žudikas artinasi, ir Dodžas suvokia, kad jo laukia svarbiausia gyvenimo kova.

Vieno populiariausių New York Times rašytojų Harlano Cobeno trileris „Ilgiuosi tavęs“ pasakoja apie praeities metamus šešėlius ir melo tinklą, kuris apraizgo mūsų gyvenimą. Tai ir romanas apie vienišumą, kurį sąlygoja šiandieninis beprotiškai skubantis pasaulis. Apie tai, kokią pusę slepia virtuali realybė.

Ilgiuosi tavęs – tai tarsi sinonimas frazėms ilgiuosi nuoširdumo, tikrumo, patikimumo, saugumo žmogiškuose santykiuose. Tai iliustruoja romano herojės Ketės ir jos buvusio sužadėtinio istorija. Ir štai kartą Niujorko policijos departamento detektyvės Ketė Donovan pažinčių portale pastebi Džefo nuotrauką. Iš nuotraukos žvelgia — prieš aštuoniolika metų staiga ją palikęs sužadėtinis Džefas. Ketė pradeda susirašinėti su tuo vyriškiu, tačiau jos troškimą vėl atrasti laimę aptemdo įtarimų šešėliai, pro kuriuos ilgainiui ima ryškėti siaubingo nusikaltimo kontūrai.

Kol Ketės viltys atgaivinti santykius su Džefu sklaidosi, ji įsitraukia į dar vieną tyrimą, kuris priverčia iš naujo įvertinti savo santykius su visais, kuriuos kadaise mylėjo — su buvusiu sužadėtiniu, mama ir netgi tėčiu, kuris prieš daugelį metų buvo nužudytas ir kurio žūtį vis dar gaubia paslapties šydas. Kuo rizikuojame, ką paaukojame į interneto platybes paskleisdami informaciją apie save, talpindami savo nuotraukas? Istorija turėtų priversti bent trumpam susimąstyti, kiek saugūs esame pasaulyje, kur gana sunku atskirti iliuziją nuo realybės.

Leidyklos „Baltos lankos“ nuotr./Sarah Jio
Leidyklos „Baltos lankos“ nuotr./Sarah Jio

Sarah Jio – amerikietė žurnalistė, rašytoja, tarptautinių, USA Today ir New York Times bestselerių autorė. Ji kuria romantiškas, jausmingas, gyvenimiškas istorijas, jos knygų siužetas įtraukiantis, o veikėjai – tikroviški. Sarah Jio knygos patiks visiems, mėgstantiems intriguojančius meilės romanus. „Pajūrio trobelė“ – antroji Sarah Jio knyga, išversta į lietuvių kalbą. Lengvas, romantika dvelkiantis pasakojimo siužetas, tai nepaprasto grožio kūrinys apie meilę ir asmenybės paieškas karo metu. 1942-ųjų vasara.

Abejodama dėl savo sprendimo tekėti Ana Kelovėj pasiryžta su drauge Kite išvykti į Bora Boros salą Ramiajame vandenyne dirbti karo slauge. Sujaudinta didžiausio gyvenime nuotykio ir atitolusi nuo sužadėtinio, ji netikėtai pajunta trauką paslaptingam kareiviui Vestriui. Ilgainiui jų draugystė išsiskleidžia lyg kinrožės žiedas, kurių taip gausu saloje. Kartu tvarkydami apleistą pajūrio trobelę, kuri, vietinių įsitikinimu, yra užkeikta, jie netikėtai tampa siaubingo nusikaltimo liudytojais. Netrukus Vestris perkeliamas tarnauti kitur. Ar jiedu dar susitiks? Ar bus išnarpliotas nusikaltimas?

Jo Nesbø – vienas geriausių šių laikų kriminalinių romanų rašytojų pasaulyje ir jau visų pamėgto veikėjo Hario Hūlės knygų serijos rašytojas. Savo knygoje „Kraujas ant sniego“ autorius Jo Nesbo grįžta be savo žymiojo personažo Hario Hūlės. Greitai besivystančio veiksmo knygoje susipina žiaurumas ir meilė, vedanti į niekur. Niūrus, tamsus ir jaudinantis detektyvas įtrauks, leis pajausti įtampą ir susipažinti su kitokio tipo autoriaus kūryba.

Greito veiksmo, glausto ir lyriškai tamsus trilerio centre – rankas susitepęs, bet nuoširdus antiherojus, samdomas žudikas, ramiai leidžiasi į meditacinius apmąstymus apie meilę ir mirtį.

Ulavo meilė gali būti tokia pat stipri, kaip ir gebėjimas žudyti. Vis dėlto jis visada vienišas, nes jo profesija – baudėjas. Kai gyvenimui užsidirbi bausdamas, sunku su kuo nors užmegzti artimą ryšį. Tačiau, regis, pagaliau jis sutiko savo svajonių moterį. Tik yra dvi problemos: ji – jo boso žmona, o Ulavą ką tik nusamdė ją nužudyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius