Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtas trumpasis prestižinės literatūrinės premijos „Man Booker“ sąrašas

„Man Booker“ komisija paskelbė šešias knygas, kurios atrinktos į trumpąjį šio apdovanojimo sąrašą. Nugalėtojas, kuriam atiteks 50 tūkst. svarų sterlingų, bus paskelbtas spalio 25 dieną, praneša telegraph.co.uk.
Trumpasis „Man Booker“ sąrašas
Trumpasis „Man Booker“ sąrašas

Trumpajame sąraše neliko tokių autorių kaip JM Coetzee, AL Kennedy ar Elizabeth Strout kūrinių, nors jų knygos buvo įtrauktos į ilgąjį sąrašą.

Į sąrašą pakliuvo škotų autoriaus Graeme Macrae Burnet knyga „His Bloody Project“, kurioje pasakojama apie žmogžudystę XIX amžiuje nedidelėje bendruomenėje. Šis netradicinis trileris giriamas už talentingai aprašytus kraštovaizdžius, eksperimentavimus forma ir kalba.

Trumpajame sąraše atsidūrusi amerikiečių autoriaus Paulo Beatty knyga „The Sellout“ – satyriškas romanas apie rasizmą.

Šios šešios knygos atspindi šiuolaikinių romanų esmę – sugebėjimą nesilaikyti taisyklių, tyrinėti tai, kas nežinoma, nagrinėti sudėtingas temas.

Sąraše yra ir britų autorės Deborah Lecy knyga „Hot Milk“. Ši autorė su į „Booker“ trumpąjį sąrašą jau buvo pakliuvusi 2012 metais, o šiame romane nagrinėjamos moterų įniršio, seksualumo, ryšių tarp motinos ir dukters temos, čia susijungia mitai su modernumu.

Sąraše yra ir kanadiečių autoriaus Davido Szalay'aus kūrinys „All That Man Is“, kuriame nagrinėjamos devynių toli nuo namų esančių vyrų istorijos. Tai knyga apie tai, ką reiškia būti vyru šiais laikais.

Kanadietės Madeleine Thien knyga „Do Not Say We Have Nothing“ – knyga, kurioje neriama į Kinijos XX amžiaus istoriją, jos socialinius, politinius, kultūrinius aspektus. Šiame epiškame romane veiksmas vyksta prieš, per ir po Tiananmenio aikštės įvykius. Tai knyga, kurioje bandoma suprasti, kaip ypatingi politiniai įvykiai keičia paprastų žmonių gyvenimus.

Sąraše yra ir Ottesos Moshfegh kūrinys „Eileen“, kuris pasižymi itin tamsių emocijų perteikimu, fantazijos polėkiu, tai sukrečiantis psichologinis trileris.

Komisijos pirmininkė Amanda Foreman pažymėjo, kad džiaugsmą kelia tai, jog tiek daug autorių nepabūgo surizikuoti pasirinkdami netradicinę formą ir žaidimus kalba.

„Šios šešios knygos atspindi šiuolaikinių romanų esmę – sugebėjimą nesilaikyti taisyklių, tyrinėti tai, kas nežinoma, nagrinėti sudėtingas temas“, – teigė ji.

Praėjusiais metais šis prestižinis apdovanojimas atiteko Marlono Jameso knygai „A Brief History of Seven Killings“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius