Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažinti Vladimirą Putiną: knygos apie Rusiją ir jos prezidentą

Pažinti tikrąją Rusija yra vis sunkiau. Sparčiai besidarbuojantis propagandos aparatas dažnai nuslepia ne tik realius faktus, tačiau ir prezidento Vladimiro Putino veiklą, kuri yra apipinta gandais ir spėlionėmis. Tačiau bent dalį faktų mums gali atskleisti knygos.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“ apžvalgininkas Michaelas Honigas, yra daug faktais paremtų knygų, kurios nagrinėja Rusiją ir ją valdantį V.Putiną. Tarp šių kūrinių yra ne tik biografijos ir prisiminimų knygos, tačiau ir grožinės literatūros kūriniai, kurie neretai atskleidžia tam tikro laikotarpio nuotaikas.

Susipažinkite su dešimt knygų apie V.Putiną. Kaip pažymi M.Honigas, šiame sąraše atrinktos tik tos knygos, kurios yra išleistos anglų kalba. O dalis jų yra prieinama ir lietuvių kalba.

„Pirmasis asmuo“

2000 metais išleista knyga „Pirmasis asmuo“ („First person“) žymi V.Putino politinės karjeros aukštumų pradžią. Knyga išleista prieš V.Putinui tampant Rusijos prezidentu.

Knyga, kaip pažymi kritikai, unikali tuo, kad iki V.Putino nei vienas lyderis, kandidatavęs į prezidento postą, nesiryžo rinkėjams prisistatyti išleisdamas apie save knygą. O 240 puslapių knygoje V.Putinas dalijasi savo idėjomis, atskleidžia savo gyvenimą – nuo darbo KGB agentu iki kandidato į Rusijos prezidentus.

Knygos viršelis/Knyga „Pirmasis asmuo“
Knygos viršelis/Knyga „Pirmasis asmuo“

Ši knyga – tai trijų paties V.Putino atsirinktų žurnalistų pokalbiai su juo. Beje, knygoje apstu ir asmeninių Rusijos vadovo nuotraukų.

„One Soldiers's War“

Tai 2009 metais išleista Rusijos žurnalisto Arkadijaus Babčenko parašyta knyga, kurioje pasakojami kario prisiminimai iš Čečėnijos karo. Knygoje apstu karo liudijimų, atskleidžiamas Rusijos karių žiaurumas.

Knygos viršelis/Knyga „One Soldiers's War“
Knygos viršelis/Knyga „One Soldiers's War“

Autorius knygoje pateikia savo istoriją – į Rusijos kariuomenę jis buvo pakviestas būdamas aštuoniolikmetis teisės studentas. Jam teko grumtis Čečėnijos mūšiuose 1995 metais ir čia dar kartą sugrįžti 1999 metais.

Knygoje taip pat pasakojama apie V.Putino rengtą invaziją į Čečėniją.

„Generation P“

Tai vienas garsiausių Rusijos rašytojų Viktoro Pelevino romanas. Tai knyga, pasakojanti apie reklamą ir Rusiją, kuri vaizduojama kaip sugadintas pasaulis.

Knygos viršelis/Knyga „Generation P“
Knygos viršelis/Knyga „Generation P“

Romano herojus Vavilenas Tatarskis mano, kad jis žino tikrąją reklamos vertę – juk jis tą reklamą ir kuria. Deja, net baisiausiame sapne jis negalėtų susapnuoti tikrosios galios džino, kurį jis išleido iš butelio.

Rašytojas knygoje pasakoja apie savo kartos žmones ir jų kasdienybę. Pavyzdžiui, knygoje minimas ir Vakaruose pamėgtas gėrimas „Pepsi“, kuris žmonėms asocijuojasi su laisve.

Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

„Žmogus be veido. Vladimiras Putinas“

Knygos „Žmogus be veido. Vladimiras Putinas“ autorė Masha Gessen pasakoja apie susitikimus su žmonėmis, kuriuos galima vadinti asmeniniais V.Putino priešais: kolege iš Leningrado laikų M.Saljė, kuri išsiaiškino, kad V.Putinas kaltas dėl miestui skirtos didžiulės mėsos siuntos dingimo; buvusia jo įvaizdžio kūrėja M.Litvinovič; jau nebegyvu oligarchu B.Berezovskiu; kartu su G.Kasparovu ji keliauja po Rusiją ir stebi, kaip jam kliudoma vykdyti politinę veiklą.

Knygoje galima pažinti V.Putino asmenybę ir gyvenimą, geriau suvokti jo elgesį. Knygoje gausu šokiruojančių faktų apie V.Putiną, jo vaikystę, jaunystę, veiklos stilių ir charakterį.

Knygos viršelis/Knyga „Knyga „Žmogus be veido“
Knygos viršelis/Knyga „Knyga „Žmogus be veido“

Knyga yra išversta į lietuvių kalbą. Jos recenziją galite skaityti čia.

„Mafia State“

2001 metais išleista britų žurnalisto Luke'o Hardingo knyga atskleidžia savitą autoriaus žvilgsnį į Rusijos prezidentą.

2007 metais L.Hardingas atvyko į Maskvą, kur dirbo „The Guardian“ korespondentu. Tačiau jau vos po kelių mėnesių žurnalisto namuose buvo atliktos kratos, kurias sekė bauginimai. 2011 metais žurnalistas buvo deportuotas iš V.Putino valdomos šalies ir tapo pirmu žurnalistu, kuris buvo deportuotas iš Rusijos nuo Šaltojo karo laikų.

Knygos viršelis/Knyga „Mafia State“
Knygos viršelis/Knyga „Mafia State“

Kaip knygoje teigia L.Hardingas, Rusija yra virtualios mafijos valstybė.

„Niekas nėra tiesa ir viskas yra įmanoma“

Knygos autorius Peteris Pomerantsevas – Londone gyvenantis prodiuseris ir žurnalistas. 2006-aisiais nuvykęs į Rusiją autorius pateko į sensacingą televizijos virtuvę, jam buvo prieinamos paslaptingiausios istorijos, P.Pomerantsevas tapo netikėčiausių pasakojimų liudytoju, jo pašnekovai – nuo propagandos lyderių iki Sibiro banditų, nuo skurdžių prostitučių ir perkarusių manekenių iki į Londoną persikrausčiusių turtuolių.

Knygos viršelis/Knyga „Niekas nėra tiesa ir viskas yra įmanoma“
Knygos viršelis/Knyga „Niekas nėra tiesa ir viskas yra įmanoma“

Knygoje P.Pomerantsevas atskleidžia politinį bei moralinį naujosios Rusijos paradoksą: toje šalyje niekas nėra tiesa ir viskas yra įmanoma.

Kaip kūrinyje teigia autorius, profesionalūs žudikai Rusijoje jaučiasi kaip tikri menininkai, režisieriai virsta Kremliaus propagandos įrankiais, smogikų grupuotės – šventaisiais kariais. Tokia yra švytinti siurrealistinė XXI a. V.Putino valdoma Rusija.

Knyga yra išversta į lietuvių kalbą. Jos recenziją galite rasti čia.

„Opričniko diena“

Tai 2006 metais išleistas Rusijos rašytojo Vladimiro Sorokino satyriškas romanas, kuriame vaizduojama Rusija ateityje – 2027 metais.

Knygos viršelis/Knyga „Opričniko diena“
Knygos viršelis/Knyga „Opričniko diena“

Knygoje pasakojama, kaip Į Rusiją grįžo Viduramžiai. Po Maskvą raudonais kinų gamybos „Mercedes-Benz“ automobiliais važinėja caro tarnai opričnikai ir žudo visus neįtinkančius carui bei nimfomanei carienei. Nors įsigalėjo moderniosios technologijos, Rusija izoliuota nuo pasaulio, ją supa „Didžioji rusų siena“. Rusijos elitas jau kalba kiniškai, o liaudis, kad būtų linksmiau gyventi, gali vaistinėse nusipirkti kokaino.

Šį romaną galima būtų pavadinti orveliška antiutopija, kurioje V.Sorokinas apmąsto šiuolaikinės Rusijos padėtį bei jos ateities perspektyvas.

Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

„Fragile Empire“

2003 metais išleista britų žurnalisto Beno Judaho knyga yra V.Putino Rusijos tyrinėjimų rinkinys.

Knygos viršelis/Knyga „Fragile Empire“
Knygos viršelis/Knyga „Fragile Empire“

Knygoje publikuojami Rusijos gyventojų interviu, autoriaus įžvalgos po kelionių į įvairius Rusijos regionus. Taip pat nagrinėjamas V.Putino, kaip politinės figūros, iškilimas į Rusijos politikos elitą, kaip šalyje skleidžiama propaganda.

Knyga yra tarsi paveikslas, kuriame atsiskleidžia V.Putino korupcijos, skurdo ir kasdienio rusų gyvenimo spalvos.

„Putino kleptokratija: kas yra Rusijos savininkas?“

Tai 2014 metais išleista Karen Dawish knyga, kurioje nagrinėjamos V.Putino valdymo pasekmės Rusijai.

Knygos viršelis/Knyga „Putino kleptokratija: kas yra Rusijos savininkas?“
Knygos viršelis/Knyga „Putino kleptokratija: kas yra Rusijos savininkas?“

Knygoje nagrinėjamas 1985-2000 metų laikotarpis. Kitaip tariant, V.Putino karjeros pradžia ir tapimas Rusijos prezidentu. Kūrinyje taip pat gausu šokiruojančių faktų. Pavyzdžiui, autorė teigia, kad vos 110 milijardierių valdo net 35 proc. Rusijos turto.

„The Dictator's Handbook“

2012 metais išleista Bruce'o Bueno de Mesquita ir Alastairo Smitho knyga tik iš dalies susijusi su Rusija. Tai daugiau politologinis veikalas, kuris nagrinėja, kaip diktatoriai pasiekia politines aukštumas.

Knygos viršelis/Knyga „The Dictator's Handbook“
Knygos viršelis/Knyga „The Dictator's Handbook“

Čia nagrinėjamas V.Putino, kaip politiko, reiškinys. Knygoje taip pat teigiama, kad vienintelis kelias Rusijai išbristi iš skurdo ir korupcijos – V.Putino pasitraukimas arba jo patraukimas iš valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius