-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirma Adolfo Hitlerio biografija atskleidė nežinotą faktą apie nacių vadą

Dešimtmečius Adolfo Hitlerio gyvenimą tyrę istorikai tikėjo, kad vienintelė jo autobiografinė knyga yra „Mano kova“ („Mein Kampf“), kuri buvo pradėta rašyti nacių vadui kalint Landsbergo kalėjime. Visgi nauji rasti įrodymai rodo, kad tai nėra tiesa – A.Hitleris yra parašęs dar vieną autobiografiją, kuri atskleidžia A.Hitlerio norą būti valdžioje, rašo telegraph.co.uk.
Adolfas Hitleris
Adolfas Hitleris / Deutsches Bundesarchiv/wikimedia.org nuotr.

„Mano kova“ pirmą kartą buvo išleista 1925 metais, o po aštuonerių metų A.Hitleris įsitvirtino valdžioje. Iki šiol buvo manoma, kad ši skandalinga autobiografija, kurioje nacių vadas išdėstė savo ideologiją, buvo vienintelė jo pačio parašyta autobiografija. Kitokios nuomonės laikosi Škotijos Aberdeno universiteto istorijos profesorius Thomas Weberis.

Pasak istoriko, 1923 metais – iki „Mano kovos“ pasirodymo likus dvejiems metams – buvo išleista dar viena biografinė knyga apie A.Hitlerį „Adolf Hitler: His Life and Speeches“. Jos autoriumi buvo įvardijamas Adolfas Victoras von Koerberis. Tačiau T.Weberis tikina radęs įrodymų, kad išties šią knygą parašė ne kas kitas, o pats A.Hitleris. Istorikas teigia, kad tai yra pirma A.Hitlerio autobiografija, kuri buvo išleista turint vieną aiškų tikslą.

O jis paprastas: A.Hitleris manipuliavo viešąja nuomone – norėjo apie save paskleisti teigiamą žinią, kad jis yra tikrasis Vokietijos išgelbėtojas, todėl nusprendė apie save parašyti knygą ir surasti žmogų, kuris sutiktų tapti formaliu jos autoriumi. Įdomu yra ir tai, kad knyga pasirodė prieš pat vadinamąjį Alaus pučą, kuomet 1923 metų lapkričio pradžioje A.Hitleris nesėkmingai organizavo valdžios perversmą ir dėl to buvo nubaustas laisvės atėmimo bausme.

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris

T.Weberis teigia, kad išnagrinėjęs asmeninius Adolfo Victoro von Koerberio dokumentus rado įrodymų, kad šis juose prisipažino, jog sutiko leisti užrašyti savo pavardę ant A.Hitlerio parašytos autobiografijos. Taip ši knyga tapo „objektyvia“ A.Hitlerio biografija, nes nacių vadas ieškojo galimo knygos autoriaus, kuris nebūtų susijęs nei su juo pačiu, nei su jo partijos struktūromis – autorius privalėjo būti pašalinis žmogus.

„Mano kova“ pirmą kartą buvo išleista 1925 metais, o po aštuonerių metų A.Hitleris įsitvirtino valdžioje.

Istorijos profesorius kaip įrodymus pateikia knygos „Adolf Hitler: His Life and Speeches“ dokumentą, kurį pasirašė jos leidėjas. Jis teigė, kad tikrasis kūrinio autorius nėra Adolfas Victoras von Koerberis. Dar vienas įrodymas – dokumentas, kuriame formalusis knygos autorius prisipažįsta, kad kūrinys parašytas A.Hitlerio iniciatyva, jam aktyviai dalyvaujant kūrybos procese.

Prie šūsnies įrodymų istorijos profesorius pateikia ir A.Hitlerio autobiografijos autoriaus laišką savo bičiuliui, kuriame jis kalba apie knygos autorystę.

„Faktas, kad A.Hitleris pats parašė savo autobiografiją, kurioje nagrinėjo savo sakytas kalbas ir prisidengė kitu autoriumi, rodo, kad jis jau seniau matė save išgelbėtojo vaidmenyje ir pradėjo manipuliacijas, norėdamas save iškelti į aukštumas“, – sako istorikas T.Weberis.

Škotijos universiteto istorikas rastus įrodymus sudėjo į kitais metais pasirodysiančią knygą „Metamorphosis – How Adolf Hitler Became a Nazi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius