Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinę „Bookerio“ premiją pelnė Damonas Galgutas už knygą „Pažadas“

Pietų Afrikos rašytojas Damonas Galgutas lapkričio 3 d. buvo apdovanotas prestižine „Bookerio“ premija už knygą „The Promise“ (liet. „Pažadas“). Rašytojui atiteko 50 tūkst. svarų sterlingų.
Davidas Galgutas
Davidas Galgutas / „Scanpix“/AP nuotr.

Premija Damonui Galgutui skirta už baltaodžių šeimos gyvenimo apartheido pabaigoje Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) aprašymą. „Bookerio“ premijos komisija knygą „The Promise“ gyrė už „nuostabų parodymą, kaip romanas gali mums leisti matyti ir galvoti iš naujo“ ir lygino kūrinį su Williamo Faulknerio ir Virginios Woolf darbais, skelbia „The Guardian“.

D.Galgutas į „Bookerio“ premijos trumpąjį sąrašą jau buvo patekęs du kartus, tačiau iki šiol ja apdovanotas nebuvo. „The Promise“ yra devintasis jo romanas ir pirmasis per pastaruosius septynerius metus. Po J.M.Coetzee ir Nadine Gordimer jis tampa trečiuoju pietų afrikiečiu, laimėjusiu šį prestižinį grožinės literatūros prizą.

D.Galguto knyga „The Promise“ pasakoja apie Swartsų šeimos, įsikūrusios ūkyje netoli Pretorijos, gyvenimą, su kuriuo skaitytojas susipažįsta per ketverias laidotuves, kurių kiekviena vyksta skirtingą dešimtmetį. Pažadas, kuris minimas knygos pavadinime, – vieno iš Swartsų šeimos nario pasižadėjimas, suteikti namus ir žemę juodaodei, kuri visą gyvenimą jiems dirbo, tačiau pažadas metų metus neišpildomas.

Pasak „Bookerio“ komisijos, šis romanas yra „stiprus, nedviprasmiškas pasakojimas apie Pietų Afrikos ir visos žmonijos istoriją, kurį geriausiai galima apibendrinti klausimu: ar šiame pasaulyje egzistuoja tikras teisingumas?“

Praėjusiais metais „Bookerio“ premiją laimėjo škotų kilmės amerikiečių rašytojas Douglasas Stuartas už savo pirmąjį romaną „Shuggie Bain“, paremtą paties Stuarto patirtimi augant skurde devintojo dešimtmečio Glazge.

„Booker“ literatūros premija, anksčiau vadinta „Man Booker“, nuo 1969-ųjų skiriama už Jungtinėje Karalystėje ar Airijoje išleistą knygą anglų kalba.

Į 2021 m. „Bookerio“ premijos trumpąjį sąrašą buvo įtraukti šie kūriniai:

Patricia Lockwood | „No One Is Talking About This“

Tai nuoširdus ir žaviai profaniškas rašytojos meilės laiškas begalybei, meditacija meilei, kalbai ir žmogiškajam ryšiui.

Damonas Galgutas | „The Promise“

Knyga yra galinga istorija apie išsiskaldžiusią šeimą bei neramią žemę. D.Galgutas meistriškai perteikia brutalias vidinio pasaulio tiesas.

Richardas Powersas | „Bewilderment“

Savo įtraukiančioje ir originalioje knygoje R.Powersas aprašo kaip astrobiolgas sugalvojo kūrybišką būdą, kaip padėti savo nepaprastam ir pasimetusiam sūnui.

Anukas Arudpragasamas | „A Passage North“

Meistriškai parašyta knyga yra A.Arudpragasamo bandymas suvesti sąskaitas su gyvenimu. Taip pat pasakojama apie patirtį pilietiniame kare.

Nadifa Mohamed | „The Fortune Men“

N.Mohamed istorija apie smulkųjų nusikaltėlį, kuris 1952 metais neteisingai apkaltintas žmogžudyste tampa paskutiniąja Kadifo mirties bausmės auka.

Maggie Shipstead | „Great Circle“

Ryškiame M.Shipstead romane persidengia dviejų stiprių moterų – bebaimės aviatorės ir ją suvaidinusios aktorės – gyvenimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius