Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatoms naujas Kęstučio Demerecko albumas „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“

Ketvirtadienį, 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia stebėti tiesioginę konkurso „Klaipėdos knyga 2020“ renginio transliaciją – pristatysime leidėjo, leidyklos „Libra Memelensis“ vadovo, istoriko, kultūros eksperto Demerecko knygą– albumą „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“. Tai – unikalus informacijos lobynas apie Nemuno deltos vystymąsi paskutiniųjų penkių šimtmečių laikotarpiu.
Klaipėdos metų knygos rinkimuose dalyvauja naujas Kęstučio Demerecko albumas „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“.
Klaipėdos metų knygos rinkimuose dalyvauja naujas Kęstučio Demerecko albumas „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“. / I.Kanto bibliotekos iliustracija

Renginyje, kuris bus transliuojamas I.Kanto bibliotekos internetiniame puslapyje, dalyvaus pats autorius. Susitikimą moderuos Birutė Skaisgirienė.

Nemunas – pagrindinė Lietuvos upė, čia nuo seniausių laikų gyveno baltų gentys. Pažinti deltos istorinę raidą svarbu ne tik dėl hidrologinių dalykų ar prognozių, bet ir kultūrine, tautinės savimonės, lietuvių etnogenezės prasme.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Istorikas Kęstutis Demereckas
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Istorikas Kęstutis Demereckas

Per penkis šimtus metų Nemuno deltos upės keitė vagas, vienos pradingo, kitos išsiveržė galinga srove. Tačiau ir išnykusių upių pavadinimai, jų reikšmės gamtai ir žmogui amžiams užkoduotos istoriniuose žemėlapiuose, kurių šiame leidinyje – ne vienas šimtas. Unikalūs žemėlapiai surinkti Švedijos ir Vokietijos archyvuose, ir Lietuvoje spausdinami pirmą kartą. Nemažą šio darbo dalį apima tyrinėjimai, kurių tikslas atskleisti, kaip istoriškai besivystančios deltos vandenys formavo ir keitė pamario miestelių ir kaimų gyvenimą.

Žvejų kaimai kūręsi salose ar ant marių kranto, vystantis deltai atsidūrė toli nuo marių ir savo žvejybos vietų. Besikeičianti delta labai įtakojo žmonių gyvenimą. Vieni atsisakę žvejybos, užsiėmė laivininkyste, krovinių pervežimais, kiti ėmėsi daržovių auginimo, šieno ir nendrių verslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius