-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojo Haruki Murakami gyvenimas: 10 intriguojančių faktų

Japonijos autorius Haruki Murakami yra ne tik vienas populiariausių pasaulio rašytojų. Jis taip pat yra nepaprastai paslaptingas ir vengiantis dėmesio žmogus. Jau net nereikia kalbėti apie tai, kad interviu jis duoda itin retai. Ką žinome apie šį mistikos meistrą?
Haruki Murakami knyga
Haruki Murakami knyga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į šį klausimą bando atsakyti portalas „What Culture“, kuris siūlo susipažinti su įdomiais H.Murakami gyvenimo faktais.

1. Knygos rašymo procesas gali būti ilgas ir sudėtingas. Šis kūrybinis darbas reikalauja daug redagavimo, įvairių siužeto gijų supynimo ir taiklių žodžių parinkimo bei simbolių, kurie kurtų pasakojimo atmosferą. Vieną kartą H.Murakami knygos rašymą yra palyginęs su kompiuterinių žaidimų programavimu.

„Kartais, kuomet rašau, jaučiuosi lyg vienu metu būčiau ir kompiuterinio žaidimo dizaineris, ir žaidėjas. Aš sukuriu programą, kurioje kairė ranka nežino, ką veikia dešinė“, – yra sakęs rašytojas.

2. Paklaustas, kaip jis jaustųsi, jei vienas iš jo romanų būtų ekranizuotas, H.Murakami įvardijo režisierius, kurie tai padarytų geriausiai. Pasak rašytojo, jo knygas geriausiai filmais paverstų Davidas Lynchas arba Woody Allenas.

Nepaisant to, H.Murakami romaną „Norvegų giria“ ekranizavo Vietnamo filmų kūrėjas Tranas Anhas Hungas. Filmas išleistas 2010 metais.

3. H.Murakami gyvenimas yra itin rutiniškas ir pasižymi griežta dienotvarke. Jis yra sakęs, kad miegoti eina 21 val., o keliasi 4 val. ir tai daro be žadintuvo.

Per dieną Japonijos autorius rašymui skiria penkias arba šešias valandas. Be viso to, jis itin rūpinasi savo sveikata – laikosi griežtos mitybos dietos, bėgioja ir plaukioja.

4. Paklaustas, ar jo sapnai yra tokie pat vaizdingi, kaip ir aprašomi knygose, H.Murakami prisipažįsta, kad neprisimena savo sapnų. Tačiau pastaraisiais metais rašytoją kankina pasikartojantys košmarai.

„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Haruki Murakami
„Scanpix“ nuotr./Rašytojas Haruki Murakami

5. Niekam nėra didelė paslaptis, kad H.Murakami yra didelis muzikos gerbėjas. Tuo galima įsitikinti skaitant jo knygas, kuriose dominuoja džiazas arba klasikinė muzika.

Viename interviu H.Murakami teigė, kad namuose turi apie 10 tūkst. plokštelių kolekciją, tačiau tiksliai nežino tikro jų skaičiaus.

H.Murakami gyvenimas yra itin rutiniškas ir pasižymi griežta dienotvarke.

6. Pirmas garso įrašas, kurį nusipirko H.Murakami, buvo JAV atlikėjo Gene'o Pitney plokštelė „The Many Sides“. Šį albumą autorius nusipirko, kuomet jam buvo 13 metų.

H.Murakami taip dažnai klausėsi šios plokštelės, jog ši greitai susidėvėjo ir jam teko nusipirkti dar vieną jos kopiją.

7. Dar prieš pradėdamas rašytojo karjerą H.Murakami į japonų kalbą išvertė daug knygų. Viena jam svarbiausių yra F.Scotto Fitzgeraldo romanas „Didysis Getsbis“. Šios knygos recenziją galite skaityti čia.

8. Studijuodamas Tokijuje, Wasedos universitete, H.Murakami buvo didelis kino filmų gerbėjas. Rašytojas yra prisipažinęs, kad per vienerius studijų metus yra peržiūrėjęs daugiau nei 200 kino filmų.

Turbūt nereikia stebėtis, kodėl šio autoriaus knygų siužetai primena kino filmų scenarijus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Haruki Murakami
AFP/„Scanpix“ nuotr./Haruki Murakami

9. Vienas ryškiausių simbolių H.Murakami kūryboje yra katės. Rašytojas 1989 metais publikuotoje esė prisipažino, kad per savo gyvenimą yra laikęs daugiau nei 10 kačių, tačiau jo namuose nei viena katė negyvena jau nuo 1974 metų.

Toje pačioje esė H.Murakami teigė, kad vieną katę jam yra padovanojęs Japonijos rašytojas Ryu Murakami.

10. H.Murakami savo kūryba įtraukia į tikrovišką, tačiau tuo pačiu ir magišką pasaulį. Tačiau atsitinka ir taip, kad jo aprašytas pasaulis virsta realybe.

Vienoje iš savo knygų rašytojas mini „Delfino“ pavadinimo viešbutį, kuris atsidarė po knygos pasirodymo. Su juo taip pat yra susisiekusi šeima, kuri tikino, kad jų tarpe yra Aomamė. Būtent toks vardas figūravo trilogijoje „1Q84“, o H.Murakami šį vardą buvo sugalvojęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius