Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romanas apie paslaptingą žmogaus širdį

Lietuviškai pasirodė naujas garsios prancūzų rašytojos Amélie Nothomb romanas „Plak, širdie“, iš prancūzų kalbos vertė Liucija Baranauskaitė-Černiuvienė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.
Amélie Nothomb romanas „Plak, širdie“, viršelio dailininkė Milena Liutkutė-Grigaitienė
Amélie Nothomb romanas „Plak, širdie“, viršelio dailininkė Milena Liutkutė-Grigaitienė / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

„Šiame romane veikia moterys: Diana ir jos motina, pavydžioji Mari, Diana ir jos draugė, lipšnioji Elizabeta, Diana ir jos dėstytoja, savanaudė Olivija, Diana ir jos sesuo, motinos labiau mylima Selija. Jas priešina konkurencija ir vienija moteriškas solidarumas. Jų pasaulis sudėliotas iš kasdienybės stereotipų: grožis, pinigai, profesija, sėkmė – taip įsivaizduojama laimė. O jais naudojantis meistriškai atskleidžiama tai, kas iš tiesų slypi po šia išorine gerove“, – rašoma pranešime.

Diana būtų laikiusi save Pelene. Deja, jai skaudžiai pavydėjo ne nuožmi pamotė, o tikroji motina, vystanti gražuolė Mari. Tačiau Diana išmoko tvirtybės. Įsiminusi Alfredo de Musset eilėraščio žodžius „Plak, širdie, tavy juk slypi dvasia“, ji ryžosi studijuoti kardiologiją ir siekti karjeros. „Daugiau nei dvidešimt metų stebiu širdį, o ji vis paslaptingesnė ir didingesnė“, – sako pagrindinė romano herojė Diana.

Belgų kilmės prancūzų rašytoja gimė 1967 m. Japonijoje. Tolimieji Rytai, kur ji praleido vaikystę, padarė jai didelę įtaką. 1992 m. išleidusi pirmąją knygą „Žudiko higiena“, kasmet, kaip ir buvo pasižadėjusi, ji parašo po romaną. Už garsiausiąjį savo romaną „Baimė ir drebėjimas” 2000 m. autorė buvo apdovanota Prancūzų akademijos premija. Jos romanai trumpi, lengvai ir maloniai skaitomi, kūriniuose vyrauja gyvas dialogas ir netrūksta humoro.

Intelektualioji rašytoja visada stebina savo išradingumu ir drąsa, įdomiai suregztais siužetais, netikėtomis idėjomis. A.Nothomb romanai išversti į 40 pasaulio kalbų. Neabejotina, kad tai – vienas įdomiausių ir žymiausių šiuolaikinių Prancūzijos rašytojų.

Nemažai šios rašytojos kūrinių yra pasirodę ir lietuvių kalba. Didelio susidomėjimo susilaukė „Keistojoje kolekcijoje“ publikuotos knygos – „Tikrinių vardų žodynas“, „Gyvsidabris“, „Baimė ir drebėjimas“. Ne mažiau vertinamos ir kitos – „Pasikėsinimas“, „Alkio biografija“. Savo naujausiame romane „Plak, širdie“ rašytoja kalba apie jaunos motinos pavydą pirmagimei dukrai ir pasakoja, kaip klostosi motiniškos meilės nepatyrusios dukros gyvenimas. Pasirinktas stilius – lakoniškas, primenantis pasaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius