Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Salmanas Rushdie: žmonės nėra labai mieli. Mes turime problemų

Vienas pagrindinių, daugiausia dėmesio sulaukiančių Frankfurto knygų mugės renginių – „Literature Gala“, vykstantis šeštadienį vakare. Jame dalyvauja didžiausios mugės žvaigždės, ir šiemet tarp jų – ir garsus rašytojas Salmanas Rushdie.
Susitikimas su S.Rushdie
Susitikimas su S.Rushdie / Audriaus Ožalo / 15min nuotr.

Šeštadienį kartu su juo renginyje dalyvavo ir garsi paauglių rašytoja Cornelia Funke, australų istorikas Christopheris Clarkas, Izraelio aktyvistė Lizzie Doron, daugybe premijų apdovanotas vokiečių rašytojas Thomas Hettche bei tremtyje gyvenantis iraniečių rašytojas Amiras Gudarzi. Tačiau, žinoma, pagrindinis ažiotažas buvo kilęs dėl S.Rushdie dalyvavimo šiame renginyje.

Salmanas Rushdie penktadienį jau surengė spaudos konferenciją, kurioje kalbėjo apie kitų metų pavasarį pasirodysiančią naują knygą „The Knife“, tai, kaip jautėsi po praėjusiais metais įvykdyto užpuolimo („akivaizdu, kad tai buvo sunkūs metai“), „Hamas“ įvykdytą išpuolį bei Izraelio atsaką (S.Rushdie sakė, kad jam kelia siaubą, ką padarė „Hamas“, tačiau nerimą kelia ir tai, ką atsakydamas į šias žudynes gali padaryti B.Netanyahu).

S.Rushdie ilgus metus turėjo slapstytis dėl Irane jam paskelbtos fatvos, tačiau iki šiol jis tvirtina, kad rašytojai neturi bijoti, kad jie turi teisę rašyti, ką nori. Todėl ir į klausimą, ar nebijo, kad jaunieji rašytojai nedrįs paliesti tam tikrų temų dėl spaudimo, visuomenės nuomonės, prisiminė savo „Šėtoniškąsias eiles“, kurios, nepaisant grasinimų, buvo išleistos visame pasaulyje. „Kalbant apie temas, kurias jaunieji rašytojai turėtų ar neturėtų liesti, manau, kad jie turėtų rašyti apie visus dalykus, be jokių apribojimų. Vienintelė sąlyga – daryti tai gerai“, – sakė jis.

Rašydamas apie istoriją, rašo apie dabartį

15min susisiekus su mugės organizatoriais dėl galimybės susitikti su S.Rushdie, buvo kategoriškai atsakyta, kad tai nebus įmanoma. Tai visiškai nestebina, matant, kokios saugumo pajėgos yra skiriamos šiam rašytojui ir kaip visa apsauga signalizuoja, kad knygų mugėje, kurioje šiaip jau vyrauja gana atsipalaidavusi atmosfera, šiuo atveju juokų nėra.

Visgi „Deutsche Welle“ pavyko trumpam pamatyti S.Rushdie, kuris pokalbio metu daugiausia pasakojo apie savo naują romaną „Pergalės miestas“, nukeliantį mus į XV amžiaus Indiją. Tiesa, jis sakė, kad nors rašo apie praeitį, iš dalies jis rašo ir apie tai, kas vyksta dabar. „Jei rašote apie istoriją, tam tikra prasme rašote ir apie dabartį, nes kai žvelgiame į praeitį, matome tai, kas mus domina, mūsų pačių rūpesčius, atsispindinčius ankstesniais laikais“, – sakė jis.

Rašytojas kalbėjo ir apie tai, kad stebėtina, jog daugybėje pasaulio šalių diktatoriai bijo poetų, nes „rašytojai neturi kariuomenių“. Kalbėdamas apie karą jis sakė, kad dabar ypatingas vaidmuo atitenka žurnalistams, kad šie plintant gausybei netikrų naujienų, sugebėtų pateikti faktus.

Literatūra problemų neišsprendžia

Šeštadienį vykusio susitikimo metu ir vėl buvo griebtasi ypatingo saugumo priemonių. Ir vėl buvo griežti patikrinimai, įėjimo sąlygos. Kalbinant S.Rushdie ant scenos buvo išsirikiavę apsaugininkai, o salėje, skirtingai nuo to, kaip vyko pokalbiai su kitais rašytojais, buvo ne pritemdytos, o įjungtos visos šviesos.

Žmonės, pirkę bilietus į šį susitikimą vien dėl galimybės pamatyti S.Rushdie, galėjo likti ir nusivylę, nes jis kalbėjo vos kiek daugiau nei penkiolika minučių.

Reikia pasakyti, kad S.Rushdie, ne kartą pabrėžęs, kaip džiaugiasi sugrįžęs, iš tiesų atrodo itin pakilios nuotaikos, ir viso susitikimo metu laidė sąmojus, salei plyštant juokais.

Dažnai jis yra klausiamas to, kokia yra literatūros reikšmė, kokia jos paskirtis šiais laikais, ir S.Rushdie visada yra skeptiškas, sakydamas, kad nepervertina jos svarbos, – karuose kariauja kariuomenės, o rašytojai gali pateikti problemų suvokimą, platesnį pasaulio vaizdą. Šiame renginyje jis irgi sakė, kad literatūra gali suteikti tik „laikiną palengvėjimą, problemų nagrinėjimą“.

Skeptiškai jis buvo nusiteikęs ir žmonijos atžvilgiu, sakęs, kad „kartais mes galime būti labai išmintingi, tačiau dažnai atskleidžiame ir savo tamsiąją pusę“. Kodėl? „Todėl, kad mes nesame labai mieli. Mes turime problemų“, – kaip visuomet, lakoniškai ir taikliai atsakė S.Rushdie.

Apie naująjį romaną, kuris dažnai apibūdinamas kaip feministinis, S.Rushdie sakė, kad jis augo labai moteriškoje aplinkoje, tad tai neturėtų stebinti. Taip pat kalbėjo apie tai, kad XIV–XV amžiuose, kuriuose ir vyksta jo romano veiksmas, moterys turėjo gerą vietą visuomenėje, jos galėjo įgyti išsilavinimą, joms nebuvo užkirstas kelias dirbti jokių darbų.

Sekmadienį Frankfurte jam bus įteikta šios knygų mugės taikos premija, ir šiame renginyje dėl saugumo reikalavimų galės dalyvauti tik kviestiniai svečiai. Paklaustas, apie ką kalbės ten, S.Rushdie vėlgi atsakė labai lakoniškai: „Tai taikos premija, tad kalbėsiu apie taiką.“

„Aš sumuštas, bet laikausi gerai“, – viešnagės Frankfurte metu sakė S.Rushdie, ir susitikimai su juo liudija, kad jis išties visu pajėgumu grįžo į kūrybinį gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius