Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė „Booker“ literatūros premija skirta už romaną hindi kalba

Indų rašytoja Geetanjali Shree ir amerikiečių vertėja Daisy Rockwell pelnė prestižinę tarptautinę „Booker“ literatūros premiją už hindi kalba parašytą romaną „Smėlio kapas“ (Ret Samadhi).
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

Tai pirmas romanas viena iš indų kalbų, apdovanotas šia premija.

Prestižinė 50 tūkst. svarų (59 tūkst. eurų) premija skiriama skiriama pasauliniams grožinės literatūros kūriniams, kurie buvo išversti į anglų kalbą. Šią premiją autorius dalinasi su vertėju.

Romano veiksmas vyksta šiaurės Indijoje. Jis pasakoja apie 80-metę moterį, kuri susiduria su savo neišspręsta trauma, patirta paauglystėje per 1947 metų Indijos padalijimą.

Ekspertai gyrė šią „knygą, kuri yra įtraukianti, juokinga ir labai originali, kartu būdama svarbiu ir savalaikiu protestu prieš destruktyvų sienų ir ribų poveikį – ar tai būtų (sienos) religijoje, šalyje ar tarp lyčių“.

Teisėjų komisijos pirmininkas Frankas Wynne'as sakė, kad šis romanas yra kupinas „veržlumo, gyvenimo, jėgos ir aistros“.

Tai jau trečias Naujajame Delyje gyvenančios G.Shree romanas ir pirmas, išleistas Jungtinėje Karalystėje.

1957 metais gimusios rašytojos darbai yra verčiami į anglų, prancūzų, vokiečių, serbų ir korėjiečių kalbas.

„Tai ne tik apie mane kaip asmenybę“, – sakė G.Shree.

„Aš atstovauju kalbai ir kultūrai, todėl šis pripažinimas leidžia geriau pažvelgti į visą hindi literatūros pasaulį ir visą Indijos literatūrą“, – kalbėjo „Booker“ premijos laureatė.

JAV Vermonto valstijoje gyvenanti D.Rockwell iš hindi ir urdu kalbų yra išvertusi keletą klasikinių XX amžiaus romanų.

„Smėlio kapas“, kuris angliškai pavadintas „Tomb of Sand“, buvo „sunkiausia iš mano verstų knygų dėl eksperimentinės Sh.Geetanjali rašymo manieros ir jos unikalios kalbos“, sakė vertėja.

1969 metais gimusi D.Rockwell yra dailininkė ir rašytoja, verčianti tik moterų rašytojų darbus, nes, pasak jos, yra „persisotinusi vyriškų požiūrių, neapykantos moterims“.

Į šią premiją, kurios laureatai buvo paskelbti ketvirtadienio vakarą Londone, taip pat pretendavo Nobelio literatūros premijos laureatė lenkų rašytoja Olga Tokarczuk, argentinietė Claudia Pineiro ir norvegas Jonas Fosse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius