-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„The Washington Post“: dešimt geriausių 2021 metų knygų

Metams artėjant į pabaigą įvairūs pasaulio žiniasklaidos leidiniai pradeda skelbti, jų manymu, geriausias metų knygas. Tokį dešimtuką jau skelbia „The Washington Post“. Pažvelkime į šiuos kūrinius.
Skaitymas (asociatyvi nuotr.)
Skaitymas (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Leidinio sudarytame sąraše rasime penkias grožinės literatūros ir penkias negrožinės literatūros knygas. Sąraše yra lietuvių skaitytojams pažįstamų autorių, kurių kūrybą galima rasti ir lietuvių kalba.

15min taip pat rengia geriausių knygų rinkimus. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis ir atiduoti savo balsą galite čia. Šiemet savo balsą galima atiduoti ir už knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigtą nominaciją.

„The Afghanistan Papers: A Secret History of the War“

Knygos viršelis/Knyga „The Afghanistan Papers: A Secret History of the War“
Knygos viršelis/Knyga „The Afghanistan Papers: A Secret History of the War“

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai amerikiečių pajėgos pasitraukė iš Afganistano, šalį užėmė Talibano kovotojai. Specialistai stebėjosi, kaip gretai talibai perėmė šalies kontrolę į savo rankas. Šioje negrožinės literatūros knygoje „The Washington Post“ tyrimų žurnalistas Craigas Whitlockas pasakoja, kodėl Afganistano subyrėjimas buvo neišvengiamas – jis analizuoja dokumentus ir viešus politikų pasisakymus bei galiausiai prieina prie išvados, kad amerikiečių politiniai lyderiai jau anksčiau žinojo apie laukiantį pralaimėjimą, tačiau tai neigė prisidengdami šypsenomis. Tai knyga, kuri sudėlioja taškus ant reikiamų raidžių ir iš esmės analizuoja Afganistano situaciją šiandien ir kaip iki to buvo prieita.

„All That She Carried“

Knygos viršelis/Knyga „All That She Carried“
Knygos viršelis/Knyga „All That She Carried“

Harvardo universiteto profesorė Tiya Miles šioje knygoje kalba apie juodaodžių gyvenimą Jungtinėse Valstijose. Kaip sako „The Washington Post“, tai pasakojimas, kuris užpildo spragas ir kelia drąsias idėjas apie Amerikos istoriją, afroamerikiečių patirtis bei paties žmogaus gebėjimą mylėti gniuždančios beprotybės akivaizdoje. Kūrinys pelnė garbingą JAV Nacionalinę knygų premiją, pateko į leidinio „Kirkus Reviews“ teikiamos premijos finalą. Tarp geriausių knygų šį kūrinį renka ne tik „The Washington Post“, bet ir „Publishers Weekly“.

„Crossroads“

Knygos viršelis/Knyga „Crossroads“
Knygos viršelis/Knyga „Crossroads“

Knygos anotacijoje sakoma, kad šis kūrinys geriausiai atspindi rašytojo Jonathamno Franzeno talentą. Šis autorius meistriškai, pasitelkdamas humorą ir skvarbų žvilgsnį į kasdienius dalykus, savo kūriniuose kalba apie šių dienų Ameriką. Šio romano istorija sukasi aplink Čikagos priemiesčio protestantų bažnyčios pastoriaus padėjėją, kuris yra pavargęs nuo savo pavydo ir neištikimybės. Atsispyręs nuo šios šeimos krizės, autorius knygą paverčia tarsi neišsprendžiamų etinių gyvenimo klausimų tyrimu.

„Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“

Knygos viršelis/Knyga „Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“
Knygos viršelis/Knyga „Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty“

Negrožinės literatūros kūrinys apie garsiąją amerikiečių Sacklerių šeimą, valdančią farmacijos bendroves ir siejamą su galimai priklausomybes sukeliančio vaisto nuo skausmo kūrimu. Rašytojas ir žurnalistas Patrickas Raddenas Keefe‘as šią knygą rašė remdamasis pokalbiais su daugiau nei 200 žmonių, tyrinėjo vidinius farmacijos įmonių dokumentus, teismo sprendimus. Šioje knygoje jis ne tik kalba apie kilusį skandalą, tačiau ir pasakoja apie pačius Sacklerius kaip asmenybes – turint omenyje, kad jie nesutiko bendradarbiauti rašant knygą, intriguoja, kokius jų portretus joje pasakoja autorius.

„Gold Diggers“

Knygos viršelis/Knyga „Gold Diggers“
Knygos viršelis/Knyga „Gold Diggers“

Debiutinis amerikiečių rašytojos Sanjena Sathian kūrinys, kuris netrukus turėtų tapti televizijos serialu. Tai knyga apie amerikietį indų kilmės imigrantą, kuris stengiasi išpildyti į jį nukreiptus šeimos ir kitų artimųjų lūkesčius. Vieną dieną Neilas Narajanas sužino, kad jo kaimynė užsiima alchemija ir tai gali tapti jo galimybe sužibėti dabartiniame pasaulyje. Kaip rašo „The Washington Post“, tai, kaip knygos autorė geba senovinę magiją įpinti į šiuolaikinio gyvenimo istoriją, yra tikras literatūrinis stebuklas.

„Klara ir Saulė“

Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“
Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“

Tai naujausias Nobelio literatūros premijos laureato Kazuo Ishiguro romanas. Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai kūrinys apie vienatvę, empatiją, pasiaukojimą, autentiškumą, tikėjimą ir staigiai besikeičiantį pasaulį. Jo centre iškyla pamatinis klausimas – ką mums, žmonėms, reiškia mylėti? Romanas pretendavo į „Booker“ premiją ir jau pasiekė lietuvių skaitytojus. Į lietuvių kalbą jau yra išverstas ne vienas K.Ishiguro romanas – „Dienos likučiai“ („The Remains of the Day“), „Neleisk man išeiti“ („Never let me go“), „Plūduriuojančio pasaulio menininkas“ („An Artist of the Floating World“), „Palaidotas milžinas“ („The Buried Giant“).

„The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“
Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Amerikiečių rašytojos Honoree Fanonne Jeffers knyga pateko tarp JAV Nacionalinės knygų premijos finalisčių. Tai pasakojimas apie santykį tarp dabartinio pasaulio ir to, kurio sunkiomis sąlygomis plantacijose dirbo vergai. „The Washington Post“ pastebi, kad ši 800 puslapių apimtiems knyga iš tiesų yra kalnas, į kurį skaitytojui reikia įkopti, tačiau pasiekus šią viršūnę atsiveria kitoks supratimo apie Ameriką peizažas. Tiesa, verta paminėti, kad šis romanas yra autorės debiutinis kūrinys.

„Matrix“

Knygos viršelis/Knyga „Matrix“
Knygos viršelis/Knyga „Matrix“

Dar vienas grožinės literatūros kūrinys, kuris pateko į JAV Nacionalinės knygų premijos finalą. Šį kartą ir lietuvių skaitytojams pažįstama Lauren Groff knygoje skaitytoją nukelia į XII amžių ir pasakoja istoriją apie septyniolikmetę Mariją – tikrą istorinę asmenybę – ir jos pastangas atgaivinti nykstantį vienuolyną. Skaičiusieji autorės knygą „Moiros ir Furijos“ („Fates and Furies“), kuri yra išversta ir į lietuvių kalbą, naujame kūrinyje išvys visai kitokį rašytojos kūrybinį veidą.

„Somebody’s Daughter“

Knygos viršelis/Knyga „Somebody’s Daughter“
Knygos viršelis/Knyga „Somebody’s Daughter“

Tai skausminga, atvira ir sukrečianti prisiminimų knyga, kurioje Ashley C.Ford pasakoja savo gyvenimo istoriją, o pagrindine pasakojimo ašimi tampa jos tėvas – žmogus, kuris uždaromas į kalėjimą. Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai pasakojimas, kuris atveria kitokio pasaulio vaizdą: kaip maža juodaodė mergaitė Indianoje patiria sunkią vaikystę, tačiau nepaisydama visų kilusių iššūkių, leidžiasi į savęs pažinimo kelionę.

„Under a White Sky: The Nature of the Future“

Knygos viršelis/Knyga „Under a White Sky: The Nature of the Future“
Knygos viršelis/Knyga „Under a White Sky: The Nature of the Future“

Amerikiečių žurnalistė, rašytoja, Pulitzerio premijos laureatė Elizabeth Kolbert šioje knygoje ji siūlo pažvelgti į pasaulį tokį, kokį mes kuriame šiandien. Šioje negrožinės literatūros knygoje autorė derina keliones, mokslą, technologijas ir aplinkosaugą – pavyzdžiui, pasakoja apie biologus, kurie bando išsaugoti rečiausią žuvį pasaulyje, taip pat Australijos mokslininkus, kuriančius šylančiame Žemės klimate galintį išgyventi koralą. Šią knygą tarp rekomenduojamų įtraukia JAV prezidentas Barackas Obama ir „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius