Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trumpasis tarptautinės „Man Booker“ premijos sąrašas: dominuoja rašytojos ir vertėjos moterys

„Man Booker“ komisija paskelbė šio prestižinio literatūrinio apdovanojimo tarptautinės kategorijos trumpąjį šešių knygų sąrašą, kuriame dominuoja rašytojos ir vertėjos moterys.
Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, visas šešias trumpojo premijos sąrašo knygas išvertė vertėjos moterys, o parašė šešios moterys ir vienas vyras. Leidinys pastebi, kad tiek moterų autorių ir vertėjų dar nebuvo patekusių į trumpąjį sąrašą per visą tarptautinės „Man Booker“ premijos teikimo istoriją.

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ premija teikiama kiekvienais metais už knygą, išverstą į anglų kalbą ir išleistą Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje. Šis prizas išsiskiria dėmesiu vertėjams – 50 tūkst. svarų sterlingų siekianti premija dalijama perpus ir atitenka knygos autoriui ir kūrinį į anglų kalbą išvertusiam vertėjui. Po 1000 svarų sterlingų atitenka knygoms, kurios patenka į literatūrinio prizo trumpąjį sąrašą, kurį sudaro šeši kūriniai.

Šiemet trumpojo sąrašo knygos sudarytos atrinkus kūrinius iš 108 knygų, kurios buvo išverstos į anglų kalbą iš 25 užsienio kalbų. Į trumpąjį sąrašą pateko kūriniai, versti iš penkių užsienio kalbų – arabų, prancūzų, vokiečių, ispanų ir lenkų.

Pernai premiją laimėjusios rašytojos iš Lenkijos Olgos Tokarczuk knygos „Bėgūnai“ pardavimai per pirmą mėnesį nuo laimėto tarptautinio „Man Booker“ prizo augo 692 proc., ši knyga šiemet bus išleista ir lietuvių kalba. Beje, O.Tokarczuk tapo pirmąja rašytoja iš Lenkijos, kuri pelnė šią premiją, o šiemet jos knyga „Drive Your Plow Over the Bones of the Dead“ taip pat pateko į trumpąjį premijos sąrašą.

Į trumpąjį tarptautinės „Man Booker“ premijos sąrašą taip pat pateko rašytojos iš Omano Jokhos Alharthi knyga „Celestial Bodies“, pasakojanti apie gyvenimo pokyčius Omane, autorės iš Prancūzijos Annie Ernaux knyga „The Years“, pasakojanti apie 1941–2006 metais įvykusias rašytojos patirtis. Taip pat rašytojos iš Vokietijos Marion Poschmann tarptautinis bestseleris, jau laimėjęs Berlyno literatūrinį apdovanojimą, „The Pine Islands“, Čilės rašytojos Alia Trabucco Zeran pasakojimas „The Remainder“.

Vienintelis rašytojas vyras šiame sąraše – autorius iš Kolumbijos Gabrielis Vasquezas su knyga „The Shape Of The Ruins“.

Literatūrinio prizo laureatas bus paskelbtas gegužės 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius