-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 16

Koncertas Louiso Lewandowskio 200-osioms ir Vilniaus Gaono 300-osioms gimimo metinėms

Rugsėjo 18 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje rengiamas koncertas „Dviejų epochų pokalbis“, skirtas kompozitoriaus Louiso Lewandowskio 200-osioms ir Vilniaus Gaono 300-osioms gimimo metinėms. Louiso Lewandowskio, Mykolo Treščenkino ir Ohado Ben-Ari kūrinių programą šia proga atliks Juozo Manto Jauniškio diriguojami Lietuvos kamerinis orkestras, choras „Brevis“, kantorius Isidoro Abramowiczius (Vokietija) ir vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur. Koncertas rengiamas su Baroko operos teatru, koncertą remia „Geros valios fondas“, Vokietijos ambasada Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.
LKO smuikai
LKO smuikai / Dmitrij Matvejev nuotr.

2021 m. pasauliui minint vieno žymiausių žydų sakralinės muzikos kompozitoriaus Louiso Lewandowskio 200-ąsias gimimo metines, Berlyno Pestalozzistrasse sinagogos iniciatyva rengiamas tarptautinis projektas „Integral Lewandowski“. Jis skirtas šios muzikos kūrėjo, reformatoriaus L. Lewandowskio kūrybos įamžinimui ir pasaulinei jos sklaidai. Koncertų cikle dalyvauja įvairių Europos šalių chorai ir orkestrai: Erico Ericsono kamerinis choras (Stokholmas), Ščecino filharmonijos orkestras, RIAS kamerinis choras (Berlynas), Hanoverio operos teatro orkestras ir choras bei kiti kolektyvai.

„2020 m. Lietuva minėjo Vilniaus Gaono Elijo Ben Saliamono Zalmano 300-ąsias gimimo metines, tačiau dėl pasaulį užklupusios pandemijos dauguma šiai progai skirtų renginių buvo perkelti į 2021 metus. Rugsėjo 18 d. koncertas „Dviejų epochų pokalbis“ Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje jungia Vilniaus Gaono (g. 1720 04 23) ir Louiso Lewandowskio (g. 1821 04 23) šimtmečių jubiliejus ir skiriamas pagerbti dvi iškilias žydų kultūros asmenybes, gimusias tą pačią dieną, prisiminti Lietuvos žydų istoriją ir suartinti istoriškai persipynusias tautas“, – sako renginio iniciatorius, dirigentas Juozas Mantas Jauniškis.

Vakaro programoje – Louiso Lewandowskio giesmės, kompozitoriaus Josepho Nesso pritaikytos simfoniniam orkestrui. Priminsime, kad L. Lewandowskis gimė Prūsijoje, beveik visą gyvenimą praleido Berlyne. Lewandowskis dirbo kantoriumi, chorų vadovu Berlyno sinagogose. 1864 m. reformuotoji Berlyno žydų bendruomenė užsakė jam kūrinį Naujosios sinagogos atidarymui (1866). Taip Lewandowskis pelnė karališkojo muzikos vadovo titulą ir tapo pagrindiniu šios sinagogos kantoriumi. Savo kūryboje Lewandowskis senąsias, tradicines hebrajų melodijas praturtino XIX a. muzikinės kalbos elementais, harmonija, kartu nekeisdamas, neužgoždamas muzikos žydiškos dvasios. Jo meistriški kūriniai, pasižymintys paprastumu ir gilia religine nuotaika, buvo naujas žodis to meto žydų sakralinėje muzikoje. Daugelis kompozitoriaus mokinių tapo žymiais kantoriais. Su bendraminčiais Lewandowskis įkūrė draugiją senyvo amžiaus ir nepasiturintiems muzikantams.

Koncerte taip pat skambės jauno Lietuvos kompozitoriaus Mykolo Treščenkino kūrinys „Dedikacija Gaonui“, skirtas Vilniaus Gaono Elijo Ben Saliamono Zalmano 300-osioms gimimo metinėms. „Viename konkurse mane sužavėjo Mykolo sukurtas „Pater noster“, jo muzikinė kalba, harmonija. Ruošdamas šį projektą, ieškojau muzikinės sąsajos tarp dviejų minėtų jubiliejų ir pasiūliau M. Treščenkinui sukurti simfoninį paveikslą, skirtą Vilniaus Gaonui“, – apie šio kūrinio atsiradimą pasakojo programos dirigentas J.M.Jauniškis.

Lietuvos žydų genocido aukų atminties dienos proga į programą įtrauktas ir kompozitoriaus Ohado Ben-Ari „Requiem“. Pats autorius apie 2018 m. Hamburgo simfoninio orkestro užsakymu sukurto „Requiem“ atlikimą Vilniuje sako: „Jaudinuosi laukdamas savo „Requiem“ premjeros Vilniuje. Nebuvau Lietuvoje nuo Čiurlionio pianistų konkurso, kuriame dalyvavau. Iš to laiko saugau puikius prisiminimus ir labai norėčiau kada nors sugrįžti į gražųjį Vilnių. O dabar, nors ir nebūsiu tarp jūsų asmeniškai, šiame koncerte mane jausite per muziką.“

Atskirai verta pristatyti koncerte dalyvausiantį kantorių. Isidoro Abramowiczius yra kantorių mokyklos Abrahamo Geigerio koledže (Potsdamo universitetas) direktorius ir Berlyno Pestalozzistrasse sinagogos kantorius. Gimė 1972 m. Buenos Airėse, studijavo fortepijoną, dainavimą ir choro dirigavimą Buenos Airių nacionaliniame universitete. Atvykęs į Vokietiją pradėjo studijuoti žydų religinę muziką minėtame Abrahamo Geigerio koledže Potsdame. I. Abramowiczius penkerius metus buvo kantoriumi (chazanu) Švedijoje, Didžiojoje Stokholmo sinagogoje, kartu aktyviai dalyvaudamas žydų bendruomenės veikloje. 2019 m. Berlyno žydų bendruomenė pasiūlė I. Abramowicziui dirbti pagrindiniu Pestalozzistrasse sinagogos kantoriumi, taip pat nagrinėti, atlikti ir išsaugoti Louiso Lewandowskio muzikinį paveldą. I. Abramowiczius daug koncertuoja visame pasaulyje, atlikdamas ne tik sakralinę muziką, bet ir, pavyzdžiui, Argentinos tango kartu su Vienos tango kvintetu.

Louiso Lewandowskio 200-osioms ir Vilniaus Gaono 300-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas „Dviejų epochų pokalbis“ vyks rugsėjo 18 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Primename, kad galimybių pasas Filharmonijos koncertuose yra būtinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius