Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 20

Legendiniam gitaristui Carlosui Santanai – 75

Šiandien, liepos 20-ąją, visame pasaulyje žinomas gitaristas Carlosas Santana švenčia 75-ąjį jubiliejų. Anot „Deutsche Welle“ publikacijos, ikoniškasis JAV muzikantas – vėl aktualus ir ne vien dėl dainų „Oye Como Va“ ir „Black Magic Woman“.
Carlosas Santana
Carlosas Santana / Imago / Scanpix nuotr.

Legendinis gitaristas ir dainininkas netikėtai sugrįžo 1999 m., būdamas 52 metų, išleidęs aštuonis „Grammy“ pelniusį albumą „Supernatural“. Tai ne tik vienas sėkmingiausių Carloso Santanos albumų, bet ir vienas geriausiai parduodamų įrašų visame pasaulyje.

Vis dėlto tai tik vienas akcentas iš ilgametės ir turiningos 75-erių muzikanto karjeros.

Kaip anksčiau rašė 15min, liepos 5 d. C.Santana per koncertą Mičigane nugriuvo ant scenos. Kaip pranešė jo komanda, sveikatos sutrikimą sukėlė karščio išsekimas ir dehidratacija. Tad C.Santana atidėjo 6 koncertus.

Didžiausios C.Santanos įtakos

Nors C.Santana išgarsėjo grodamas bliuzą gitara, pirmasis jo instrumentas iš tiesų buvo smuikas, pasakojimą pradėjo „Deutsche Welle“.

Jis taip pat klausėsi ankstyvosios JAV rokerio Ritchie Valenso muzikos, kuris geriausiai žinomas dėl meksikietiškų šaknų ir roko ritmo derinimo 1958-ųjų hite „La Bamba“. C.Santana nežinojo, kad jis, kaip ir R.Valensas, taip pat taps lotynų muzikos paveikto roko pradininku.

Tarp kitų jo „muzikinių stabų“ buvo tokios gitaros legendos, kaip B.B.Kingas, T.B.Walkeris, Ray'us Charlesas ir Johnas Lee Hookeris. Jų įtaka iki šiol jaučiama C.Santanos muzikoje.

Galiausiai gitaristo šeima persikėlė į San Fransiską, Kaliforniją. Čia jis baigė vidurinę mokyklą, tačiau aukštojo mokslo nesiekė. C.Santana prisidurdavo dirbdamas paprastus darbus, kaip antai indų plovėjo, be to, niekada nepraleisdavo progos groti kokioje nors grupėje.

Ir štai, 7-ajame dešimtmetyje kilęs kontrkultūros judėjimas padarė įtaką ir C.Santanai. Anuomet formavosi jo skonis bei politinės pažiūros.

„Mahatma Gandhis, Malkolmas 10-asis, Martinas Lutheris Kingas, Che Guevara, Motina Teresė – jie vadovavo sąžinės revoliucijai“, – kartą apie tą laikotarpį sakė C.Santana. Jis taip pat mini „The Beatles“, „The Doors“ bei Jimį Hendrixą.

Muzika besidominčiam jaunuoliui pasisekė, nes 1966 metais paskutinę minutę jo paprašė pakeisti apsvaigusį kolegą tuo metu populiarioje San Fransisko roko grupėje „Fillmore West“. Jo įspūdingas pasirodymas patraukė ir publikos, ir pagrindinio prodiuserio ausis.

Netrukus Santana sukūrė grupę „Santana Blues Band“, kuri vėliau buvo pavadinta tik „Santana“, ir pasirašė sutartį su įrašų kompanija „Columbia Records“.

1969-ųjų rugpjūtį Santana su grupe koncertavo legendiniame Vudstoko festivalyje ir išleido pirmąjį savo albumą. Albumo singlas „Evil Ways“ užėmė 4-ą vietą JAV albumų topuose.

Jis ir grupė toliau koncertavo ir įrašinėjo naujus albumus visą 6–7 dešimtmečius, sukurdami tokius ilgaamžius hitus kaip „Oye Como Va“ ir „Black Magic Woman“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius