-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VR filmas, muzika po obelimi, „Jūra“: 10 idėjų, kur patirti M.K.Čiurlionio kūrybą

Kuomet šiuolaikiniam menui skirtų renginių tiek daug, kad ne į visus įmanoma suspėti, verta atsigręžti į tai, kas pažįstama. 15min pateikia 10 pasiūlymų, kur šiandien Lietuvoje kokybiškiausiai galima patirti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą – tapybą, tekstus bei muziką.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Vytautas Ciplijauskas, 1975 m.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Vytautas Ciplijauskas, 1975 m. / LNDM nuotr./ LIMIS nuotr.

1

Koncertų „Skambantis M.K.Čiurlionio Vilnius“

Asmeninio archyvo nuotr./Rokas Zubovas ir Sonata Zubovienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rokas Zubovas ir Sonata Zubovienė

Vilniaus senamiesčio traukos centre – gyvojoje Savičiaus gatvėje – įsikūrę M.K.Čiurlionio namai pradėjo vasaros koncertų sezoną „Skambantis Čiurlionio Vilnius“. Klausytojų laukia 4 rečitaliai, atliekami tarptautinio žinomumo pianistų – Ayhamo Hammouro (Sirija / Lenkija), Dmitrijaus Mayborodo (Vokietija), Roko Zubovo bei Juriso Žvikovso (Latvija).

Rugpjūčio 30 d. Didžiojoje Valdovų rūmų renesansinėje menėje 19.00 val. vasaros sezoną palydės Sonatos ir Roko Zubovų fortepijoninio dueto koncertinė programa „Skambančios spalvų jūros. Čiurlionis ir Debussy“.

Kada

tikslias koncertų datas sekite čia.

Kur

M.K.Čiurlionio namai ir Valdovų rūmai;

Kiek

koncertai M.K.Čiurlionio namuose nemokami, Valdovų rūmuose – nuo 11 iki 21 Eur.

2

„57-oji Fortepijoninės muzikos vasara Druskininkuose“

Kaip ir kasmet, „57-osios Fortepijoninės muzikos vasaros Druskininkuose“ metu, nuo Joninių iki rugsėjo pirmosios dienos, kiekvienos savaitės trečiadienį ir šeštadienį į M.K.Čiurlionio namus-muziejų sugrįžta kadaise paties Čiurlionio sutverta tradicija sėdint sode po obelimi klausytis fortepijono muzikos, sklindančios pro atvertą svetainės langą.

Kada

iki rugsėjo 1 d., visos koncertų datos čia.

Kur

M.K.Čiurlionio namai, Druskininkai;

Kiek

nuo 3 Eur.

3

Paroda Atrandant Čiurlionio „Jūrą“

Šioje parodoje punktyru nužymėta menininko kūrybinėje laboratorijoje vykusi jūros vaizdavimo metamorfozė. Pirmieji jūros vaizdai Čiurlionio kūryboje atsiranda vos jam pradėjus piešti muzikos studijų Leipcigo muzikos akademijoje laikotarpiu, kada Kalėdų atostogų metu jis, kovodamas su vienatve, nusiperka dažų ir pradeda tapyti. Šiuos etiudus dar mažai kas sieja su brandžiu Čiurlionio tapybos pasauliu, bet jau čia galime pajusti dailininko jautrų gamtos grožio pergyvenimą.

Kada

veiks iki rugsėjo 15 d.;

Kur

M.K.Čiurlionio namai, Druskininkai;

Kiek

nemokamai.

4

Virtualios realybės filmas „Angelų takais“

Organizatorių nuotr./Virtualios realybės filmas „Angelų takais“
Organizatorių nuotr./Virtualios realybės filmas „Angelų takais“

Čiurlionis mums paliko didelį ir tokį pilną pasaulį savo paveiksluose ir muzikoje, kartu su labai įkvepiančia citata: „Pasaulį vaizduojuos kaip didelę simfoniją.“ Išties šiomis dienomis viskas kitaip. Daug nerimo, baimės, tylos ir nežinios… Visas mūsų pasaulis susideda iš atskirų simfonijos dalių, bet viskas skamba dar gražiau ir įspūdingiau. Virtualios realybės filmas „Angelų takais“ – žvilgsnis pro VR akinius į kitą pasaulį. Nė vienas, matęs filmą, neleis pameluoti, kad tame pasaulyje pamatyti daugiau nei 60 Čiurlionio paveikslų – atgaiva, nusiraminimas ir įkvėpimas.

Tai 25 min. trunkanti kelionė po įspūdingiausius ir gražiausius menininko kūrinius („Ramybė“, „Angelėliai“ „Aukuras“, „Žinia“, „Angelas“ ir kt.) ir galimybė bent trumpam atsiriboti ir pabūti šviesoje.

Filmo trukmė – 25 min. Reikalinga išankstinė rezervacija.

Kada

kada rodomas filmas sužinokite čia;

Kur

Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Nida, Druskininkai;

Kiek

nuo 10 iki 15 Eur.

5

M.K.Čiurlionio kūryba

LNDM nuotr./Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus
LNDM nuotr./Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus

Ekspozicijoje, atspindinčioje visą genialaus Lietuvos menininko M.K.Čiurlionio kūrybos ir idėjų raidą, nuolat eksponuojami 113/117 paveikslų. Nauji antirefleksiniai stiklai apsaugo nuo infraraudonųjų spindulių ir leidžia pamatyti visas tapybos subtilybes. Čiurlionio paveiksluose ryškus labai savitas erdvės suvokimas, sukeliantis vaizdo, tapyto lyg iš paukščio skrydžio, įspūdį. Paveikslams suteikiamas kosminio regėjimo, gilaus vidinio susikaupimo atspalvis. Dailininką domina Visatos radimosi, jos sandaros, pasaulį valdančios dvasios klausimai, gamta ir jos ciklai, žmogaus gyvenimo prasmė, psichologinės būsenos ir būties evoliucija, galimybė įgyvendinti muzikinės kūrybos principus dailėje.

Puikios akustikos muzikos salėje galima išgirsti didžiojo menininko muzikos kūrinių įrašus ar gyvą atlikėjų muzikavimą, pamatyti didžiausio formato M.K.Čiurlionio kūrinį – „Rūtos“ draugijos scenos uždangą. M.K.Čiurlionio muzikinis palikimas sudaro lietuviškos profesionaliosios muzikos pagrindą. Tai simfoninės poemos „Miške“ ir „Jūra“, kūriniai fortepijonui, chorams, vargonams ir styginių kvartetui.

M.K.Čiurlionio galerija – vienintelė vieta pasaulyje, kur sukauptas beveik visas įžymiausio lietuvių dailininko, kompozitoriaus, fotografo, literato ir visuomenės veikėjo kūrybinis palikimas: 227 tapybos darbai, grafikos kūriniai, piešiniai, muzikiniai rankraščiai, laiškai.

Kada

nuolatinė ekspozicija;

Kur

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, Kaunas;

Kiek

11 Eur.

6

Edukacijų ciklas „M.K.Čiurlionis – neatrasta Lietuvos siela ir kultūra“

Ne pelno siekiantis, edukacinis, kultūrinis ir socialinis projektas „TULA“ kviečia į kultūrinių ir edukacinių susitikimų ciklą „M.K.Čiurlionis – neatrasta Lietuvos siela ir kultūra“.

Kartu su M.K.Čiurlionio proanūkiu, pianistu R.Zubovu ir ukrainiečių vokaliste Maryna Pylypenko per muziką ir balsą, apmąstymus ir neformalų bendravimą bandysime įprasminti savo dabarties išgyvenimus ir emocijas.

Kada

rugpjūčio 4 d. ir 25 d., rugsėjo 22 d.;

Kur

M.K.Čiurlionio namai, Vilnius;

Kiek

nemokamai.

7

„XX Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“ uždarymo koncertas

Tris mėnesius trukęs tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“, šįmet kurorte skambėjęs jau 20-ąjį kartą, baigiasi. Festivalis, garsinantis didžiojo Lietuvos menininko vardą, seniai peržengė vietinės reikšmės festivalio rėmus ir tapo gerai žinomas tarptautinėms auditorijoms. Festivalio metu žiūrovams buvo pristatyti profesionalaus meno atlikėjų koncertai ir programos, sakralinės muzikos valandos, tapybos ir fotografijos konkursai ir kt. O rugsėjo 22 dieną, minint Čiurlionio 147-ąjį gimtadienį, jubiliejinį festivalio sezoną iškilmingai užbaigs Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ pasirodymas.

Kada

rugsėjo 22 d., 19.30 val.;

Kur

Druskininkų bažnyčia;

Kiek

nemokamai.

8

M.K.Čiurlionio namų-muziejaus ekspozicija

1896 m. M.K.Čiurlionio tėvai, pasiskolinę pinigų, įsigijo du rąstinius pastatus. Išorės apdaila buvo parinkta būdinga tam laikotarpiui – apkalimas lentomis. Kiek didesnio antrojo namo (įsigijimo metu buvęs ūkinis pastatas) sienas išbalino ir pertvarkė vidaus erdves į verandą, svetainę, kambarį tėvams ir mažiausiems vaikams, taip pat virtuvę.

Ekspozicijos pradžia – prieškambaris ir virtuvė. Iš prieškambario įėjimas į tėvų kambarį. Šiame kambaryje eksponuojamos Rembranto „Dovydas ir Ūrija“ ir Čiurlionio „Angelas“ reprodukcijos.

Kitas kambarys – svetainė. Čia autentiškas instrumentas, kuriuo grojo vaikai – fisharmonija. Kambaryje eksponuojami Leonardo da Vinci kūrinio „Paskutinė vakarienė“ detalės reprodukcija, medžio raižinys „Nukryžiuotasis“ (liaudies menas). Ekspoziciją papildė pianinas, prie instrumento eksponuojama Čiurlionio paveikslo reprodukcija „Kristus Alyvų kalne“ (1909 m. drobė, aliejus). Rojalis skirtas koncertams, rengiamiems muziejuje nuo 1965 m. Šalia rojalio kabo Čiurlionio paveikslo reprodukcija „Šv. Rokas“ (1907 m. drobė, aliejus).

Ekspoziciją užbaigia veranda, kurioje vasaromis įrengdavo papildomą kambarį. Ant stalo ir lovos eksponuojami traukinio bilietų ir traukinių tvarkaraščių kopijos iš Geležinkelių muziejaus fondo. Taip pat pateiktas Čiurlionių šeimos gyvenamojo namo interjero planas (iš Valerijos Čiurlionytės-Karužienės atsiminimų).

Kada

nuolatinė ekspozicija;

Kur

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, Kaunas;

Kiek

11 Eur.

„Legenda apie Čiurlionį“

Rugsėjo 18 dieną, artėjant M.K.Čiurlionio gimtadieniui (rugsėjo 22 d.), Filharmonijos Mažojoje salėje arfininkė Joana Daunytė rengia rečitalį ir kompaktinės plokštelės „Čiurlionis arfos stygomis“ pristatymą.

„Pagrindinė Čiurlionio muzikos palikimo dalis skirta fortepijonui. Būdama arfininkė, ieškojau būdų priartėti prie nacionalinės muzikos klasiko, kurio muzika žavėjo mane savo emocingumu, nuoširdumu, aistringumu, meile gamtai, tyrumu, šviesiu pasakiškumu. Pajutau, kad ankstyvosios fortepijoninės muzikos aranžuotės arfai gali būti nuostabi duoklė didžiajam Lietuvos menininkui, tad leidau sau pagarbiai prisiliesti prie Čiurlionio fortepijoninės muzikos“, – pasakoja solistė.

Kada

rugsėjo 18 d., 16.00 val.;

Kur

Filharmonijos Mažoji salė, Vilnius;

Kiek

12 Eur.

„Čiurlionio gimtadieniui“

Nuo 2020-ųjų Tytuvėnų festivalis, Nacionalinė filharmonija ir M.K.Čiurlionio namai Vilniuje rengia kompozitoriaus gimimo dienos koncertus. Taip kuriama tradicija paminėti unikalų Lietuvos menininką klausantis įžymių Lietuvos ir užsienio pianistų (renginiuose jau dalyvavo tokie pianistai kaip Havardas Gimse, Peteris Laulas). Užsienio atlikėjai, įtraukdami Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, garsina mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, didį kūrėją. Kaip yra sakęs pats Čiurlionis: „Muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melus, nedorybes, pavydus, neapykantas.“

Kada

rugsėjo 21 d., 19.00 val.;

Kur

Filharmonijos Didžioji salė, Vilnius;

Kiek

nuo 10 iki 20 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius