Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 31

Muzikos bendruomenė pasipiktino: ilgamečiai festivaliai negavo pinigų, Kultūros tarybos atstovė kviečia į antrą turą

Trečiadienį Lietuvos muzikos bendruomenė kreipėsi į žiniasklaidą, teigdama esą „šokiruota ir pritrenkta Kultūros tarybos vertinimo akibrokštu“. Kultūros tarybos muzikos koordinatorė Nelda Bagdonavičiūtė 15min teigė – pinigų neužtenka, kviečia į antrą svarstymą, o ekspertų komisijos sprendimams įtakos daryti negali.
Džiazo muzikantai
Džiazo muzikantai / 123RF.com nuotr.

Laiške rašoma: „Mes puikiai suprantame, kad sunkūs laikai, finansavimas gerokai mažesnis. O ir visi Lietuvos lyderiai skatina visus kartu solidarizuotis, atlaikyti pandemijos sunkumus. Mes viską suprantame.

Bet būkite malonūs, paaiškinkite vargšams muzikantams, kodėl nebuvo priimtas sprendimas finansuoti po vieną projektą? Kodėl tradiciniai, 20–30 metų organizuojami festivaliai, kurie jau užsiaugino savo publiką ir garsina savo miestus pasaulyje, yra nustumti į paribį? <...>

Klausimas apie slaptus ekspertus ir neaiškius vertinimus, kodėl po paraiškų vertinimo jie viešai neprisistato projektų rengėjams, juk tai atviriausias kelias korupciniams židiniams.

Kultūros tarybos atstovė visiems iš eilės aiškina, kad kovo 31 d. bus naujas kvietimas teikti paraiškas muzikos sričiai, nors paminėjo, kad pinigų nedaug ir nepuoselėtume didelių vilčių. Bet linksmiausias atsakymas buvo gautas iš Neldos Bagdonavičiūtės, Kultūros tarybos muzikos programos specialistės. Kai jos buvo paklausta, kodėl ekspertai nusprendė nefinansuoti šių projektų, ji atsakė, kad ekspertai pateikė išvadas finansavimą skirti. Tačiau, anot p. Neldos, KT nusprendė kitaip, nes nebeliko pinigų. O kodėl neliko pinigų, skaitykite iš naujo tekstą viršuje. Tik ir vėl iškyla klausimas: kam tuomet reikalingi ekspertai, jei Kultūros taryba nusprendžia savaip?“

Muzikų bendruomenė taip pat nerimavo, nes tarp Kultūros tarybos narių nėra garsios muzikos asmenybės, o „tik muzikos mokyklos mokytoja“. Kultūros tarybos narių sąrašą galima peržvelgti čia.

„Po mėnesio šie Kultūros tarybos nariai baigia darbą. Ir visa ši epopėja sėkmingai nueis į nebūtį... Todėl mes reikalaujame nedelsiant persvarstyti paraiškų vertinimą. Nes toks vertinimas, kad pinigų užtenka tik saviems, yra spjūvis į veidą Lietuvą garsinančių muzikantų ir muzikos renginių organizatorių bendruomenei“, – nerimauja muzikai.

123RF.com nuotr./Eurai (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Eurai (asociatyvi nuotr.)

Dėl įstatymo sprendimo peržvelgti negalima, bet kviečia teikti paraišką kitam konkursui

15min N.Bagdonavičiūte teigė negalinti komentuoti projekto vertinimo, nes tai – ekspertų sprendimas ir jie turėjo savus argumentus.

„Kiekvienas ekspertas rašo balus, o vėliau jie susideda ir išsireitinguoja vaizdas, kurį galima pamatyti sprendime“, – komentavo specialistė.

Komisijos nariai projektus vertina konfidencialiai.

15min teiravosi, ar sprendimą būtų galima dar kartą peržvelgti.

N.Bagonavičienės teigimu, reglamentas to padaryti neleidžia. „Tačiau kai kuriems muzikos bendruomenės nariams sakiau. O jie tą puikiai žino – tuoj bus skelbiamas antrasis kvietimas. Tad jie galės vėl teikti.“

„Yra dar kita tendencija. Niekieno nepersonalizuoju ir nekonkretizuoju, bet kartais būna atvejų, kuriuos pastebiu ir ekspertiniuose vertinimuose. Kartais renginiai tampa labai rutiniški – jeigu gavau šiais metais, vadinasi, nieko stengtis nereikia, o paskui sako, kodėl ir šiais metais negavau <…>. Reikia laikyti ranką ant pulso ir tobulėti. Tai, ką jūs cituojate, yra tikrai geri festivaliai, į kuriuos ekspertai žiūri palankiai. Bet konkurencija yra konkurencija, – komentavo N.Bagdonavičiūtė. – Ekspertai maksimaliai vadovaujasi aprašo kriterijais, vertina pagal prioritetus.“

Kartais renginiai tampa labai rutiniški – jeigu gavau šiais metais, vadinasi nieko stengtis nereikia, o paskui sako, kodėl ir šiais metais negavau.

„Aš galėčiau klausimą pakreipti ir kitaip – jeigu šie projektai (šiais metais nefinansuoti – 15min) būtų atsiradę aukščiau ir būtų finansuojami, o kiti žemiau, ši problema vis tiek išliktų“, – teigė.

N.Bagdonavičiūtė pažymėjo, kad pandeminiai metai taip pat sukėlė finansavimo sunkumų, nes vienas iš projekto teikimo kriterijų esą plano B numatymas. „Ar esant epidemiologinei situacijai projektas apskritai įvyks? Tokių abejonių taip pat yra“, – mąstė pašnekovė.

Vytenio Budrio nuotr./Lietuvos kultūros taryba
Vytenio Budrio nuotr./Lietuvos kultūros taryba

Nefinansuoti projektai

Šiuo teikimu buvo finansuoti 47, nefinansuoti 208 projektai. Su visu sąrašu galima susipažinti čia.

Apačioje pateiktas sąrašas projektų, dėl kurių pasipiktino laiško autoriai:

  1. Seniausias džiazo festivalis Lietuvoje, Elektrėnuose – „Jaunystė 2021“
  2. Tradicinis Tarptautinis festivalis „Nida Jazz Maratonas“
  3. Jubiliejinė 15-oji Gatvės Muzikos Diena 2021
  4. XX-asis jubiliejinis tarptautinis džiazo muzikos festivalis „Šiauliai jazz 2021“
  5. Tarptautinis festivalis „Džiazo dienos Tauragėje 2021“
  6. UNESCO Tarptautine džiazo dienos šventė Lietuvoje 2021
  7. Žagarės vyšnių festivalis
  8. Jubiliejinis XX tarptautinis festivalis „Operete Kauno pilyje“
  9. 17-asis tarptautinis akordeono festivalis Palanga 2021
  10. 18-asis tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis
  11. 27-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis
  12. Berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ 60 metų jubiliejaus koncertas

Dėl „Banchetto musicale“

Laiške buvo išreikštas pasipiktinimas, kad vietoje šių projektų, 10 proc. viso muzikos srities finansavimo (67 tūkst. eurų) gavo XXI senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“.

Pasiguglinus, nesunkiai galima rasti, jog Nelda Bagdonavičiūtė, buvusi „Banchetto musicale“ direktorė, šiuo metu užima muzikos srities kuratorės pareigas Kultūros taryboje, – tikino laiško autoriai. – Kas gali paneigti, kad ši kuratorė vis dar nedirba „Banchetto musicale“ sistemoje neoficialiai... Nes niekas kol kas tokių sumų nepermuša...“

N.Bagdonavičiūtės atsakymas 15min skambėjo taip:

„Taip, aš kažkada joje dirbau, atidaviau jėgų, seku jos veiklą, tačiau 2013 metais iš jos išėjau. Jeigu taip būtų, turėčiau ekspertus paveikti, tačiau mano sąžinė yra visiškai rami. Jeigu Darius Stabinskas sugeba parašyti gerą projektą, o kiekvienas individualiame vertinime įrašo, kad tai – aukšto lygio projektas turinio prasme, kuo aš dėta? Gaila, kad negalite ekspertų išklausinėti“, – tikino N.Bagdonavičiūtė.

„Beje, kai aš atėjau po 2013 metų, buvo laikotarpis, kai jie finansavimo iš viso negaudavo. Galbūt jis buvo ir finansuojamas trimetėje programoje“, – pridūrė.

123RF.com nuotr./Natos
123RF.com nuotr./Natos

Piktinosi, kad daugiau finansavo biudžetinių įstaigų

Muzikų laiške taip pat buvo rašoma, kad finansavimas deleguojamas į biudžetines įstaigas, o NVO esą paliekamas už konkurencijos ribų.

N.Bagdonavičiūtė teigė, kad biudžetinės įstaigos turi tokią pačią teisę dalyvauti konkurse:

„Negalime jų išeliminuoti. Galbūt jie tiesiog turi stipresnę administracinę pusę, šaltinį.“

Bet ar nėra taip, kad biudžetinės įstaigos, ypač šiais pandeminiais metais, turi saugesnes pozicijas, o NVO net iš Kultūros tarybos negauna finansavimo?

„Šie klausimai turbūt kyla iš to, kad muzikai kultūroje skiriama labai nedaug lėšų. Be to, ne visi sutelpa po tuo skėčiu. Principas yra toks, kad laimi ne biudžetinė įstaiga ar NVO.“

Anot jos, konkurencinės sąlygos yra negailestingos, tenka rinktis tarp gerų ir labai gerų projektų. „Todėl reikia teikti labai gerus projektus“, – komentavo N.Bagonavičienė.

Laiške taip pat pateikiamas sąrašas su klausimais

  1. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila" laimėjo 2 projektus (45 tūkst. eurų). O profesionalus surinkusi VšĮ Vilniaus miesto opera gauna tik 10 tūkst. eurų, rašoma laiške.
  2. Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinė įstaiga Klaipėdos koncertų salė laimėjo 3 projektus (63 tūkst. eurų).
  3. „Tarptautinis muzikos festivalis „N žemė 2021“, kurį organizuoja Všį „Violončelių muzika“, gavo 20 tūkst. eurų. „Šios įstaigos vadovas Mindaugas Bačkus yra ir Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinės įstaigos Klaipėdos koncertų salės kamerinio orkestro vadovas bei Violončelių festivalio meno vadovas, grojantis „Banchetto musicale“ festivaliuose“, – rašo.

Prašo paaiškinti, kuo vertingas VšĮ „Vaibo“ projektas

Tai, kad finansavimą laimėjo VšĮ „Vaibas“ (Telšių m.), muzikams sukėlė didžiulį pasipiktinimą.

„Na ir pabaigai linksmiausia dalis. Muzikos bendruomenėje atsirado naujų, ekspertų ir Kultūros tarybos aukštai vertinamų talentų“, – rašoma.

Anot laiško autorių, į VšĮ „Vaibo“ veiklą įeina vestuvių videografija, o Kultūros tarybai pateiktas projektas „Džiazo karavanas“ laimėjo 15 tūkst. eurų finansavimą.

„Mielieji, jūs niekieno neįtikinsite, kad visi Lietuvos regionų tarptautiniai džiazo festivaliai, tokie kaip „Klaipėdos pilies džiazo festivalis“, „Šiauliai JAZZ 2021“, „Nidos džiazo maratonas“, „Tauragės Džiazo dienos“, „Elektrėnų Jaunystė“, nesugebėjo parašyti projektų, o „Telšių Vaibas“ parašė stulbinantį projektą, kuris taip visus ekspertus sužavėjo, kad buvo nutarta nušluoti visus džiazo grandus nuo finansavimo greitkelio.

„Telšių Vaibas“ – ne džiazo karavanas, tai – džiazo buldozeris. Ilgamečiai festivalio rengėjai turėtų užsirašyti į kursus, mokymus ar seminarus, tobulindami savo gebėjimus, kaip nuo vestuvių filmuotojo tapti Lietuvos džiazo lyderiu.

Nefinansuokime legendinio 60 metų gyvuojančio choro „Ąžuoliukas“, finansuokim „Telšių Vaibą“. Nes ąžuolai šiltnamyje neauga. Fantastika, ovacijos, plojimai, sveikinimai“, – rašė muzikai.

Nesakau, kad jų projektai buvo blogi, bet matyt ko nors pritrūko.

N.Bagdonavičiūtės požiūriu, šis laiškas – džiazistų:

„Su džiazu yra visai kitokia situacija. Ten labai didelė konkurencija. Esu su jais taip pat kalbėjusi. Bet pas mus jo yra labai daug, tradicijos labai gilios. Tegul tik būna kuo daugiau jo. Nesakau, kad jų projektai buvo blogi, bet matyt ko nors pritrūko“, – komentavo.

„Ąžuoliukas“ buvo finansuotas praėjusiais metais, bet jie paskui dėl pandemijos nebevykdė projekto.

Tačiau daug kas negali jo vykdyti, bet kodėl tada „Telšių Vaibas“ išsiskyrė? „Nežinau, nesuprantu, kodėl jie užsiciklino ant to „Vaibo“. Matyt toks buvo vertinimas ir tiek“, – sakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius