Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25 metus veikiantis „Raganiukės teatras“ bijo, kad savivaldybės nutarimai gali reikšti išsikraustymą iš studijos Fabijoniškėse

Pirmasis nepriklausomas vaikams kuriantis „Raganiukės“ teatras teigia nesuprantantis, kodėl Fabijoniškėse, Vilniuje esančioms patalpoms Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė konkursą įveiklinimui. 15min išsiųstame teatro pranešime rašoma: „Patalpos jau yra įveiklintos ir jose jau 25 metus nenutraukiamą veiklą vykdo profesionalus teatras, turintis meno kūrėjo statusą. Teatras atitinka tik dabar paskelbtas Vilniaus miesto savivaldybės kultūros politikos strategines gaires.“
Raganiukės teatras
Raganiukės teatras / Raganiukės teatro nuotr.

„Raganiukės“ teatro žinutėje problema buvo aprašyta ir plačiau:

„Dėl šios priežasties „Raganiukės“ teatro meno kūrėjams yra nesuvokiama, kodėl skelbiamas konkursas įveiklinti patalpas, kurios jau yra įveiklintos ir sėkmingai vysto tolimesnius planus. Ar tikrai Vilniaus savivaldybės taryba įsigilino į jau esamo mieste vaikų kultūros objekto situaciją? Taip pat, ar konkursas nėra paskelbtas skubotai? Ar meno kūrėjai ir teatras praras savo „namus“, kuriuos tiek laiko kūrė ir bus palikti likimo valiai?“

„Tam, kad būtų galima dalyvauti konkurse, teatras privalo sumokėti konkurso mokestį – 4600 eurus, taip pat per 2 metus turi investuoti į patalpų remontą dar 50 tūkst. eurų. O nuomos kaina pakilo apie 275 proc.

Kokiais būdais kultūros įstaigoms, kurios negauna jokio finansavimo, gauti tokius pinigus, išlaikyti darbuotojus ir sėkmingai vykdyti veiklą, kai tiek laiko dėl karantino yra uždaryti? Be to, niekas negali atsakyti, kaip viskas bus ateityje.

Tuo metu valstybiniai teatrai pajamas gauna iš valstybės biudžeto. Matant skaičius, pateiktus nevyriausybiniam vaikų teatrui, iškyla klausimas: kokiais būdais kultūros įstaigoms, kurios negauna jokio finansavimo, gauti tokius pinigus, išlaikyti darbuotojus ir sėkmingai vykdyti veiklą, kai tiek laiko dėl karantino yra uždaryti? Be to, niekas negali atsakyti, kaip viskas bus ateityje. Tokiomis sąlygomis „Raganiukės teatras“, kuris nėra valstybės remiamas ir išsilaiko tik iš parduotų bilietų, yra paliktas be pasirinkimo. Tik kaip aktorius, meno kūrėjus, kurie 25 metus dėjo didelį indelį į vaikų kultūrinį palikimą, palikti be darbo.“

Savivaldybė: „Raganiukės“ teatras buvo maloniai pakviestas dalyvauti šiame nuomos konkurse

Vilniaus miesto savivaldybė pateikė atsakymą raštu. Nekilnojamo turto skyriaus vedėjos Vilmos Lajauskaitės komentaras skamba taip:

„Vilniaus miesto savivaldybėje ne vieną kartą buvo svarstytas VšĮ „Raganiukės teatras'' prašymas dėl nuomos sutarties pratęsimo, tačiau po ilgų svarstymų Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė skelbti nuomos konkursą pagal įveiklinimo idėją.

Norime paaiškinti, kad į Vilniaus miesto savivaldybę kreipiasi labai daug įvairių organizacijų su prašymais suteikti joms patalpas, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė neturi tiek patalpų, jog patenkintų visų norinčių organizacijų poreikį. Taigi, atsižvelgiant į visų likusių organizacijų poreikį bei į tai, kad VšĮ „Raganiukės teatras'' turėjo galimybę apie 20 metų naudotis Vilniaus miesto savivaldybės patalpos, ir buvo nuspręsta skelbti įveiklinimo konkursą.

Atkreipiame dėmesį, kad turto nuomos konkursas gali būti organizuojamas dviem būdais: varžymasis dėl nuompinigių dydžio (laimi didžiausią kainą pasiūlęs dalyvis) arba varžymasis dėl įveiklinimo idėjos (laimi geriausią įveiklinimo idėją pasiūlęs dalyvis). Tad konkrečiai dėl šių patalpų būtent ir buvo pasirinktas įveiklinimo konkurso būdas, taip siekiant išlaikyti šiose patalpose scenos menus ir kitas kultūrines veiklas vaikams.

Svarbu paminėti, kad įveiklinimo konkurso dalyvių paraiškas vertins ne Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, o nepriklausomų ekspertų komisija.

VšĮ „Raganiukės“ teatras buvo maloniai pakviestas dalyvauti šiame nuomos konkurse.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius