Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 10

Sezoną Šv. Kristoforo kamerinis orkestras pradeda egzotiška pažintimi su japonų muzikine kultūra

Tūkstančių kilometrų skiriamos kultūros susijungs Šv. Kristoforo kamerinio orkestro sezono pradžios koncerte – kolektyvas koncertinį sezoną pradeda kvietimu artimiau pažinti egzotiškosios Japonijos muzikinę kultūrą. Spalio 14 d., 16 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje pristatomoje programoje „Japonijos egzotika“ vienoje gretoje skambės įdomiausia šiuolaikinių japonų kompozitorių muzika bei ryškiausi lietuvių kūrėjų opusai. Bene didžiausia koncerto intriga – koncerte nuskambėsianti pasaulinė japonų kompozitoriaus Atsuhiko Gondai kūrinio premjera, parašyta specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui, o taip pat – pirmąkart į Vilnių atvykstančio žymaus japonų vibrafonininko Mizuki Aita pasirodymas.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Ką tik iš sėkmingų gastrolių Gruzijoje sugrįžęs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras pasižymi tiek išskirtiniu dėmesiu naujajai muzikai, tiek siekiu šalies publikai atverti jos įvairovę. Todėl nenuostabu, kad pradėti naują koncertinį sezoną kolektyvas nusprendė pristatydamas japonų muzikinę kultūrą. Koncerte „Japonijos egzotika“ ji atsivers ypač plačiai, mat be minėtos pasaulinės premjeros programoje taip pat skambės ir išskirtinio grožio Takashi Yoshimatsu kompozicija „And Birds Are Still“, Shionos Saharos „The Snow“ bei jau ne vienerius metus orkestro repertuare esantis Yuko Uebayashi „Aka Tombo“.

Projekto partnerio nuotr./Kompozitorius Atsuhiko Gondai
Projekto partnerio nuotr./Kompozitorius Atsuhiko Gondai

Koncertui naują kūrinį „Saewo!“ ruošiantis A.Gondai, kartu su kita kompozitore S.Sahara, ir pats atvyksta į Lietuvą. Premjeros autorių kūrybiniai saitai su Lietuva sieja jau ne vienerius metus – 2014 m. Nacionaliniame Kauno dramos teatre buvo atlikta jo operos lietuvių poeto Rimvydo Stankevičiaus libretu premjera. A.Gondai – gerai žinomas visame pasaulyje, jam kūrinius užsako tokios koncertinės įstaigos kaip „Gewandhaus Leipzig“ ar „Carnegie Hall“, jo kūrybos koncertą yra organizavęs Londono filharmonijos orkestras, tad Šv. Kristoforo kamerinis orkestras nepaprastai džiaugiasi galimybe atlikti specialiai jam parašytą šio japonų menininko kūrinį.

Sezono pradžios koncerte kartu su orkestru grojant išgirsime ir pirmąkart Lietuvoje viešintį japonų vibrafonininką. M.Aitą. Šis atlikėjas garsėja kaip puikus šiuolaikinės muzikos interpretatorius, nuolatos bendradarbiaujantis su japonų kompozitoriais. Vibrafonininkas jau yra atlikęs daugiau nei 150 kūrinių premjeras, o šis įstabus sąrašas – nuolatos ilgėja. Šiemet Pekine vykusiose ISCM Pasaulio muzikos dienose M.Aita buvo kviestiniu solistu – ten jis pasirodė kartu su Kinijos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Asmeninio archyvo nuotr./Mizuki Aita
Asmeninio archyvo nuotr./Mizuki Aita

„Vilnius – labai gražus miestas. Tokia yra ir Šv. Kotrynos bažnyčia, nekantrauju joje groti. Manau tai bus labai įsimintina patirtis. Esu įsitikinęs, kad publikai patiks!“ – kalbėjo pirmą kartą Vilniuje besilankantis vibrafonininkas iš Japonijos.

Šalia intriguojančios japonų šiuolaikinės muzikos programos skambės ir ryškiausi lietuvių autorių kūriniai. Į programą įtrauktas vienas didžiausią tarptautinį pripažinimą pelniusių lietuviškų kūrinių, kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „De profundis“. Koncerte girdėsime ir publikos ypatingai mėgstamą ir orkestro repertuare jau daugiau nei du dešimtmečius įsitvirtinusią Jono Tamulionio kompoziciją „Toccata diavolesca“. Lietuviškąją programos pusę ypatingu skambesiu papildys ir poetiškumu išsiskiriantys Algirdo Martinaičio „Rojaus paukščiai“ bei Lino Rimšos „Sarabanda“. Visai intriguojančiai koncerto programai, be abejonės, vadovaus Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius