-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 12 /18:19

Dėl koronaviruso grėsmės uždraudus renginius kultūros įstaigos skaičiuoja šimtatūkstantinius nuostolius

Ketvirtadienį, siekdama užkirsti kelią koronaviruso plitimui, Vyriausybė dvi savaites uždraudė rengti renginius tiek uždarose, tiek atvirose patalpose. Dėl šio sprendimo kultūros įstaigos patirs nuostolių – nors jų apimtis įvardinti dar sunku, kai kurie kultūros renginių organizatoriai teigia, jog nuostoliai sieks šimtus tūkstančių eurų. Valstybė nuostolių padengti neplanuoja.
Forum Cinemas „Vingis“ ir LNOBT salės
„Forum Cinemas Vingis“ ir LNOBT salės / Žygimanto Gedvilos, Tautvydo Stuko, Audriaus Solomino, Roberto Daskevičiaus, Gedimino Gražio nuotr.

Apie tai, kas uždrausta Lietuvoje skaitykite čia: Koronavirusas: ką Lietuvoje daryti uždraudė Vyriausybė?

Kaip 15min teigė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, pagal rekomendacijas „draudžiami vieši renginiai, taip pat draudžiamas lankymas kultūros įstaigų ir fizinis lankytojų aptarnavimas. Dabar dvi savaites <...> galima kita įstaigų veikla, bet ne lankytojų aptarnavimas.“

LNOBT nuostoliai sieks 350 tūkst.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Jonas Sakalauskas neslepia, kad dviejų savaičių renginių draudimas teatro finansinę veiklą sutrikdys iš esmės.

J.Sakalausko teigimu, šįvakar vyksiančio spektaklio „PIAF“ atšaukti nespėta, o nuo rytojaus renginiai nebevyks.

„Būtent 2020 metais mums pavyko užsitikrinti tinkamą finansavimą, tinkamą meno kokybę, o žiūrovų lankomumas – rekordinis. Mums pavyko išlipti iš 15 metų trukusio ir teatrą slėgusio deficito ir būtent tokiu metu [plinta koronavirusas]... Žinoma, laikysimės visko, ką siūlys Vyriausybė. Dėl žmonių sveikatos“, – sakė J.Sakalauskas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

Gali būti, kad galutinė dviejų savaičių nuostolių suma sieks 350 tūkst. eurų. Nukentės ir atlikėjų atlyginimai, nes dalis jų sudaryta iš sumos, gaunamos iš bilietų pardavimų.

15min primena, jog dėl koronaviruso plitimo Kinijoje LNOBT atšaukė 3 baleto „Snieguolė ir septyni nykštukai“ spektaklius, turėjusius vykti kovo mėnesį. Spektaklių rekvizitas, išsiųstas į Kiniją, Lietuvos dar nepasiekė. Rudenį į Kiniją planuojama vežti „Romeo ir Džuljetą“, tačiau kol kas sprendimo nevykti į gastroles teatras dar nepriėmė.

Lietuvos nacionalinė filharmonija išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigiama, jog atšaukiami koncertai, turėję vykti kovo 12–27 d.

„Prisidedame prie griežtų priemonių stabdant viruso plitimą ir nuo šiandienos dviem savaitėms stabdome Filharmonijos viešą koncertinę veiklą“, – teigia Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Prusevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Prusevičienė

Direktorės pavaduotojos Ieva Tamutytės pasiteiravus apie finansinius nuostolius, kuriuos patirs įstaiga, ji sakė nenorinti spekuliuoti, tačiau, pasak jos, nuostolių tikrai bus.

Kino pavasaris skaičiuoja šimtatūkstantinius nuostolius, keliasi į internetą

Kaip jau skelbė 15min, „Kino pavasario“ organizatoriai praneša, jog festivalis įvyks, tačiau kitu formatu. Kovo 19–balandžio 2 dienomis filmus žiūrovai galės žiūrėti ne šalies kino teatruose, o namų kino platformose.

Vis tik festivalio vykdomasis direktorius Algirdas Ramaška 15min teigė, jog „Kino pavasaris“ dėl šio sprendimo patirs didelių finansinių nuostolių: „Šiuo metu pasakyti, kokia tai suma, neįmanoma, bet tai bus šimtai tūkstančių“, – sakė A.Ramaška.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Ramaška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Ramaška

Detalesnę informaciją festivalio organizatoriai skelbs rytoj įvyksiančioje spaudos konferencijoje.

Kino teatro „Pasaka“ vadovė Andrė Balžekienė 15min teigė, jog uždaryti kino teatrus per „Kino pavasarį“ yra „didelis praradimas tiek finansiškai, tiek morališkai“.

Tačiau direktorė tikino palaikanti valdžios sprendimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrė Balžekienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrė Balžekienė

Jos teigimu, vasario 28 dieną Lietuvoje nustačius pirmąjį koronaviruso atvejį kino teatras pajuto staigų lankytojų skaičiaus kritimą.

„Tačiau situacija po to šiek tiek stabilizavosi ir žmonės vėl pradėjo eiti į kiną. Ir „Kino pavasario“ pardavimai nerodė didelių pavojaus ženklų, bet situacija pasaulyje viską pakeitė. Mūsų padėtis dar gera iš tos pusės, nes kuriame ir operuojame namų kino platformą „Žmonės Cinema“. Tai tikimės paaugimo šioje srityje, kad žmonės bus namuose ir galės žiūrėti filmus internete“, – kalbėjo ji.

MO muziejus: uždarymas reikš milžiniškus nuostolius

Pasak MO muziejaus direktorės Mildos Ivanauskienės, muziejaus uždarymas reikš milžiniškus nuostolius.

„Mastą šiuo metu sunku įvertinti, nes vien lankytojų bilietai sudaro 50 proc. mūsų įplaukų, taip pat nežinome, kaip ši krizė darytų įtaką kitiems pajamų šaltiniams“, – sako muziejaus direktorė, ir pridūrė, jog muziejus supranta situacijos rimtumą ir laikysis visų nurodymų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė

Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas neslėpė, jog tokios staigios įvykių eigos nesitikėjo, o nuostoliai, pasak jo, priklausys nuo to, kiek laiko užsitęs ši situacija.

„Mano supratimu, parodų lankymas, sakyčiau, yra nebūtinai toks didelis žmonių susibūrimas. Lyginant su kokiais prekybos centrais, mano supratimu, pavojus žmonėms yra mažesnis, bet, be abejonės, reikia atsižvelgti ir į tai, kad ŠMC lankosi daug užsieniečių“, – sakė K.Kuizinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Kuizinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Kuizinas

Jaunimo teatre aktoriai toliau repetuos, Rusų dramos teatras perkelia spektaklius

Pasak Jaunimo teatro vadovo Audronio Liugos, teatre gegužės 1 d. numatytas svarbus renginys – pasaulinė Krystiano Lupos spektaklio „Austerlicas“ premjera. Pasak A.Liugos, aktoriai toliau repetuos ir dirbs, nes patys to nori. Tačiau spektakliai teatre nevyks.

„Jei toks yra Vyriausybės sprendimas, reiškia, renginiai negalės vykti. Kaip tai atsilieps teatrui? Būtų sunku dabar atsakyti, reiktų tai labai kruopščiai įvertinti“, – sakė A.Liuga.

Pasak jo, kai viduramžiais siautėjo maras, žmonės taip pat daugiau dėmesio skyrė savo sveikatai, o ne pramogoms. Teatras, kaip teigė A.Liuga, taip pat yra pramoga.

Organizatorių nuotr./Teatrologas Audronis Liuga
Organizatorių nuotr./Teatrologas Audronis Liuga

„Aš esu prieš isteriją, kuri kartais yra keliama, bet visiškai pritariu, kad realybėje žmonės pirmiausia turi rūpintis savo šeimomis, aplinka, kurioje jie gyvena. O teatras, kad ir kokius nuostolius šiuo atveju patirs, turi maksimaliai korektiškai elgtis su savo žiūrovais“, – sakė teatro vadovas.

Rusų dramos teatro direktorė Olga Polevikova teigė, jog teatras spektaklius perkels į vėlesnį laiką.

„Raginame darbuotojus ir gyventojus nepanikuoti. Visą šią situaciją reikia priimti ramiai. Yra Vyriausybės sprendimas dvi savaites renginių nevykdyti, ir mes jų nevykdysime. Kaip tai atsilieps finansiškai? Dabar dar sunku pasakyti, bet situacija yra tokia, kokia yra, ir ją reikia spręsti“, – sakė teatro direktorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Olga Polevikova
Luko Balandžio / 15min nuotr./Olga Polevikova

Nacionalinė M.Mažvydo biblioteka lankytojus aptarnaus nuotoliniu būdu

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka laikysis oficialių nurodymų dėl renginių organizavimo, o kad nuostoliai būtų mažesni, renginiai bus atidedami vėlesniam laikui. Ketvirtadienį biblioteka pranešė, kad nuo penktadienio lankytojus aptarnaus tik nuotoliniu būdu.

Pranešama, kad nuo kovo 13 d. iki kovo 27 d. Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje atšaukiami visi vieši renginiai ir nutraukiamas lankytojų aptarnavimas, išskyrus nuotolines paslaugas.

Lankytojus aptarnaujantys ir su renginiais dirbantys darbuotojai penktadienį turi atvykti į darbą pagal nustatytą darbo grafiką, o mažamečius vaikus auginantys tėvai dviejų savaičių laikotarpiui (kovo 13-27 d.) gali teikti prašymus dėl nuotolinio darbo, jeigu yra galimybė darbą organizuoti nuotoliniu būdu.

Jei nėra galimybės pavesti darbo funkcijų atlikti nuotoliniu būdu, darbuotojai, auginantys mažamečius vaikus, gali kreiptis dėl ligos išmokos. Detalesnė informacija bus pateikta penktadienį, kai Nacionalinė biblioteka gaus oficialius nurodymus ir rekomendacijas.

Kultūros ministerija kol kas neskelbia, kaip dirbs ir ar lankytojus aptarnaus kitos bibliotekos.

Leono Garbačiausko nuotr./Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Leono Garbačiausko nuotr./Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Nuostolių valstybė kompensuoti neketina

Ketvirtadienį kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas Vyriausybės posėdyje atkreipė dėmesį, kad atšaukus renginius organizatoriai patirs nuostolių.

„Mes atšauksime didelius renginius, į kuriuos jau išparduoti bilietai. Kultūros įstaigos turės grąžinti [pinigus] ir turės finansinių nuostolių“, – teigė ministras.

Tačiau, pasak premjero S.Skvernelio, organizatoriai turi galimybę arba nukelti renginį, arba teks nuostolį „prisiimti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius