Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 17 /12:27

Kultūros ministrė stabdo finansavimą pagal dvi programas

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson laikinai sustabdė lėšų skyrimą pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos bei Kūrybinės veiklos programas, antradienį pranešė Kultūros ministerija. Toks sprendimas buvo priimtas gavus papildomų duomenų dėl galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų skirstant šių dviejų Kultūros ministerijos administruojamų programų lėšas, rašoma pranešime spaudai.
Liana Ruokytė-Jonsson
Liana Ruokytė-Jonsson / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ministrės įsakymu sudarytai komisijai pavesta išnagrinėti ir įvertinti šių programų lėšomis finansuojamų projektų atitiktį viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimams.

„Nuo pat savo darbo ministerijoje pradžios aiškiai deklaravau, jog bet kokios abejonės dėl procesų skaidrumo turi būti nuodugniai ištirtos ir principingai įvertintos, ypač kai kalbame apie kūrėjams skirtas lėšas“, – pranešime spaudai teigė kultūros ministrė.

Komisija savo siūlymus ir išvadas turi pateikti iki spalio 20 dienos.

Anot Kultūros ministerijos, Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programai buvo pateikta 80 paraiškų, o Kūrybinės veiklos programai 250 paraiškų.

Šių programų lėšas sudaro dalis kompensacinio atlyginimo, surinkto už audiovizualinių kūrinių ar fonogramose įrašytų kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais, ir kompensacinio atlyginimo, surinkto už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais reprografijos būdu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija

15min rašė, kad leidybinės ir atlikėjų prodiusavimo kompanijos UAB „Promostar“ vadovas, teisininkas Vytautas Lebednykas yra Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos programų ekspertas, kurio vadovaujama įstaiga VšĮ „Teatro dienos“ ir tuo pačiu adresu registruota VšĮ „Muzikos dienos“ šiemet gavo dalinį finansavimą iš tos pačios Kūrybinės veiklos programos lėšų.

Abi įstaigos šiemet gavo solidžią paramą: VšĮ „Teatro dienoms“ skirta daugiau nei 34 000 eurų, VšĮ „Muzikos dienoms“ atiteko daugiau nei 50 000 eurų.

Valstybės teatrų asociacija beveik prieš dvi savaites raštu kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį su abejonėmis dėl abiejų programų komisijų nešališkumo skirstant paramą. Į šias programas plaukia lėšos iš surinktų mokesčių už tuščias laikmenas.

Asociacija nurodo, kad kai kurie kūrybinės veiklos programos ekspertų komisijos nariai nebuvo objektyvūs ir galėjo proteguoti kai kuriuos pareiškėjus, su kuriais yra tiesiogiai susiję.

Kultūros ministerija BNS patvirtino, kad V.Lebednyką delegavo kolektyvinio teisių administravimo organizacijos 2013-aisiais, jis, pasak minsiterijos, nusišalino nuo visų šiemet vertintų „Teatro dienų“ ir „Muzikos dienų“ projektų.

Tuo metu Valstybės teatrų asociacija nurodo, kad V.Lebednykas buvo ir Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos ekspertas, iš šios programos 2015-aisiais „Promostar“ prodiusuojamos įstaigos gavo beveik 84 tūkst. eurų.

Keliamas klausimas ir dėl režisieriaus Gyčio Lukšo, jis yra Audiovizualinių kūrinių, autorių teisių asociacijos (AVAKA) tarybos vicepirmininkas. Asociacijos organizuojamiems projektams 2016-aisiais skirta per 77 tūkst. eurų.

Patys valstybiniai teatrai nurodo šiemet teikę 20 paraiškų abiems programoms ir iš viso gavę beveik 23 tūkst. eurų finansavimą 4-iems projektams.

Kultūros ministerija BNS nurodė, jog ministrė mato pinigų skyrimo tvarkoje „tobulintinų dalykų“, o konkrečias priemones planuojama pristatyti iki šių metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius