Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Tulaitė parėmė dėstytoją A.Liepuonių seksualiniu priekabiavimu apkaltinusias studentes: ačiū, kad bent nekeršijo

Viešoje erdvėje pasirodžius anoniminiams studenčių pasakojimams apie dar vieną prie jų priekabiavusį Vilniaus dailės akademijos dėstytoją – docentą, socialinių mokslų daktarą Arvydą Liepuonių, kuris, pasak buvusių studenčių, tiesiog jas vaikėsi su nepadoriais siūlymais, prabilo grafikos dizainerė Laura Tulaitė. Moteris savo „Facebook“ paskyroje atviravo turinti panašią patirtį.
Vilniaus dailės akademijoje vyko senato etikos komiteto posėdis
Vilniaus dailės akademijoje vyko senato etikos komiteto posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pakvietimas į kavinę skambėjo kaip dalykinis susitikimas

„Džiaugiuosi, kad ši istorija išplaukė į paviršių. Esu atsidūrusi šioje situacijoje besimokydama Kauno dailės institute, kuomet A.Liepuonius iš Vilniaus atvažiavo mums dėstyti reklamos psichologijos. Po egzamino pasiūlė išgerti arbatos su pretekstu, kad sumaketuočiau jam vizitinę kortelę. Nieko neįtariau. Bekalbant kavinėje, lindo keistos užuominos, pvz., pasakius, kad lankau jogą, jis pasisiūlė mane jos pamokyti. Pasijutau dviprasmiškai, pasakiau, kad jau laikas namo ir tuomet jis pasisiūlė pavežti iki namų. Atsisėdus į mašiną rankų jau nevaldė ir ketinimai buvo aiškūs, nepavadinsi to „kultūriniu nesusišnekėjimu“, kaip minima straipsnyje.

Aš galiu laisvai pasakoti šia istoriją, nes situaciją suvaldžiau ir nieko neįvyko. Buvau perdėtai atsargi, su bernais, kurių nepažįstu, į mašiną nesėsčiau, rengiausi neiššaukiančiai. Po to nutikimo laukiau egzamino rezultatų galvodama, kuo baigsis. Ačiū, kad bent nekeršijo ir paliko gerą pažymį arba gal net neprisiminė mano pavardės. Mūsų grupėje tuomet buvo 7 merginos ir aš jaučiausi taip, kaip kažkas su manimi negerai, kad išsirinko mane. Jaučiausi silpniausia grandis. Iki šiol tai prisimenu“, – rašė L.Tulaitė.

Ji kreipėsi į visas merginas, kurios tai patyrė, nebijoti pasakoti savo istorijų. „Tokie žmonės neturi dėstyti jauniems, imliems protams. Tokioje jaunystėje tu kaip sugertukas, tu tiki autoritetu. Jie gali būti stipresni nei tavo tėvai ir tavo draugai. Jie turi jausti atsakomybe ir pagarba savo studentams“, – teigė menininkė.

Vadina dėstytoją geru manipuliatoriumi

Jauna moteris 15min pasakojo, kad tai įvyko labai seniai – apie 2000 m., tačiau viešumą išvydę liudijimai byloja, kad dėstytojo priekabiavimas buvo sistemingas.

„Aš perskaičiau žiniasklaidoje, kad kol liudijimai yra anonimiški, niekas nieko negali padaryti, todėl ryžausi pasisakyti su savo vardu ir pavarde. Juolab kad aš neturiu nei ko slėpti, nei ko gėdytis. Ne aš, o dėstytojas elgėsi netinkamai. Dėstytojo pakvietimas man tikrai atrodė visiškai nekaltas. Iki tol bendravome tik paskaitų metu ir jokių užuominų nebuvo. Po egzamino prašymas sumaketuoti jam vizitinę kortelę taip pat nekėlė įtarimų, nes tai mano tiesioginis būsimas darbas. Aš net nesuabejojau, kad gali būti kažkas daugiau.

Žiūrint iš šios akimirkos, manau, kad jis puikus manipuliatorius. Jis išsilavinęs, mokantis gražiai bendrauti, rodyti studentams išskirtinį dėmesį kaip lygus su lygiu. Lyginant su kitais dėstytojais, kurie tavęs visai žmogumi nelaikė, jis darė įspūdį. Jis tikrai žinojo, ką daro, juolab kad jaunais žmonėmis manipuliuoti lengva, nes jie nori tikėti savo dėstytojais. Ir manau, kad mūsų susitikimas taip pat buvo suplanuotas“, – įsitikinusi pašnekovė.

Studentę išgelbėjo juokas

Susitikimas vyko dienos metu, alkoholis jo metu geriamas nebuvo. Taigi dėstytojas buvo visiškai blaivus. Nepaisant to, mašinoje savo studentę jis užsipuolė gan drastiškai.

„Kavinėje dėl jo užuominų jaučiausi nejaukiai, tačiau aš jų iki galo net nesupratau ir nereagavau. Ir mašinoje aš nesuteikiau jokio preteksto, kad norėčiau jam parodyti kitokį dėmesį. Kai jis pradėjo nevaldyti savo rankų, aš tiesiog pradėjau juoktis. Buvau kažką girdėjusi apie jo reputaciją. Taigi labai aiškiai parodžiau, kad tikrai „ne“. Jis nuo mano juoko labai suglumo. Aišku, neatsiprašė, bet tiesiog mane parvežė namo.

Po šios situacijos jaučiausi gerai dėl to, kad apsigyniau, bet net nebuvo minties pasisakyti apie tai kitiems dėstytojams. Buvau tikra, kad niekas rimtai nesureaguotų – pirma, nieko nenutiko, antra, esą galėjau ne taip suprasti. Tačiau galiu patvirtinti – tai nebuvo joks nesusišnekėjimas, tai buvo labai akivaizdu. Parėjusi namo apie tai papasakojau savo tuometiniam draugui. Jis taip pat buvo Dailės akademijos studentas ir žinojo situaciją iš vidaus. Mes aptarėme, kad yra nesmagu, tikrai negeras jausmas, bet mes net kontakto neturėjome, jis buvo tik atvykstantis dėstytojas. Taigi man daugiau su juo tiesiog neteko susitikti“, – pasakojo L.Tulaitė.

Po šio įvykio jau nė kalbos nebuvo bandyti su dėstytoju susisiekti dėl jo vizitinės kortelės – mergina nusprendė jos nedaryti.

A.Lieponius: labai atsiprašau už galimai perteklinį dėmesį

A.Lieponius 15min patvirtino parašęs Vilniaus dailės akademijos rektoratui pareiškimą dėl išėjimo iš darbo.

„Ir mano orumas kenčia, ir norisi, kad akademijos orumas nekentėtų. Gal aš ir pasakiau merginai komplimentą, esu daug stažavęsis Vakaruose. Ten santykinai kita bendravimo kultūra su studentais – kaip su suaugusiais žmonėmis, o tarp suaugusių žmonių yra tarpusavio pasitikėjimas. Aš manau, kad mes gyvename laisvoje šalyje su laisvais žmonėmis ir komunikuojame taip.

Labai atsiprašau ir pastarosios studentės, ir kitų merginų už galimai perteklinį dėmesį, kuris galėjo pasitaikyti. Iš tiesų gailiuosi. Gaila kolektyvo, gaila žmonių, gaila įdomių disciplinų, kurias įvedžiau pirmas Lietuvoje, bet dabar nelabai kam rūpi. Teks labai sunkiai gyventi, labai sunkiai išgyvena artimieji, pirmą kartą tokia krizė visomis prasmėmis“, – teigė buvęs dėstytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius